Pe aceeași temă
Laura Codruta Kovesi, procurorul sef DNA, a declarat ca este nemultumita ca DNA nu a primit in proiectul de buget o fila distincta, asa cum prevede legea, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public. Ea a subliniat faptul ca DNA a primit in fiecare an o fila distincta, deoarece asa prevede art 4, alineatul 4, din OUG 43/ 2002. Kovesi considera ca activitatea DNA este in pericol de a fi blocata din cauza fondurilor insuficiente primite prin bugetul pe 2015, relateaza Hotnews.
"Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse"
"In primul rand, bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceea ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea", a explicat Laura Codruta Kovesi.
DNA a constatat ca valoarea bugetului pentru Ministerul Public este cu 31, 94% mai mica decat executia bugetara pe 2014, ceea ce inseamna ca Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat. Or, DNA nu sustine o astfel de masura, ci revendica fila proprie de buget, conform legii.
Intrebata cum isi explica ca in acest an n-au primit buget separat, sefa DNA a declarat: "Nu as putea sa va dau un raspus, pot sa va spun ca am facut mai multe demersuri scrise atat la ministrul justitiei cat si la ministrul delegat pentru buget. Am semnalat aceasta problema de cand au intrat codurile in vigoare, s-a introdus o dispozitie potrivit careia trebuie sa admitem toate solicitarile de expertiza pe care le fac persoanele cercetate".
Laura Codruta Kovesi mai spune ca bugetul DNA nu este mare in raport cu sumele indisponibilizate in cadrul anchetelor. "In anul 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri si valori in valoare de 300 de milioane de euro. In acest an, pana in 30 noiembrie, aproximativ 200 de milioane de euro, deci raportat la aceste sume evident ca bugetul DNA nu este foarte mare".