Klaus Iohannis, noi CONSULTARI cu partidele, la palatul Cotroceni. Principalele teme: legislatia electorala si procedurile parlamentare de urmarire penala, retinere si arestare

P.c. | 20.04.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis a chemat partidele politice din Romania la noi consultari, astazi, la Palatul Cotroceni, conform unui anunt facut de Administratia prezidentialaPrincipalele teme ale acestor discutii sunt: legislatia electorala si problema dreptului de vot al romanilor din diaspora si procedurile parlamentare legate de incuviintarea cererilor Justitiei de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului.

 

Urmariti discutiile de la Cotroceni in format livetext (preluare ziare.com)

 

12:37 - Conform programului, consultarile vor fi reluate la ora 15:00, cu delegatia Partidului Conservator.

12:20 - Discutiile cu UNRP s-au incheiat, intreaga delegatie a iesit la declaratii. Presedintele Gabriel Oprea a afirmat ca trebuie schimbat codul electoral si stabilite "proceduri clare ca justitia sa nu fie subordonata".

El a subliniat ca e nevoie de consens national, iar acesta "presupune cooperare, uneori si compromisiuri, pentru putere si opozitie".

"UNRP intelege constructiv partea sa de responsabilitate in ceea ce priveste consensul national. (...) Il sprijinim in mod neconditionat pe presedintele Iohannis, mai ales in actulul context international
", a punctat acesta.

La randul sau, deputatul Eugen Nicolicea, ministru pentru relatia cu Parlamentul, a adaugat ca "UNPR se tine de cuvant si pune in practica ceea ce agreeaza si pentru care isi da cuvantul in intalnirile cu partenerii, iar presedintele e un partener pe care il sustinem".

Nicolicea a mai afirmat ca in ceeea ce priveste integritatea si imunitatile, UNPR a propus ca "parlamentarului care este incompatibil sa ii inceteze mandatul fara vot in parlament" si a cerut termene clare si scurte de ridicare a imunitatii, care au fost deja adoptate in statutul deputatilor si senatorilor.

De asemenea, UNPR sustine ridicarea imunitatilor cu "majoritati mici", adica majoritatea parlamentarilor prezenti la sedinte.

Totodata, UNPR "sprijina consensul degajat in parlament" cu privire la listele electorale si votul pentru diaspora.

"Saptamana viitoare incheiem aceasta discutie, speram ca pana in iunie sa fie adoptata si legea alegerilor parlamentare", a mai afirmat el.
 


12:00 - Au inceput consultarile cu UNPR. Din delegatie fac parte, printre altii, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu si Catalin Chereches.

11:55 - La randul sau, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca a doua tema a fost legata de pozitia Parlamentului cu privire la solicitarile DNA de retinere sau arestare preventiva a senatorilor sau deputatilor.

"Am reliefat clar pozitia PNL, constanta, de sustinere a solicitarilor formulate de justitie, de exprimare prin vot deschis. Noi sustinem proiectul de lege initiat de grupul PNL prin care dorim simplificarea procedurii, reducerea termenelor in parlament (...) Sustinem un lucru foarte simplu si foarte clar: ca exprimarea votului sa se faca prin vot deschis, la vedere", a declarat Orban.

De asemenea, acesta a spus ca i s-a semnalat presedintelui "faptul ca se mentine la coalitia guvernamentala o pozitie de obstructionare a justitiei, care afecteaza grav imaginea Romaniei, care pune Parlamentul in opozitie cu cetatenii".

"Aceasta atitudine a PSD este foarte clara: de exemplu, presedintele PSD, Victor Ponta, desi este deputat, nu a participat la niciun vot in favoarea unor solicitari formulate, de exemplu, in cazul Udrea. Nu imi aduc aminte sa fi participat la un vot in ultimele luni pentru a sustine solicitarile justitiei (...) In interiorul PSD si al coalitiei majoritare se coc diferite proiecte care urmaresc sa fie impiedicata savarsirea justitiei", a afirmat Ludovic Orban, sustinand ca liberalii au votat in favoarea cererilor DNA chiar si in cazul unor colegi de partid.
 


11:40 - S-au incheiat consultarile cu PNL. Senatorul Vasile Blaga a declarat ca i s-a transmis presedintelui ca "ne-am indeplinit promisiunile", mai exact Senatul poate aproba primele 3 legi din pachetul electoral, prima fiind legea finantarii partidelor, care poate fi votata chiar miercuri, in plen.

A doua lege care poate fi votata de Senat saptamana aceasta, ca prima camera sesizata, este legea alegerilor locale, PNL sustinand in continuare alegerea primarilor in doua tururi, urmand sa se depuna amendamente in acest sens.

"O lege mai buna trebuie, daca va trece varianta cu primari intr-un singur tur, asta va fi, o vom accepta, iar dintre doua rele, acceptam varianta alegerii presedintelui de CJ de catre consilierii judeteni", a mai declarat Vasile Blaga.

Cea de a treia lege este cea a partidelor politice. "E trimisa in Senat nu avem nicio observatie, niciun senator nu a depus niciun amendament, exista cale libera spre adoptare", a declarat Blaga.

In ceea ce priveste votul diasporei, Vasile Blaga a declarat ca PNL este de acord ca AEP sa se ocupe de organizarea lor, iar in ceea ce priveste termenul de 6 luni pentru inscriere, trebuie discutat, deoarece "constitutional nu stim daca putem declansa procesul inainte".

"Nu vedem niciun impediment ca intregul pachet care se refera la alegeri sa treaca in aceasta sesiune", a sustinut Blaga.

11:00 - Au inceput consultarile cu PNL. Din delegatie lipseste Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, dar sunt prezenti Vasile Blaga, Leonard Orban, Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur si Marian Petrache.

10:55 - Televiziunile de stiri relateaza ca, la inceputul discutiilor, Klaus Iohannis le-a spus membrilor delegatiei PSD ca este nevoie de schimbari, iar Victor Ponta a replicat: "Noi suntem de acord cu toate schimbarile; orice schimbare care ne face sa uitam de vremurile trecute este binevenita".

10:50 - In plus, Victor Ponta a mai declarat ca PSD sustine solutia ca la alegerile parlamentare sa se revina la sistemul proportional, astfel incat "fiecare partid sa isi asume candidatii, sa avem o mai buna profesionalizare a Parlamentului, evident cu reducerea numarului de parlamentari".

In ceea ce priveste votul in diaspora, premierul Victor Ponta a spus ca partidul sau sustine in continuare propunerea ca Autoritatea Electorala Permanenta sa se ocupe de organizarea alegerilor in strainatate, "pe baza inscrierii cetatenilor romani intr-un interval de 6 luni inainte".

Liderul PSD a sustinut nevoia de revizuire a Constitutiei, spunand ca se pot face pasi inainte, dupa pozitiile exprimate de Comisia de la Venetia si Curtea Constitutionala, insa "colegii de la PNL nu au nicio pozitie, nu au luat o decizie, e important sa stim daca mai putem sa o facem in acest an sau e un proiect pe care PNL nu il mai considera de actualitate".

Intrebat de jurnalisti, Victor Ponta a declarat ca nu s-a discutat despre imunitatea parlamentarilor, precizand ca "atat legea privind statutul senatorilor si deputatilor, cat si regulamentul Senatului au fost modificate si vor intra in vigoare".


10:40 - Consultarile cu PSD s-au incheiat, presedintele partidului, Victor Ponta, punctand cateva dintre temele abordate cu presedintele. Astfel, acesta a precizat ca legea finantarii partidelor, retrimisa la Parlament, va fi votata in acord cu solicitarile si observatiile facute de presedinte.

De asemenea, legea electorala va fi finalizata si transmisa spre promulgare "pana pe 15 mai", urmand ca primarii sa fie alesi din primul tur, iar presedintele Consiliului Judetean in mod indirect, dintre membrii consiliului.

10:00 - Au inceput consultarile cu delegatia PSD, din care fac parte presedintele partidului, Victor Ponta,  presedintele executiv, Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si Ioan Chelaru, presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei.

 

Calendarul consultarilor este urmatorul: 

* ora 10.00 - Partidul Social Democrat;
* ora 11.00 - Partidul National Liberal; 
* ora 12.00 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei;
* ora 14.00 - Partidul Conservator;
* ora 15.00 - Uniunea Democrata Maghiara din Romania;
* ora 16.00 - Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale;

 

CITITI SI: Luni, consultari politice la Cotroceni. PNL va sustine votul prin corespondenta si alegerea primarilor in 2 tururi. PLR-ul lui Tariceanu nu a fost invitat

 

Iohannis a anuntat si el, pe contul sau de Facebook, aceasta intalnire: "Finantarea partidelor si a campaniilor electorale trebuie sa fie corecta si transparenta. Romanilor din strainatate trebuie sa li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie sa garanteze prezenta unor candidati preocupati de buna gestionare a banilor publici si care intr-adevar sa-i reprezinte pe cetateni. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justitia. De luni, incep o noua serie de consultari pe aceste teme, cu partidele si formatiunile politice reprezentate in actualul Parlament."

 

Presedintele Iohannis a mai avut sesiuni de consultari cu partidele principalele teme ale acestora fiind atunci legate de cresterea finantarii apararii dar si de organizarea votului in strainatate, de finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si de accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

 

CITITI SI: LIVE TEXT Klaus IOHANNIS, consultari cu reprezentantii partidelor, pe tema FINANTARII APARARII. PSD si PNL, DE ACORD cu CRESTEREA bugetului Apararii

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22