La două capete

Rodica Culcer | 05.05.2009

SHARE 6

Pe aceeași temă

Trecând în revistă grevele profesorilor şi planurile de boicotare a examenelor şi testelor din acest an de învăţământ, te întrebi, pe bună dreptate: oare când am mai avut parte de o asemenea mobilizare a sindicaliştilor din învăţământ şi, mai ales, de atâta consecvenţă din partea lor? Nu ne va lua multă vreme să ne amintim de perioada guvernului condus de CDR, când dascălii au fost foarte vehemenţi, obţinând, în cele din urmă, în ianuarie 2000, o mărire salarială de 80% în două tranşe. Următoarea acţiune de amploare a fost în noiembrie 2005 şi s-a încheiat cu o mărire salarială de 12%. Agitaţia din ceilalţi ani a fost fără consecinţă, dând impresia că este doar de faţadă.

Constatăm aşadar că marile acţiuni de protest ale sindicatelor din învăţământ, precum şi marile lor măriri salariale au avut loc în perioadele în care la putere se afla fie CDR, fie Alianţa D.A. În schimb, nici guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, nici cel condus de Adrian Năstase nu au fost tulburate de vreo mişcare revendicativă majoră, în ciuda faptului că niciunul nu a acordat sporuri salariale semnificative cadrelor didactice. Să creadă cine vrea în coincidenţe, dar mai întâi să ia în considerare nu numai apartenenţa la PSD a unor importanţi lideri sindicali, cum ar fi de pildă Matei Brătianu, Ion Rădoi şi Marius Petcu, ci şi faptul că PSD s-a proclamat întotdeauna aliatul sindicatelor, iar în 2004 Mircea Geoană şi-a făcut, ilegal, campanie electorală în şcoli fără ca vreun lider sindical să protesteze împotriva politizării învăţământului. Numai în cărţile cu poveşti s-ar putea spune că mişcarea sindicală din România este autonomă şi independentă faţă de politic.

Lucrurile par diferite acum, pentru că PSD se află la guvernare, iar miniştrii săi au aprobat rectificarea bugetară, care reduce cu 7% cheltuielile de personal din învăţământ şi care a declanşat ultimul val de proteste. S-ar părea că sindicaliştii s-au întors împotriva patronilor lor politici. Experienţa ne învaţă însă că aparenţele înşală şi că nu a existat niciodată revoltă sindicală în România fără substrat politic. Pentru a înţelege mai bine ce se petrece acum, să luăm povestea de la început, şi anume dinainte de alegerile din 2008, când PSD, cu mare pompă şi cu concursul preşedintelui Camerei Deputaţilor de atunci, liberalul Bogdan Olteanu, a reuşit să supună la vot legea care prevedea mărirea salariilor profesorilor cu 50%. Logic este să ne întrebăm de ce PSD, care spera să ajungă la guvernare, a forţat votarea unei legi inaplicabile, care avea să-i creeze dificultăţi ulterior?

Probabil pentru că a sperat că legea nu va fi aprobată, calculând că guvernul PNL–UDMR avea alte planuri cu banii (şi PSD era de acord cu ele), iar Traian Băsescu ar fi invocat lipsa resurselor financiare, aşa cum făcuse şi în cazul măririi pensiilor acordate de Călin Popescu Tăriceanu – ceea ce, în paranteză fie spus, s-a dovedit perfect adevărat, de vreme ce astăzi guvernul se împrumută pentru a plăti pensii şi salarii. Reticenţa preşedintelui faţă de măririle salariale urma să fie calul de bătaie în campania electorală din noiembrie 2008. Nu s-a mai întâmplat aşa pentru că şeful statului şi-a dat seama de capcana întinsă de adversari şi a instruit PD-L să voteze legea. Interesant este însă că, deşi guvernul Tăriceanu a refuzat în mod ostentativ să pună în aplicare legea, sindicatele nu au intrat atunci în grevă, limitându-se la proteste verbale.

Logica strict politică a preşedintelui s-a dovedit eficientă înainte de alegerile legislative, dar păguboasă după acestea, mai ales că PSD nu a renunţat la mobilizarea sindicaliştilor din sectorul bugetar în campania pentru europarlamentare şi mai ales în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Cum să faci însă ca să profiţi politic de pe urma protestelor şi să pretinzi în acelaşi timp că-ţi exerciţi în mod responsabil mandatul guvernamental? Soluţia diabolică găsită de conducerea partidului a fost de a juca la două capete: miniştrii vor lua în guvern deciziile raţionale, plângându-se în public de rigorile crizei, iar restul partidului, în frunte cu Mircea Geoană, va critica politica guvernamentală de reducere a cheltuielilor bugetare. Detectăm, de altfel, în declaraţiile lui Mircea Geoană o supradoză de ambiguitate: liderul PSD se opune reducerilor bugetare, dar nu precizează în ce domeniu; îl apostrofează public pe Emil Boc, dar susţine în parlament rectificarea bugetară.

În paralel, sindicatele, coordonate de PSD, ameninţă cu mişcări de protest paralizante, menite să pună într-o lumină proastă atât PD-L, care, prin Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, promovează o politică de austeritate bugetară, cât şi pe preşedintele Traian Băsescu, care susţine deschis guvernul Boc. Mesajul transmis prin televiziunile zise de ştiri, dar de fapt controlate de PSD şi de PNL, este că Traian Băsescu ar fi vinovat de actualele dificultăţi economice, pentru că el ar fi condus de facto guvernul Boc. A spus-o de altfel explicit duminică liderul PNL Crin Antonescu, cel care acum susţine revendicările profesorilor, uitând cu uşurinţă că premierul PNL a fost acela care a refuzat să le mărească salariile în 2008.

Protestele sindicale sunt aşadar folosite ca stindard de coaliţia anti-Băsescu, din care PSD, patronul politic al sindicatelor, recunoaşte că face parte. Campania anti-Băsescu este facilitată, pe de o parte, de faptul că profesorii sunt într-adevăr prost plătiţi şi pot fi folosiţi ca masă de manevră, iar pe de altă parte, de lipsa de sinceritate a guvernului cu privire la adevăratele dimensiuni ale crizei economice. Se creează astfel impresia că guvernul ar avea de fapt bani, dar nu vrea să-i dea bieţilor bugetari. Realitatea este că bugetul este la pământ, iar economia reală suferă zilnic pierderi masive fără a beneficia de sprijin din partea guvernului. Guvernul, în schimb, este blocat de presiunile bugetarilor – şi aşa va fi, cu sau fără blocarea anului şcolar, până când toată lumea va fi convinsă, cu ajutorul televiziunilor şi al politicienilor PSD şi PNL, că atât guvernul, cât şi preşedintele sunt depăşiţi de situaţie şi trebuie înlocuiţi. Şi cine altcineva să-i înlocuiască dacă nu PSD şi Mircea Geoană – aceşti artişti ai jocului la două capete?

TAGS:

Comentarii 6

un contribuabil - 05-11-2009

profii,santajisti cinici,prin copii,anunta deja greva din iunie inaintea vacantei de vara,cind o sa ceara banii inainte ca la ..... oare ei sunt asa perfecti sa ne tulbure linistea permanent?de ce nu le abrogati legea 221(eroare) si cautati-i si pe la evaziunea fiscala de la meditatii.poate incep sa treaca la munca pt care sunt platiti de stat.ei intodeauna se grabesc si cer procente mari(acum s-au molipsit de la magistrati, care desi cu ani in urma li s-a introdus sporul de 50% in salarii,acum il cer din nou, prin fals, retroactiv pe n ani si atunci: 1,5x0,5=salariux1,75x12lunixn ani=mld de euro-asta e devalizarea bugetului facuta de magistrati,recent.plus ca fac bugetul guvernului,nerespectind separarea puterilor in stat),ca nu prea au timp indelungat:se apropie cite o vacanta si de-aia trag tare.apoi ii papa si reiau ciclul din nou**** dupa ce le-a dat al 13 lea salar, salar de merit,sa., marind deficitul bugetar,urmeaza sa puna de o greva,apoi tot o greva in iunie la sfirsit de an scolar-pt.salariile de vacanta, apoi vacanta mare-3luni si inca o greva in toamna, la inceput de an scolar nou,ca s-au topit banii(q4 se acopera din investitii sau fmi),iar tara ,cu asa bugetari ca si cu altii si mai de lux(desi, si in invatamint,avem bugetari de lux-profi universitari a caror venituri sar bine de 2 sute de milioane rol/luna/post,dar au si cumuluri la univ.particulare) se va duce de rapa.cum si cine opreste degringolada bugetara si morala, care duce spre f a l i m e n t ?

Răspunde

viorica iovan - 05-07-2009

T recând în revistã grevele profesorilor ºi planurile de boicotare a examenelor ºi testelor din acest an de învãþãmânt, te întrebi, pe bunã dreptate: oare când am mai avut parte de o asemenea mobilizare a sindicaliºtilor din învãþãmânt ºi, mai ales, de atâta consecvenþã din partea lor? ..........va spun eu doamna cind: va mai aduceti aminte de greva maraton de o luna de zile cind premier era Mugur Isarescu care o tinea sus si tare ca este imposibil sa mareasca salariile cu procentajele cerute de profesori si pina la urma le-a marit cu 80% in doua etape i?

Răspunde

maverick - 05-06-2009

as ruga revista dvs. sa publice un articol despre cum se prezinta legea salarizarii bugetarilor in citeva tari membre UE reprezentative , ce pot servi ca model

Răspunde

nelu - 05-06-2009

Domnilor Hurezeanu este prostit si el de banii mogulilor nu-mi vine sa cred ca l-am ascultat ani de randul la europa libera si cum s-a schimbat in tonomat. Este o VULPE turbata.

Răspunde

Perotinus Minor - 05-05-2009

Aveti dreptate domnule Ionescu si constat ca acestor aspecte maligne din mass media autohtona (mai ales audio-vizual) nu li se acorda atentia cuvenita. Manipularea josnica la care suntem martori nu este de azi de ieri. Ar fi foarte interesant un serial despre cum s-a mintit cu televizorul din1989 incoace si responabilitatea mass mediei in violentele care au urmat. (teroristi, mineriade, devastarea partidelor percepute ca antiFSN, limbajul infect din ziarele puterii de atunci care mergea pana incitarea la linsaj a doamnei Cornea,a domnilor Coposu, Ratiu, Liiceanu etc.) Acest serial trebuie facut, cu acribie, de oameni dedicati adevarului precum doamna Hossu-Longin.

Răspunde

Ionescu Ion - 05-05-2009

Iluzionistul, oportunistul Hurezeanu? Vorbind, recent, nereverentios cu tanara ziarista, presedintele Basescu a vorbit cu marele lui dusman Vantu. Vantu cel care arunca banii in stanga si in dreapta, cumpara constiinte dintre cele mai scumpe, cele care inteleg din priviri, ca vrea sa-l distruga pe Basescu. Il vedeti pe Hurezeanu cum arata de cand a devenit marele staroste al Trustului Catavencu-Realitatea, cel care stabileste politica acestui trust, de a-l lovi pe presedinte ("din toate pozitiile)? Parafrazandu-l pe un redactor de la Realitatea TV, care intreba recent cine este mincinosul, liderul sindical X sau Basescu, intreb : care este adevaratul Hurezeanu? Cel de la Europa Libera si de Deutsche Welle, asa cum ne aparea noua, setosilor de "altceva", sau cel de acum, din apropierea noastra, aflat, in ultimii ani, intr-un periplu, in calitate de consilier, pe la toti mai marii momentului, indiferent de culoarea politica a acestora? Cand a revenit in tara, Hurezeanu avea o fata blanda, aproape neverosimil (excesiv) de blanda, de umana. Pe masura ce a avansat catre cei mari si catre bani, a capatat (sau,poate, si-a scos la iveala) o fata de lup (unii zic, de vulpe),de "om de afaceri", paroxismul fiind atins acum, cand a devenit mana dreapta a lui Vantu. Ma uit la el si ma intreb cu cine seamana acum. Stiti cu cine? Cu Vantu, vrea sa fie o clona a lui Vantu, sa ii copieze metodele de inavutire ametitoare, derobat de fatada moralitatii, a umanismului care, este convins, nu face doi bani. Se vede pe el ca a dat de izvorul ametitor al banilor multi. Este aprig. Ca si "filozofii 322", acum isi incepe orice asertiune cu "Basescu este vinovat fiindca...." Hurezeanu este incremenit in acest proiect de capatai al lui Vantu. Ce minune sa se intample ca sa mai vedem fata de bonom a lui Hurezeanu, chiar daca era numai o masca ce ne iluziona?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22