De același autor
Numele secretarului general al PDL, Ioan Oltean, apare in dosarul spagii de 1,8 milioane de euro, in care sunt cercetati fostul secretar de stat Ioan Andreica si Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita. Din referatul procurorilor, citat de Romania TV, reiese ca afaceristii care se ocupau cu intermedierea de licitatii cereau mita unor firme interesate in chestiune, spunind ca au influenta la diversi demnitari, printre care si Ioan Oltean. In referat apare stenograma unei discutii intre Sabau Ioan, afaceristul cercetat penal, aflat chiar in biroul lui Ioan Oltean, si Lazar Popescu, cercetat penal, din care reiese ca se punea la cale exact un astfel de aranjament.
Procurorii DNA fac cercetări prealabile în ceea ce-l priveşte pe deputatul PDL Ioan Oltean şi implicarea sa în dosarul şpăgii pentru trucarea de licitaţii. Procurorii susţin că Oltean ar fi avut puterea de a influenţa licitaţii publici, alături de Ioan Andreica, secretar de stat la acea vreme în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Conform procurorilor, afaceriştii care se ocupau cu intermedierea de licitaţii găseau firme interesate de diferite lucrări publice şi le cereau mită spunând că au influenţă la demnitari de la Bucureşti. În acest sens, ei ar fi apelat la sprijinul lui Ioan Oltean şi al lui Ioan Andreica.
"Inculpaţilor Sabău Ioan Claudiu şi Istrate Ion le revenea sarcina identificării unor potenţiali ofertanţi şi a capacitării numiţilor Andreica Ioan - la data respectivă secretar de stat, sau a lui Ioan Oltean- deputat. (...) Asocierea constituită beneficiază de sprijinul lui Andreica Ioan şi respectiv a deputatului Ioan Oltean. Prin funcţiile pe care le deţineau aceştia aveau posibilitatea efectivă de a influenţa atribuirea unor licitaţii către firmele clientelare", se arată în referatul procurorilor, prezentat în exclusivitate de România TV.
În dosar, există mai multe interceptări în care apare numele lui Ioan Oltean, iar într-una dintre ele, afaceriştii vorbesc chiar din biroul deputatului PDL.
"Sabău Ioan: Vă salut cu respect...sunt chiar aici la domnul deputat Oltean, spuneţi-mi un pic pe când să programez Mediaşul.
Lazăr Popescu: Păi cu Mediaşul am renunţat la idee, dacă nu am...mi se pare că s-a şi ţinut licitaţia.
Sabău Ioan: Aoleau!
Lazăr Popescu: Păi da, noi trebuie să ne mişcăm rapid, dacă eşti la domnul deputat spune-i că luni seara ne vedem amândoi şi facem o strategie şi dacă ne poate primi marţi ar fi perfect.
Sabău Ioan: Eu luni sunt în Bucureşti."
Dintr-o altă interceptare reiese că afaceriştii îi spuneau lui Ioan Oltean "Barosanu".
"Sabău: M-a sunat barosanu'.
Palade: Da?
Sabău: Şi-a cerut scuze! Şi-a cerut scuze şi în faţa dumneavoastră!
Palade: Nu-i nimic!
Sabău: Dar a zis să-l înţelegem...că-i dintr-o televiziune în alta...".
Potrivit România TV, Ioan Oltean nu are calitatea de învinuit în acest dosar.
Sâmbătă noaptea, Tribunalul Bucureşti a decis ca fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu şi alţi patru inculpaţi reţinuţi în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie să fie cercetaţi în libertate, respingând astfel propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă.
Procurorii au emis, vineri şi sâmbătă, ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie în cazul atribuirii unor contracte de închidere a depozitelor de deşeuri.
Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, este acuzat în acest dosar de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, iar Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica la MDRT, este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Alături de aceştia sunt cercetaţi Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, precum şi exercitarea de comerţ în favoarea şi pe seama unor societăţi constituite în ţară străină, Ioan Claudiu Sabău, acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată, şi Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii şi două infracţiuni de spălare de bani.