De același autor
În timp ce la ARD măcar se ridică problema integrităţii şi se depun eforturi, fie ele şi de imagine, la USL domneşte sfidarea. Una cât plagiatul şi puciul la un loc. Păcat că la Murighiol nu s-a semnat un pact pentru masterate şi doctorate profesionale.
Cine se aştepta să vadă USL cu dric şi cai mascaţi la poarta hotelului din Murighiol sau să audă gemetele răfuielilor politice pentru succesul european şi intern al suspendării a primit, iată, încă o dovadă a unităţii de nezdruncinat. Nu, nu e vorba de locurile pe liste, de ţeapa parităţii trasă PNL sau de eligibilele pe care se vor cocoţa răcanii generalului Oprea şi anteniştii lui Felix, ci de solidaritatea în jurul spiritului lui Dragnea. Căci, Dragnea a devenit simbolul luptei sfinte pentru cvorum, statuia la picioarele căreia ar trebui să depună coroane rudele celor care umplu simultan cimitirele şi listele suplimentare şi să lase răvaşe cu semnătura autentificată la notariat toţi boicotangiii lui Vosganian, care au fost prinşi cu arcanul fraudei în oastea celor 7,4 milioane. Dragnea este farul călăuzitor pentru parlamentare, dar pentru asta el trebuie scăpat de hărţuitorii lui Băsescu. În unanimitate, la Murighiol a fost semnat nu doar Pactul împărţelii, ci şi Rezoluţia autodenunţului. Cu mic, cu mare, liberal sau socialist, baron sau doar aspirant, mulţumit sau nemulţumit, eligibil sau nu, oaspeţii Deltei s-au declarat solidari cu Dragnea. Asta înseamnă că, dacă procurorii vor dovedi că schema cu modificarea ultimei cifre la CNP, semnăturile identice, votul multiplu sau cei 30 de trecuţi în lumea drepţilor de la Ciuperceni, judeţul Teleorman, nu au înviat pe bune, ci totul s-a petrecut la comanda telefonică a lui Dragnea (aşa cum spun unii primari ce dau cu subsemnatul), viitorul parlament va fi plin ochi cu penali. Oricum, la Murighiol nu s-a pus problema altui criteriu decât Dragnea pentru ocuparea unui loc pe listă.
În euforia autodenunţului în masă întru apărarea posibilelor fraude la referendum, evident că nu a intrat în discuţie vreun criteriu de integritate, deşi Ponta şi Antonescu s-au îngrămădit să semneze Carta Albă a Bunei Guvernări, făcută înaintea preluării puterii. Carta Albă ar trebui însă reactualizată, pentru că de atunci şi până acum printre criterii ar trebui să figureze plagiatul şi îmbunătăţirea CV-ului cu masterate imaginare. Problema e că nici iniţiatoarea, nici partidul, nici Andronescu şi cu atât mai puţin plagiatorul însuşi nu dau semne că ar avea vreun deranj de genul acesta. Ba, din contră. Ponta bate Bruxellesul afişându-şi mândru la butonieră plagiatul şi sentinţa dată de comisia de 3 experţi în drept a Universităţii din Bucureşti (dintre care doi „politici“ de la Universitatea din Strasbourg şi Universitatea Sorbona), mizând că universitara Andronescu nu va îndrăzni în vecii vecilor să-i ridice titlul de doctor, dacă mai vrea să prindă un loc pe liste. De altfel, nici alţi universitari cu pedigree, precum Zoe Petre, nu au nicio tulburare. Şi de ce ar avea, din moment ce Dan Petre e iarăşi ce a fost, ba chiar mai mult: secretar de stat în MAE? Cred totuşi că un apel la ministru nu strică: niciodată nu-i prea târziu să-ţi reperezi onoarea pierdută, doamnă Andronescu! Colegii academicieni, universitari, elevii de liceu şi cei din clasa pregătitoare, chiar mutată la grădi, vă vor pomeni oricum. Cât despre coafarea bietelor CV-uri, ultima comisă e chiar a lui Dan Şova, care şi-a tras şi el un master după modelul deja patentat la partid, la London School of Economics and Political Science (dezvăluire făcută de Kamikaze). Nostim e că Şova nu le are nici cu Holocaustul, nici cu IT, aşa că, mai iute de mâna decât şeful său, s-a apucat să modifice CV-ul oficial (pe site-ul Universităţii din Bucureşti), uitând că acţiunea, spre deosebire de altele, lasă urme de neşters. Adică ora producerii matrapazlâcului, după cum a arătat B1 TV!
În aceste condiţii, cu plagiatori, falsificatori, penali, incompatibili şi autodenuntaţi, singura speranţă ca parlamentul să fie totuşi curat-murdar este Monica Macovei, cu ale ei integrităţi. Dar nici aici lupta nu va fi uşoară, definiţia traseismului urmând să fie negociată şi măsurată cu balanţa „profitului“, pe care îl aduce transferul la altă echipă politică, după cum anunţă Mihai Răzvan Ungureanu. Ideea lui MRU este, la rândul ei, traseistă, ea fiind folosită intens de USL, ca să justifice onorabilitatea trădării UNPR. „Ce profit e să treci de la putere la opoziţie?“, argumenta Victor Ponta la vremea marii dezertări, care l-a lăsat fără guvern pe MRU. Pe de altă parte, sistemul „profitului“ în calculul altor (ne)integrităţi poate deschide Cutia Pandorei. Depinde doar de Macovei şi de sprijinul pe care îl va avea în partid şi societatea civilă să trântească capacul peste degetele aspiranţilor. Oricum, de remarcat că, în timp ce la ARD măcar se ridică problema şi se depun eforturi, fie ele şi de imagine, la USL domneşte sfidarea. Una cât plagiatul şi puciul la un loc. Păcat că la Murighiol nu s-a semnat un pact pentru masterate şi doctorate profesionale. //