Pe aceeași temă
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, vorbeste intr-un interviu pentru publicatia franceza L’Express despre activitatea institutiei anti-coruptie. Totodata, Kovesi a tras un semnal de alarma privind pastrarea independentei DNA, in contextul alegerii viitorului presedinte al tarii.
“In sfarsit statul se angajeaza impotriva coruptiei. O lupta lunga: a trebuit mai intai sa demonstram populatiei ca justitia este astazi independenta de putere”, arata sefa DNA, potrivit Hotnews.
Fragment din interviu:
Reporter: Ministri, senatori, primari, deputati… Nimeni nu pare sa scape astazi de justitie. Este inceputul unei "mari curatenii"?
Laura Codruta Kovesi: Poporul roman astepta asta de cativa ani. In sfarsit statul se angajeaza impotriva coruptiei! O lupta lunga: a trebuit mai intai sa demonstram populatiei ca justitia este astazi independenta de putere. S-a facut. Ministru sau simplu cetatean, toata lumea este tratata la fel. Si, mai important, se pronunta pedepse cu inchisoarea, pana la 10 ani, pentru dosarele cele mai grele. Cand romanii vad oamenii politici in spatele gratiilor, isi spun ca lucrurile se schimba cu adevarat in tara lor. Peste 50% din populatie are incredere in noi, conform unui sondaj recent. Este incurajator.
Reporter: La ce dosare lucrati in acest moment?
Kovesi: Paduri intregi care apartineau statului au fost cedate in mod ilegal unor investitori privati. Prejudiciul se ridica la sute de milioane de euro. Am descoperit de asemenea un vast sistem de mita, legat de vanzarea de licente Microsoft. Cel mai recent caz de coruptie priveste o filiala a grupului EADS. Insa nu avem inca suficient elemente pentru a vorbi despre asta.
R: Cum gasiti aceste afaceri?
Kovesi: Suntem 120 de procurori si anchetatori. In majoritatea timpului, primim plangeri, in special din partea oamenilor de afaceri straini care fac obiectul "solicitarilor" cand liciteaza. Anul acesta, am tratat peste 4000 de cazuri. Iar anul trecut, in 2013, am recuperat peste 350 milioane de euro din banii publici deturnati. Suspectii au deseori acelasi profil: ocupa functii importante si abuzeaza de puterea lor pentru obtinerea de avantaje.
R: Va este teama ca viitorul presedinte va pune problema independentei dvs.? Premierul Victor Ponta este candidat din partea Partidului Social Democrat, iar multi membri importanti ai acestui partid fac obiectul investigatiilor.
Kovesi: Am fost numita de actualul presedinte, la propunerea primului ministru. Daca succesorii lor nu ne vor sustine in lupta noastra impotriva coruptiei, totul va fi pierdut. Acest risc exista, este adevarat, insa avem doi aliati de neclintit. Mai intai, Uniunea Europeana, care joaca un rol de bariera. Acum cateva luni, o lege nu a fost votat: ea ne-ar fi impiedicat sa realizam anchete contra deputatilor, senatorilor sau primarilor suspectati de coruptie. Este gratie Bruxelles-ului si diplomatilor occidentali ca aceste lege nu a trecut. Apoi, este societatatea civila, care constituie cea mai buna protectie. Ideea unei justitii independente si-a facut drumul sau, si nimeni nu vrea sa mearga inapoi.