Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru sistarea totală a gazului rusesc

L. G. | 06.07.2022

Șefa Comisiei Europene a cerut celor 27 de state membre UE că trebuie să aibă pregătite planuri de urgență pentru a rezista la o întrerupere completă a furnizării de gaze naturale din Rusia.

Pe aceeași temă

„De asemenea, trebuie să ne pregătim acum pentru o diminuare și mai mare a aprovizionării cu gaze și chiar pentru o întrerupere completă a furnizării de gaze rusești”, a declarat von der Leyen în fața legislativului UE la Strasbourg, Franța.

 

Ea a spus că 12 state membre au fost deja afectate de reduceri sau sistări complete ale aprovizionării cu gaze, pe măsură ce conflictul politic cu Moscova din cauza invaziei Ucrainei se intensifică.

 

„Este evident: Putin continuă să folosească energia ca armă. Acesta este motivul pentru care Comisia lucrează la un plan european de urgență”, a spus ea. „Trebuie să ne asigurăm că, în caz de întrerupere completă, gazul merge spre locul unde este cel mai necesar. Trebuie să asigurăm solidaritatea europeană.”

Ea a informat Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

 

Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.

 

Țările Uniunii Europene au convenit deja luna trecută că toate stocurile de gaze naturale din blocul de 27 de state ar trebui să fie completate cu cel puțin 80% din capacitate până la iarnă, pentru a evita penuria în timpul sezonului rece. Noul regulament mai spune că stocarea subterană a gazelor pe teritoriul UE va trebui să fie până la nivelul de 90% din capacitate înainte de iarna 2023-24.

 

Războiul din Ucraina a determinat blocul celor 27 de națiuni să-și regândească politicile energetice și să reducă importurile de combustibilii fosili ruși. Țările membre au convenit să interzică 90% din petrolul rusesc până la sfârșitul anului, pe lângă interzicerea importurilor de cărbune rusesc care va începe în august.

 

UE nu a inclus gazul în propriile sancțiuni de teamă să nu afecteze grav economia europeană. Înainte de războiul din Ucraina, UE se baza pe Rusia pentru 25% din petrol și 40% din gazele naturale.

 

Pentru a reduce utilizarea resurselor energetice rusești, Comisia Europeană și-a diversificat furnizorii.

 

Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.

 

Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti".

 

Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.

Consiliul UE a convenit luna trecută să crească ponderea surselor regenerabile în mixul energetic al UE la cel puțin 40% până în 2030 – în creștere față de ținta anterioară de 32%. În plus, un obiectiv de reducere a consumului de energie cu 9% pentru 2030 va deveni obligatoriu pentru toate statele membre ale UE pentru prima dată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22