La Cluj, o demisie degeaba

Ovidiu Simonca | 17.06.2004

Pe aceeași temă

Cererea de demisie a ministrului de Interne este singurul eveniment notabil din PSD, la peste o saptamana de la primul tur al alegerilor locale. Numai ca solicitarea ministrului Rus sa fie eliberat din functie inseamna doar un calcul facut pe coltul mesei, de strategi pe care i-a cuprins panica. Ca Ioan Rus, candidatul PSD la primaria Clujului, mai este sau nu mai este ministru de Interne, are prea putina importanta in ultima saptamana de campanie. Este doar o dregere a busuiocului. Dar, cum PSD n-a reactionat in nici un fel dupa primul tur al alegerilor locale, amanand orice analiza dupa 20 iunie, demisia lui Rus ar putea totusi sa arate unde se gaseste partidul de guvernamant cu propria sa imagine, ce oglinda i s-a pus in fata si cum a reactionat.

De la inceperea campaniei, opozitia a cerut ca ministrii angrenati in campania electorala sa lase locul vacant. Am asistat atunci la replici sastisite, din varful buzelor, ca ministrii Rus si Geoana vor lucra cat sapte, ducandu-si la indeplinire atat sarcinile ministeriale, cat si provocarile candidaturii. Iata insa ca a trecut turul intai si pacaleala aceasta cu ministrii care vegheaza la ministerele pe care le conduc, fiind in acelasi timp si candidati, nu mai tine. PSD primeste semnale foarte puternice si ingrijoratoare ca ar putea pierde primaria Clujului. Si atunci provoaca demisia lui Rus, care este rezultatul unui calcul politic. PSD incearca sa mai salveze ceva din ceea ce se anunta ca un dezastru: pierderea posturilor de primari in municipiile resedinta de judet.

Demisia lui Rus ridica valul de pe ceea ce s-ar putea numi slabiciunea congenitala a PSD. E un partid care nu e invatat, nu suporta o competitie politica. Aceste alegeri locale l-au luat pe nepregatite. Dupa comunicarea rezultatelor turului intai, strategiile PSD au sarit in aer, se improvizeaza si se fac experimente. Cu tot controlul primariilor exercitat prin doua directii, una de la Octav Cozmânca si cealalta pornita de la Ioan Rus, PSD a pierdut masiv in marile orase. Si a fost infrant mai peste tot, marile orase insemnand atat cele din Transilvania, dar si orase din Moldova si sud-estul tarii, in zone precum Braila sau Slobozia. Cine va privi si la rezultatele din Botosani, Bacau si Vaslui, spre exemplu, va observa prabusirea mitului invincibilitatii PSD. Chiar in targuri de provincie avem turul doi, ceea ce este remarcabil pentru echilibrul politic al tarii. Bastioanele PSD se dizolva in neant, PSD isi pierde consistenta, nu mai exista zone numai ale PSD-ului, peste tot in tara apar puseuri si nuclee ale opozitiei la care PSD nu se astepta.

Rezultatul turului intai a gasit PSD nepregatit si descumpanit. Amanarea unei analize si incercarea de a filozofa pe marginea ideii cine a invins si cine a pierdut in alegeri arata ca PSD nu e in stare sa-si asume esecul si, mai mult, nu e capabil sa se explice in fata opiniei publice. Pierderea de voturi s-ar putea sa fie tragica dupa ziua de duminica.
In aceste conditii, cum isi salveaza presedintele PSD, Adrian Nastase, partidul? Ca de fiecare data cand guvernul sau partidul au fost puse in fata unei realitati critice si devastatoare, n-a existat nici o asumare de raspunderi. Orice raport european sau american care a fost publicat a avut parte de negari vehemente sau de hahaieli grobiene. Foarte rar un document a fost acceptat pentru valoarea sa intrinseca. Mereu s-a cautat sa se ocoleasca raspunsul. Invatati atata amar de vreme sa nu raspunda, sa nu accepte ca totusi nu sunt ei cei mai frumosi, cei mai destepti, cei mai harnici, reprezentantii PSD procedeaza la fel si in aceste alegeri.

Cel mai contradictoriu personaj este premierul Adrian Nastase. Premierul face o greseala capitala, o gafa monumentala, impotriva oricarei logici si reguli. Luat de valul explicatiilor, spunea joia trecuta, pe postul public de televiziune, ca "bucurestenii au votat cu ochii inchisi" si le cerea trezirea. Mai mare jignire pentru bucuresteni nu cred sa existe. Adica, toti cei care voteaza cu PSD sunt treji, ferchezuiti si matinali, iar cei care voteaza Alianta motaie, picotesc, dormiteaza, atipesc. Iar dirigintele Nastase trece cu clopotelul printre randurile de bucuresteni neastamparati si lenesi si ii cheama la clasa, sa-i invete minte cu nuielusa. A spune ca "bucurestenii au votat cu ochii inchisi" echivaleaza cu afirmatia ca "bucurestenii sunt prosti si lenesi". Premierul s-a revoltat impotriva bucurestenilor, iar mesajul nu poate decat sa enerveze si sa provoace o reactie adversa. Toti "adormitii" s-ar putea infuria pe premier si s-ar putea duce (cu ochii inchisi, cum altfel!) in numar si mai mare la vot, duminica aceasta. Premierul Nastase a gafat vorbind despre bucurestenii care voteaza cu ochii inchisi. Asta dupa ce tot domnia-sa a recunoscut ca PSD n-a avut un contracandidat in stare sa-l bata pe Traian Basescu, iar ca Mircea Geoana s-a adaptat mai greu la campania electorala.

Dupa gafa cu bucurestenii, demisia ministrului Rus poate fi a doua greseala grava pe care o face PSD intre turul intai si turul al doilea. Nu-i foloseste nici partidului (dand satisfactie opozitiei, care a cerut din prima zi de campanie demisia celor doi ministri), nici campaniei electorale de la Cluj, deoarece induce in electorat ideea unei slabiciuni: te retragi abia acum din fruntea ministerului pentru ca nu mai poti face fata, dupa ce zile in sir te-ai batut cu pumnul in piept ca vei lucra, ca vei putea.

Cele mai simple reguli de campanie electorala spun ca orice eveniment care lasa impresia unei slabiciuni, orice fapt care vorbeste de demisie, retragere, infrangere are consecinte nefaste in alegeri. Schimbarea de statut a unui candidat poate produce deruta si poate indeparta electoratul. Din acest motiv, gestul lui Ioan Rus ar putea sa fie momentul care sa incline balanta alegerilor de la Cluj. De ce n-a fost oprit de la demisie, nu stim. Stim insa ca toti strategii de campanie, toti mesterii fauri care au trudit sa pomadeze imaginea guvernului primesc in aceste zile o lectie usturatoare. Iar PSD trage consecintele opacitatii sale, ale lipsei de interes si de dialog pe teme presante, ale vorbelor in doi peri si ale glumelor de prost gust, ale arogantei si ale tupeului nemarginit.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22