Pe aceeași temă
Legatura dintre noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, si presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, se adanceste si in domeniul imobiliar. O investigatie a Evenimentului zilei arata ca Daniel Constantin locuieste pe aceeasi strada cu sotia omului de afaceri. Mai mult, vila in care locuiesc sotii Contantin ar fi fost cumparata dintr-o parcela apartinand-i sotiei lui Voiculescu. In plus, ambele vile sunt inregistrate cu preturi sub valoarea adevarata a evaluarilor imobiliare.
Vila lui Contantin, construita cu ajutorul sotiei lui Voiculescu
Actualul ministru al Agriculturii, presedinte PC, Daniel Contantin, si-a cumparat un teren la pret preferential de la sotia lui Dan Voiculescu, Elena Voiculescu, si îi datoreaza fondatorului PC aproape 300.000 de euro. Sotii Voiculescu si Contantin stau pe acceasi strada din Corbeanca.
Informatia apare in contextul in care Daniel Constantin trebuie sa recupereze 60 de milioane de euro din afacerea Grivco - Institutul de Cercetari Alimentare, în care fondatorul PC, Dan Voiculescu este acuzat de mai multe infractiuni.
Vila sotilor Contantin se afla strada Laguna Albastra, o cladire de noua ori mai mica decat imobilul alaturat ei, vila inregistrata pe numele Elenei Voiculescu, sotia fondatorului PC.
Casa apartine în acte lui Daniel si Elena Constantin, si a fost construita pe 460 de metri patrati, cumparati în 2007, chiar de la Elena Voiculescu, care i-a rupt dintr-o tarla de 1.665 de metri patrati, potrivit datelor Evenimentului zilei.
Pretul pe care Daniel Constantin a declarat ca l-a platit a fost de 80 Euro/metru patrat, apreciat de specialistii din piata imobiliara consultati de EVZ ca situându-se la limita inferioara pentru acele vremuri. Conform autorizatiei de constructie, emisa în 2007 pe numele sotiei lui Dan Voiculescu, valoarea investitiei lui Daniel Constantin a fost de 175.000 de lei (circa 44.000 euro pentru aproximativ 325 metri patrati de suprafata construita pentru subsol, parter si etaj).
Si, in declaratia de avere a lui Dan Voiculescu scrie ca acesta i-a acordat lui Daniel Constantin un împrumut de 295.000 de euro.
Pe aceeasi strada, Laguna Albastra, se afla si vila fondatorului PC, Dan Voiculescu, de 2.490 de metri patrati, trecuta pe numele Elenei Voiculescu. Este una si aceeasi persoana cu actuala sotie a lui Dan Voiculescu, care o prezinta însa peste tot sub numele de Liana Voiculescu.
Surse din anturajul celor doi sustin ca liderul USL pastreaza voit confuzia de nume la nivel public. Conform actelor consultate de EVZ impresionanta vila este pe numele doamnei Elena Voiculescu - care a obtinut cele doua autorizatii de constructie si a semnat procesul verbal de receptie la finalul lucrarilor. Valoarea totala a investitiei asa cum apare în autorizatiile de constructie este de circa 2,8 milioane lei (putin peste 600.000 de euro).
Specialistii de pe piata imobiliara s-au aratat extrem de nedumeriti fata de valoarea mica declarata de sotia lui Dan Voiculescu pentru constructia celor 2.490 mp, cu o suprafata construita la sol de 1233,79 mp: "La aceste preturi îti iese cam 250 de euro pe metru patrat, un pret extrem de mic pentru o asemenea constructie".
Afacerile Elenei Voiculescu si privatizarea I.C.A.
Elena Voiculescu este om de afaceri, implicată în mai multe companii. Una dintre ele este Societatea Medicală Anti-Aging SRL, unde Elena Voiculescu este parteneră cu Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi Fundaţia Ana Aslan. Ea şi-a mai încercat norocul şi în domeniul restaurantelor alături de doi vechi colaboratori de pe vremea renumitei firme Crescent Maritime- Mihai Lazăr şi Virgil Vasiloiu. O altă afacere ratată, de data aceasta cu un fost director al Antena 1, Dan Matiescu, este Danielli Style SRL, în domeniul comerţului cu îmbrăcăminte.
Firma Dana Executive Consulting (D.E.C.) SRL, înfiinţată în prima jumătate a anului 2011, are sediul social trecut la adresa vilei sotilor Voiculescu. Asociat unic al firmei este Elena Voiculescu, iar ca administrator figurează Sandu Jean Cătălin, fost membru în Adunarea Generală a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a cărui privatizare în favoarea firmelor Grivco SRL deţinută de Dan Doiculescu a fost investigată de procurorii anticoruptie.
Procurorii DNA au arătat că Dan Voiculescu, în calitate de preşedinte al PUR (precursorul PC-ului de astăzi) i-a influenţat pe directorul ICA, Gheorghe Mencinicopschi şi membru al partidului său, pe Jean-Cătălin Sandu, vicepreşedintele AVAS şi secretarul executiv al PC, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru al Telecomunicaţiilor pentru ca, în urma unor operaţiuni financiare si comerciale frauduloase, Grivco SA (firma din portofoliul lui Dan Voiculescu), să-şi adjudece pachetul de acţiuni deţinut de Administratia Domeniului Statului la ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare, informeaza Evenimentul zilei.
Sandu Jean-Cătălin este inculpat în acest dosar fiind trimis în judecată în calitate de administrator al S.C. Benefica S.A. Bucureşti (firma din grupul Grivco), pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Compania ICA Research &Development (ICA R &D) SRL este deţinută în proporţie de 100% de Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii (CCAI) SA - controlată de Camelia şi Corina Voiculescu şi Grivco SA, chiar compania care a construit vila lui Dan Voiculescu de la Corbeanca.
Ministrul Daniel Constantin nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.