Interviu cu Monica Macovei

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 18.11.2008

Pe aceeași temă

"Este o recunoastere explicita a masurilor anticoruptie pe care le-am initiat"

Ati castigat in fata unor competitori redutabili, care credeti ca au fost ratiunile? Pentru ce se acorda acest premiu? Care sunt criteriile?
Acest premiu se acorda odata la cativa ani unei femei dintr-un stat membru al Uniunii Europene ca o recunoastere a unor performante profesionale (in diverse domenii) si a contributiei la promovarea principiilor si valorilor democratice care constituie fundamentul Uniunii Europene. Determinarea in promovarea masurilor anticoruptie si insistenta de a aduce principiul egalitatii in fata legii de la o retorica inofensiva in realitatea cotidiana au fost ratiunile decisive pentru care am castigat premiul in acest an (precizare: ultimul premiu a fost acordat in 2005).
Procedural, decizia a fost luata de un juriu format din aproximativ 30 de persoane (europarlamentari, jurnalisti, persoane din lumea academica), dupa ce fiecare candidata si-a prezentat oral, pe scurt, activitatea profesionala si a raspuns la intrebarile juriului (intr-o sesiune publica), juriul avand si o documentare scrisa pentru fiecare candidata, pregatita anterior de organizatori (Asociatia Internationala pentru Promovarea Femeilor in Europa, care are organizatii partenere in statele UE, cea din Romania fiind condusa de doamna Corina Vintan).
Este aceasta desemnare o recunoastere a rezultatelor pe care le-ati obtinut in ce priveste reforma justitiei?
Este o recunoastere explicita a schimbarilor pe care le-am initiat in ceea ce priveste reformarea justitiei si mai ales a masurilor anticoruptie, fara partinire si fara "imunitatile" pe care politicienii si oficialii romani si le-au creat in ultimii 18 ani, prin lege si in practica. Unele au produs rezultate, altele inca nu, pentru ca rezistenta la schimbare si dorinta de autoprotectie, atat in sistemul judiciar, dar mai ales in cel politic, este foarte mare, ceea ce era previzibil. Dar trebuia inceput si trebuie continuat si, dupa cum ne-a invatat viata pe toti, schimbarile reale, in bine, nu se obtin usor. Pentru mine, acest moment a fost o dovada ca am mers pe drumul cel bun. Nu numai eu, ci toti cei care vrem schimbarea reala.
Ati fost sprijinita din tara?
Daca intrebarea dumneavoastra se refera la un sprijin institutional din Romania, raspunsul este nu. De altfel, cred ca pe multi oficiali guvernamentali romani i-a enervat faptul ca am castigat acest premiu!
Care a fost reactia autoritatilor romane, ati primit vreun semn, vreun cuvant de apreciere, de multumire? De unde? De la cine?
Nu am primit niciun "semn" sau "cuvant de apreciere, multumire" de la autoritatile romane si de altfel nimeni din partea "autoritatilor" nu a fost prezent la ceremonia de premiere. Am primit, insa, telefoane si mesaje de felicitare de la multe persoane din tara, inclusiv magistrati, si de la cativa europarlamentari romani. Mesajele interumane, si nu cele institutionale, sunt mult mai importante pentru mine!
Premiul poate fi interpretat si ca un semnal referitor la continuarea luptei impotriva coruptiei?
Categoric da! Scaderea dramatica a vointei politice pentru masuri anticoruptie, dupa 1 ianuarie 2007, i-a socat si i-a suparat pe multi in institutiile si statele europene. Chestiunile legate de coruptie, transparenta si buna guvernare se mentin pe agenda publica a institutiilor europene pentru ca, acolo unde este coruptie, nimic nu se poate cladi corect, transparent si durabil in interesul public si al cetatenilor, iar regulile democratice sunt contorsionate in practica. Europenii doresc, asa cum este firesc, ca Romania sa isi indeplineasca promisiunile facute anterior integrarii in Uniunea Europeana, pentru binele nostru si al lor.

Hans Gert Poettering, presedintele Parlamentului European:

"Nu am vazut niciodata o personalitate care sa lupte impotriva coruptiei in baza principiilor democratice la fel ca Monica Luisa Macovei. Chiar daca acum nu mai detineti portofoliul de ministru, cateodata e mai bine sa fii la putere pentru o scurta perioada, dar sa schimbi multe, decat cineva care e zeci de ani la putere si abuzeaza de putere." "Suntem mandri de dumneavoastra si, fiind astazi impreuna, aici, suntem mandri ca suntem prietenii dumneavoastra europeni." "Haideti sa urmam exemplul Monicai Macovei si, daca facem asta, facem ceva pentru Europa si Uniunea Europeana."

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22