MAE rus: Daca Romania accepta o SUPLIMENTARE a trupelor NATO, sa fie constienta de RESPONSABILITATEA si CONSECINTELE unui astfel de pas

P.c. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

Aleksander Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a declarat ca Romania trebuie sa fie constienta de responsabilitatea si de posibilele consecinte ale suplimentarii trupele NATO pe teritoriul sau. Lukasevici considera ca suplimentarea fortelor NATO in Europa de Est incalca toate acordurile semnate in trecut intre Rusia si NATO, relateaza Hotnews.

 

"In lipsa clarificarilor privind efectivele substantiale de lupta si daca Guvernul Romaniei considera ca este posibila suplimentarea prezentei unitatilor NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea unei forte atat de puternice, trebuie sa fiti constienti de responsabilitatea si consecintele unui astfel de pas", a atras atentia Lukasevici, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice.

 

Guvernul aproba un proiect de lege pentru comandamentele NATO si pentru prepozitionarea de materiale

 

Guvernul Romaniei a aprobat, joi, un proiect de lege privind stationarea, desfasurarea de operatiuni si tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, pentru ca Romania sa poata gazdui personalul si armamentul pentru comandamentele NATO.

 

CITITI SI: Expert militar rus: Prin repozitionarea echipamentelor sale militare, NATO se pregateste pentru o confruntare prelungita cu Rusia

 

Proiectul modifica Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a aratat ca proiectul are nevoie si de avizul CSAT. "Este pentru comandamente si pentru prepozitionarea de materiale ale NATO. Trebuie sa obtinem si avizul CSAT", a aratat Dusa.
 

Proiectul asigura un cadru legal prepozitionarii unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite de personalul de deservire, adaptand procedurile privind trecerea frontierei de stat a Romaniei, nevoile de instruire. Proiectul optimizeaza modalitatile de acordare a sprijinului natiunii-gazda, in contextul efortului de aparare colectiva, adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO.
 

Alianta Nord-Atlantica a anuntat, in ianuarie, construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.

 

CITITI SI: Ambasadorul rus la NATO: Sistemele antiracheta din Romania si Polonia vor afecta serios securitatea militara a Europei

 

Gen. Philip Breedlove (NATO): Alianta va stationa ARMAMENT GREU pe teritoriul Romaniei

 

Alianta Nord-Atlantica (NATO) va stationa armament greu pe teritoriul Romaniei, a anuntat marti generalul Philip M. Breedlove, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR). Informatia a fost facuta la o intalnire cu ministrul roman al Apararii, care a confirmat decizia.

 

„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a subliniat generalul Breedlove.
 

                                            Generalul Philip Breedlove

 

Acestea ar urma sa fie coordonate cu scutul antiracheta instalat la Deveselu, precum si cu fortele militare navale aliate care desfasoara antrenamente in Marea Neagra.

 

Generalul a subliniat faptul ca NATO urmareste reasigurarea aliatilor din Europa Centrala si de Est in privinta solidaritatii militare. In acest sens, Breedlove a mentionat un convoi de vehicule blindate care a rulat pe drumurile din Republica Ceha.
 

CITITI SI: Peskov, purtator de cuvant al Kremlinului: Rusia nu a amenintat Occidentul cu folosirea armelor nucleare pentru apararea peninsulei Crimeea

 

Generalul Philip M. Breedlove s-a aflat marti in vizita oficiala la Bucuresti, unde s-a intalnit cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Victor Ponta.


Intentia dislocarii de armament greu in tarile est-europene a fost anuntata inca de la inceputul lui 2015. Atunci, comandantul trupelor terestre americane din Europa (US Army Europe), generalul Ben Hodges, spunea ca tehnica blindata americana ar putea ajunge in Romania, Bulgaria, Polonia si tarile Baltice.

 

CITESTE SI:

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22