Institutul pentru politici publice (IPP) respinge proiectul legii sănătăţii, considerându-l o afacere pentru asigurătorii privaţi, în valoare de 8 miliarde Euro anual, şi îi acuză pe iniţiatori că l-au lansat în dezbatere publică în lipsa unor informaţii-cheie, pe care ar urma să le reglementeze ulterior prin Ordin de Ministru sau HG, potrivit Mediafax.
Potrivit IPP, preocuparea centrală a proiectului este asigurarea profitului firmelor de asigurare private şi preluarea administrării întregului sistem (inclusiv al patrimoniului) de către grupuri de interese. Institutul mai arată că din proiectul de lege lipsesc informaţii-cheie legate de conţinutul pachetului de servicii de bază sau de normele de aplicare a coplăţilor în sistem.
IPP consideră că proiectul de lege a sănătăţii nu se îngrijeşte de interesele pacienţilor şi nu se preocupă temeinic de îmbunătăţirea calităţii actului medical, dar insistă să privatizeze "netransparent, radical şi cu mari premise de abuz" actualul sistem de sănătate, fără o minimă analiză de impact a măsurilor anticipate a fi luate odată cu intrarea în vigoare a legii.
Totodată, Institutul solicită stoparea acţiunii de transformare a raportului prezidenţial intitulat "Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţeanului" în "cea mai mare privatizare din istoria României", dată de administrarea anuală a 5 miliarde de Euro, reprezentată de contribuţiile la FNUASS, la care s-ar adăuga 2-3 miliarde de Euro din sistemele secundare de asigurare şi, în plus, valoarea spitalelor ce urmează a fi vândute către sistemul privat.
IPP acuză faptul că proiectul de lege transferă practic resursa financiară în administrare privată, fără a stabili cine poartă responsabilitatea ultimă a gestionării actului medical.
De asemenea, IPP se opune adoptării proiectului prin angajarea răspunderii Guvernului, cere dezbaterea acestuia cu toate segmentele interesate din societate, încurajează presa şi toate structurile asociative ale medicilor, pacienţilor şi farmaciştilor să se implice activ, în perioada următoare, în promovarea de dezbateri publice şi atrage atenţia că proiectul de lege conţine numeroase alte prevederi importante pentru pacienţi sau medici, în afara celor legate de sistemul de urgenţă.
IPP constată, de asemenea, că, potrivit proiectului de lege, pacientul român va avea un singur drept principal, acela de a nu uita să plătească contribuţia la sănătate ca să aibă asiguratorul privat bani de rulaj, şi consideră că cetăţenii sunt manipulaţi prin lipsa din spaţiul public a informaţilor detaliate despre cât costă, în prezent, intervenţiile medicale într-un spital public.
Pe de altă parte, IPP consideră că ministrul Sănătăţii trebuie să fie singurul responsabil pentru eficienţa sistemului de Sănătate, cere mai multă transparenţă a informaţiilor statistice despre starea de sănătate a populaţiei şi "somează" Ministerul Sănătăţii să facă public un raport privind starea sistemului înaintea oricărei dezbateri asupra direcţiei de reformă în sănătate.
Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
Comentarii 4
viorica iovan - 01-12-2012
. privatizind si neprivatizabilul, Traian Basescu transforma statul intr-un mare colector de bani! . atit!
Răspundeiofciu - 01-12-2012
Orice om (roman) are datoria, sa nu se impace cu toate starile de lancezeala, sa ia atitudine fata de tot ce este rau si neconvenabil, fata de minciuna si lene,impostura si demagogie, fata de lacomia nestavilita a parvenitilor, fata de tot ce ii face viata grea sau ii lezeaza drepturile,fata de de cei care incearca intronarea dictaturii in numele unei false democratii fata de provocarile antinationale ,permanenete si obraznice. Oare cati dintre noi mai sunt...oameni?
RăspundeEmil - 01-12-2012
Oare chiar nu se poate face nimic? Un intreg popor sta cu bratele incrucisate si priveste cum unii sau altii il manevreaza, il jefuiesc la drumul mare sau incearca ... si reusesc chiar ... sa-l manevreze dupa bunul lor plac ?
Răspundecineva - 01-11-2012
Principalele intrebari aici sunt cine si cat a luat. Ca de dat, sigur s-a dat. Asa se scrie istoria si se face reforma.
Răspunde