De același autor
Am evitat sa scriu pina acum despre tacerile presedintelui Iohannis sau sa-l critic pentru gesturile mai mult sau mai putin fericite ale perioadei de tranzitie, am asteptat, deci, sa-si intre efectiv in functie. Iata ca a facut-o printr-un discurs, nuantat si detaliat ulterior in interviul pentru Adevarul, in zona de sensibilitate maxima a unei parti consistente a electoratului care l-a respins pe Ponta, alegindu-l pe el: justitia. Desi corect in principiu, discursul a generat controverse aprinse, unele acuze mergind pina la “subminarea justitiei” si “sustinere a viziunii Antenei 3”. Beneficiar al votului negativ, Iohannis a fost supus in doar trei saptamini de la investitura unui veritabil tir, culminat acum cu disecarea si reinterpretarea discursului tinut la CSM, unele reprosuri fiind perfect justificate, altele mergind in linia delictului de intentie. De ce? Buna parte a electoratului, in special fostii “basisti”, incriminarile mai ales de la ei vin, n-au avut si nici nu au incredere in Iohannis (in principal pentru ca nu s-a delimitat de puciul din 2012) si banuiesc acum (ca si in campanie) ca noul presedinte nu a internalizat suficient discursul pro-justitie, pro-stat de drept, ca intelege doar superficial motivatiile profunde si asteptarile celor care l-au sustinut. Din partea acestui segment de electorat Iohannis nu a beneficiat de nicio perioada de gratie, stacheta i-a fost plasata foarte sus si totul se judeca prin comparatie. Poate fi un lucru bun, care il obliga pe presedinte la eforturi de calibrare si meditatie asupra pericolelor care au pindit Romania in ultimii ani sau asupra resorturilor anti-pontismului. Poate fi insa si extrem de riscant daca Iohannis nu intelege si nu invata din mers.
Controversatul discurs a pedalat pe “independenta justitiei”, pusa in contextul “statului de drept consolidat”, pe constiinta si onestitatea magistratilor, care “sunt atit de independenti cit vor ei sa fie”, promitind “promovarea unor judecători și procurori, pe criterii ce țin exclusiv de competență profesională, experiență managerială și integritate”. Iohannis a punctat corect, spunind “vreau sa asigur Justiției cadrul normativ de funcționare, să apăr independența sistemului judiciar, să exprim așteptările, dar și să atrag atenția asupra unor probleme restante ori nerezolvate”. “Este de datoria mea să arăt, totodată, că instituțiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituțiile nu „aparțin” conducătorilor. Doar așa ne putem feri de derapaje și manipulări, de situații periculoase și nedemocratice. Așadar, instituțiile trebuie consolidate și apărate în ansamblu, și aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA și DIICOT”. Nimic din aceasta parte a discursului nu ridica semne de intrebare, ba din contra, vine in siajul asteptarilor, mai ales daca ne uitam si la cu felicitarile adresate acelor “oamenii onești și performanți din sistemul judiciar românesc au trezit în conștiința semenilor ideea de dreptate, un pas decisiv spre o democrație consolidată, pentru care merită cu prisosință să fie felicitați și încurajați.”
Problemele apar insa in momentul in care presedintele vorbeste despre faptul ca “magistratul trebuie să judece în baza probelor, nu în baza informațiilor, indiferent de unde ar veni acestea”, dar mai ales din fraza referitoare “supraputerea” reprezentata de Justitie” si de exercitarea acesteia cu “exotism mediatic”. “Consider important de subliniat faptul că Justiția este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justiția trebuie exercitată cu demnitate, respect și sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic. În același timp, Justiția se face cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților civile, inclusiv a prezumției de nevinovăție și a dreptului la imagine”. Pe fond si scoase din contextul romanesc aceste afirmatii sunt si ele corecte, dar- intoarse ca manusa pe dos- am auzit in ultimii ani prea des din gurile de foc penale ale PSD acuza ca “justitia e supraputere in stat”, ca totul nu este decit un “circ mediatic” si ca magistratii calca in picioare “prezumtia de nevinovatie”. Ce sa mai discutam despre asertiunea, amintind de initiativa legislativa a pesedistului Nicolae Serban, devenita obsesie pentru dadatorii cu subsemnatul la DNA, referitoare la faptul ca “ este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”. Comentariile aproape nu-si mai au rostul, sunt de notorietate rabufnirile nervoase ale lui Ponta despre “monstrul stenogramelor aparute in spatiul public” care “ne aduc tuturor aminte de ce va lasa mostenire regimul Basescu: ura, mizerie, metode subterane... De la el si de la Morar a inceput aceasta practica” (...)"Aşa e când creezi un monstru. L-au folosit domnul preşedinte Băsescu şi domnul Morar acest monstru al înregistrărilor, al stenogramelor, al intoxicărilor de presă şi se întoarce împotriva lor. Ideea este ca în viitor, după ce scăpăm şi de domnul Băsescu, şi de sistemul lui securist, să nu se mai întâmple lucrurile astea şi într-adevăr în dosare să nu mai apară decât stenograme care au legătură cu cauza". Ponta se referea (octombrie 2014) la stenogramele din cazul Blejnar, care proveneau legal din referatul procurorilor, si adauga ca “într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice din câte ştiu eu în toată Europa există sancţiuni".
In interviul de la Adevarul, presedintele a mai nuntat vorbind despre “telejustitie” si “circ mediatic”, sintagme extrase, repet, din arsenalul pesedist, dar e clar ca nu stie si nici nu i s-a spus ca procedurile prin care referatele procurorilor, cu stenograme cu tot, ajung in presa, nu doar ca au fost subiect de dezbatere, dar exista si reglementari clare. Altfel spus, Iohannis vrea sa inventeze roata intr-o zona care nu intra in competentele sale si in care doar PSD isi baga nasul din motive lesne de inteles. Mediatizarea cazurilor de coruptie le-a stat mereu in git penalilor, ajutindu-i pe oameni sa inteleaga beneficiile unei justitii independente, ceea ce a fost pina la urma in avantajul direct al lui Iohannis.
Ceea ce mi se pare insa mai grav este faptul ca noul presedinte nu da semne ca a internalizat problematica- desi corecte ca substanta toate aceste idei nu sunt aplicabile unei Romanii dominate de coruptie si de un partid, PSD, care si-a facut din sugrumarea Justitiei un deziderat. Si care, sa nu uitam nici o secunda asta, este la putere, are totul in mina cu exceptia semnaturii pentru numirea sefilor din magistratura. Ca Iohannis a dat-o cu oistea-n gard stau dovada laudele revarsate dinspre Antena 3 si diversi pesedisti razboinici anti-DNA. Inclusiv puscariasul Relu Fenechiu s-a grabit sa-i scrie o depesa apreciativa. Cind te proslavesc unii ca astia e de rau, cind te injura inseamna ca esti pe drumul cel bun.
Trec peste gogomania cit casa, bagata probabil de cel care a scris discursul: procurorul general sa fie membru al CSAT- dar se vede treaba ca, totusi, presedintele nu intelege prea bine problema separatiei puterilor in stat, pentru ca a insistat pe ea si in interviul dat Adevarul. "Lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate tin de securitatea nationala, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se ocupa si de acest domeni”, argumentul adus fiind ca acolo se regaseste si ministrul Transporturilor, iar “lucrurile de care se ocupa procurorul general sunt cel putin la fel de importante". Pai, tocmai d-aia nu are ce cauta procurorul general in CSAT! Sa prespunem ca ministrul cu pricina are un dosar penal sau se discuta o privatizare cu cintec- cazurile Oltchim si CFR Marfa- din care poate iesi un dosar penal, care in nici un caz nu trebuie sa ajunga pe masa CSAT, aici aparind chestiunea cu separatia puterilor.
Alegerea lui Iohannis a fost fara indoiala cel mai bun lucru care se putea intimpla in conditiile date, ne-a scapat in primul rind de Ponta, da garantia ca procurorii vor fi lasati sa-si faca treaba in continuare, nu este pusa sub semnul intrebarii orientarea Romaniei. Intr-un fel sau altul, Iohannis a impus deja o schimbare de stilistica in politica si promisiunea “lucrului bine facut” chiar poate fi luata in serios. Pe masura ce trece timpul insa toate astea vor incepe sa para insuficiente, memoria colectiva este de scurta durata si sentimentul de primejdie reprezentat de autotputernicia PSD se va diminua.
Iohannis are in fata marea provocare de a se ridica la inaltimea functiei, o poate face, cred ca are potential, dar pentru asta trebuie mai intii sa inteleaga problematicile si asteptarile, sa se inconjoare de oameni competenti si onesti. Si Basescu a invatat din mers, a contientizat si dat curs cerintelor unei parti a societatii- sa luam ca exemplu doar condamnarea comunismului si lupta anti-sistem- treptat, sa nu uitam asta. Modelul Basescu poate functiona pina la un punct. Subiecte majore- sanatate, educatie, administratie-, esecuri ale mandatului Basescu, au nevoie de implicarea lui Iohannis. Alegerea lui a fost a fost o intimplare, depinde de el sa fie una fericita si pe termen lung. Pina atunci, mai usor cu Iohannis pe scari, in capul lor troneaza inca PSD.
Comentarii 26
rizoaicad.arges - 01-13-2015
Iohannis a fost facut Presedinte de catre Ponta si colaboratorii lui de ..rahat! Iohannis ar trebui sa-I poarte recunostinta vesnica lui Ponta pentru acest “cadou†nesperat! Sa permiti rostogolirea bulgarelui lipsei sectiilor de votare in strainatate, timp de doua saptamani, inseamna ca nu esti doar (scuzati) prost, ci si ..sinucigas! Cat de simplu putea fi oprita acea “rostogolireâ€, care a fost mana cereasca pentru pupincuristii basisti dornici sa amplifice isteria, daca a doua zi dupa primul tur de scrutin, guvernul isi cerea scuze pentru neplacerile provocate, si dubla numarul sectiilor de votare pentru turul al doilea!
RăspundeVicentio B. - 01-10-2015
EXPRESSIS VERBIS: 1. Andreea Pora isi doreste cu dezivoltura / inversunare sa preznte un gen de analize a temei induse , in care cuantificarea datelor in neaparat necesara relatia cauza - efect lipseste cu desavarsire, se pare, cu intentie. Este precum pozitia intima a unui doctor generalist, care traieste din activitatea cabinetului personal, tratand suferinzii care il frecventeaza, cu acelasi devotament, pentru ca acestia sa fie in timp, mereu prezenti in sala de asteptare. 2. Este greu de inteles cum Andreea Pora intentioneaza sa prezinte opinii grijuli pentru buna functionarea a unor institutii ale Statului, cand de fapt domnia sa, ca invitata permanenta la B1, NU reuseste in perimetrul extrem de restrans al asa zisului platou, , sa induca un mod neaparat CIVILIZAT ordonat de dialog. Genul de discutie de acolo, care mai de care , care pe care, intreruperi bruste, toti deoodata, in contradictoriu, nu de putine ori urmate de scene ultra penibile de rafueli personale, scandal. Observ chiar cum sistemul total deficitar de exprimare al moderatoarei Sorina Matei, in care folosirea excesiva , obositoare, frecventa, a vocalei "a" in forma prelungita : " aaaaaaaaa .. " indusa dn lipsa nativa a spontaneitatii gasirii cuvintelor necesare/potrivite, a fost chiar copiata de Andreea Pora. 3. Daca Andreea Pora doresteneaparat sa induca termeni noi, pentru ca acestia sa devina uzuali in limba romana, spre exemplu "PONTISM" , "Anti PONTISM" , este /ar fi corect ca opiniile domniei sale , dupa acelasi model, sa se numeasca "PORISM" , "Antin-PORISM" sau "Pro - PORISM " ? P.S. Nu sunt un fan al plagiatorului national Ponta, din contra ! Ma refer numai la forma de asocierea sufixului "ISM" la un nume prescurtat intentionat: Ponta nu este Ponti !!
RăspundeMagda Teodorescu - 01-09-2015
NON IDEM ESTE SIC DUO DICUNT IDEM. Adica, depinde cine spune.
Răspundecmon - 01-09-2015
Vezi ca dna Pora a sustinut-o pe Macovei in turul 1!
RăspundeCutzi - 01-09-2015
Felicitari SINONIM, subscriu!
Răspundecetatean - 01-09-2015
Articolele d-nei PORA sint intotdeauna lucide si corect argumentate. Este foarte bine ca "DERAPAJELE" d-lui Presedinte sa fie "sanctionate". Din pacate la TVR nu au loc dezbateri cu oameni responsabili, si subiecte care sa ajute oamenii sa inteleaga corect problemele tarii.
RăspundeScarpinoiu - 01-09-2015
"Pai ce sa-l invete Belzebut pe Petru?" Pai il poate invata sa fure pesti, in loc sa-i prinda...
RăspundeIrina - 01-09-2015
Decat sa-l aleg in turul II pe Plagiator,l-am ales pe KI.Mari asteptari nu aveam de la dansul,dar chiar atat de mult sa ma deceptioneze chiar de la inceput,nu ma asteptam.Omul asta parca nu traieste in Romania.In cititul discurs de la CSM a cantat in struna politicienilor penali si a incercat sa puna botnita presei.Atata colaborare institutionala cu Ponta si PSD incat sa copiezi dezideratele lor este prea mult.Sunt doar curioasa cand se va hotari PSDul sa-l suspende si cine il va mai sustine la Referendum daca va continua in acelasi fel,cu "normalitatea" asta a lui?
RăspundeNoni Voc - 01-09-2015
D.na Pora. Felicitari. Am totusi unele intrebari. De ce trebuie sa-i dam o perioada de gratie d.lui presedinte K.I? 1. Pentru a "invata" Constitutia? 2. Pentru a-si insusi componenta CSAT? 3.Pentru a-si cunoaste consilierii "compromisi" si necorespunzatori?(si asa nu tine cont de nimeni).4. Sa "rememoreze" si sa se delimiteze de puciul din 2012? 5.Sa stie ca are o" datorie" si nu un favor , sa informeze tara de intalnirile oficiale.6. Are nevoie de o perioada de gratie pentru a se "deparazita' de gandirea psd-ista si a a.3? Cat sa fie aceasta perioada? 5 ani? Timp in care sa realizeze ca "nu a fost ales" ci ca am scapat de "o belea periculoasa"?.
Răspundevalll - 01-09-2015
De ce ii cereti lui Iohannis ceeace era de asteptat sa faca Monica Macovei, daca ar fi devenit presedintele Romaniei, doamna Pora? Si d-stra, si dl Cornea, ca si alti sustinatori ai lui Iohannis, ignorati faptul ca el a facut parte dintr-un partid pe care l-a reprezentat in alegeri si ca nu il poate ignora complet? Ati gasit in trecutul lui, atunci cand v-ati decis sa-l sustineti in detrimentul reprezentatului firesc al societatii civile, ceva care sa va sugereze idealism, puritate a convingerilor etc...? Demonstrase ceva pana in momentul acela, inafara de faptul ca este un pragmatic onest, mult mai onest decat restul politicienilor, inteligent, bun organizator, bun gospodar, care a aderat doar teoretic – poate doar declarativ – la ideile pentru care elita societatii civile pretinde ca lupta? Iohannis este acum presedinte, dati-i un ragaz! Poate ca va face acele lucruri pe care le asteptati, dar in stilul lui, cu metodele lui, in principal dupa capul lui. Daca i-ati acordat prea inaltul d-stra gir, asteptati acum sa fie marionata? Daca doreati un presedinte care sa se dedice total dreptatii, justitiei, anticoruptiei, trebuia sa o sustineti pe MM si sa va angajati intr-o lupta serioasa. Dar atunci, o faceati pe pragmaticii, ne recomandati si noua votul util. Pretentii poate avea monica Macovei, care a incheiat cu dansul o conventie, pot avea sustinatorii ei, careau urmat-o, dar d-stra nu, macar taceti o perioada, aveti rabdare! Ca sa va imit procedeul din titlu, o sa parafrazez si eu o zicere populara: Ati vrut si cu Iohannis in pod, si cu buzele unse... valll 9:46
RăspundeLucian Rares - 01-09-2015
Domnul Iohannis trebuie sa se delimiteze fara echivoc de incercarea de lovitura de stat parlamentara din 2012, facuta de USL. Altfel nu se ridica la functia pe care o ocupa si la asteptarile celor care l-au votat.Daca se inconjoara de consilieri gen Mihalache, se va compromite repede.
RăspundeHoratiu - 01-09-2015
Am impresia ca noul presedinte e cam nauc. Sau, in cel mai bun caz, un ciudat. Ca sa nu zic, un soi de ingamfat introvertit. Tacerea sa incapatzanata pe tema precedentelor USListe mi s-a parut de-a dreptul sfidatoare. Si contraproductiva, ca sa nu zic periculoasa. De ce? Pentru ca vechiul PNL-ul e inca acolo, intact, nereformat. De straja - garda pretoriana. Cu cliseele antenistice si antibasiste, cu tot. Dovada: prestatia precoce a Alinei Gorghiu, legiutorul Chiuariu, recrudescentza mai vechiului narcisism specific peneleilor in frunte cu L. Orban. La fel, subzistentza lui Mahalache printre alti consilieri prezidentiali indoielnici. Ba chiar si RENELu Fenechiu a prins curaj, a inceput sa-i faca cu ochiul. Cu tot gerul de la ocna, se pare ca injonctiunile noului presedinte au reusit sa-i anime deja extremitatile. A inceput sa-i faca lui Klaus cu ochiul. Ba, zic altii, ca a inceput sa-i faca, discret, semnul victoriei cu degetzelele.___________ Epilog: cand l-am somat intre cele doua tururi de scrutin sa-si clarifice macar pe ultima suta de metri promiscuitatea neonorabila cu USL-ul, tocmai din cauza asta am facut-o: pentru ca stiam prea bine ce inseamna sa inaintezi mascat, drapat sub pretentia publica de "un alt fel de presedinte", insa incadrat si indatorat vechii garzi politice pretoriene; puciste si nepocaite. Raul liberal, initiat cu atata aplomb antidemocratic de Calin Popescu Tradatoriceanu, inca nu si-a terminat combustia. Sincer, mi-e teama de recrudescenta cliseelor USListe.. Antibasismul patologic e o boala cu transmitere sexuala, cu efecte colaterale si de durata. Or, golanimea pucista a "trait" in grup in ultimul deceniu de reactiune politica patenta. Orgiile antibasiste au devenit ritualuri publice de exorcizare a spaimei de justitie si DNA. Ba chiar si de Occident. Intre timp au "impuiat" si un electorat mancurtizat de atata antibasism. Vrem nu vrem, astea toate nu pot fi scoase prea curand din ecuatie..
Răspundegabarelo - 01-08-2015
1. Neinspirat titlul. Un pic ambiguu. Capul lor, al scarilor? Nu al consilierilor prezidentiali? 2. Cine il da pe Iohannis pe scari? Are cinci ani la dispozitie (aproape ca as paria ca deja nu mai are zece). El isi face meseria, lumea (basistii, pardon!) isi spune parerea (critica sau nu). Cei care il critica nu au obiceiul sa dea cu pianul pe scari, nu stiu daca ati observat. Cei care (mai nou) il apara, au cam facut asta de doua ori. 3. Care e morala? Sa il laudam, eventual in cor! Altfel, sau se intimideaza si nu mai face nimic, sau se supara si ne lasa orfani. Ce ne facem, fetelor?
RăspundeLUANA - 01-08-2015
Asteptam cu interes articolul Andreei Pora,asa cum am mentionat intr-un comentariu la ,,Tacerea lui Iohannis" al lui Andrei Cornea. Spuneam acolo ca prea multa lume TACE,inclusiv Andreea Pora! Si totusi,apar primele....zvacniri! Atat de...fragile incat am impresia ca apar doaaar asaaa,ca sa fie! NU,Andreea Pora! NU ,,alegerea lui Iohannis a fost,fara indoiala cel mai bun lucru care se putea intampla" ci RESPINGEREA lui Ponta de catre romani a fost,intr-adevar...lucrul cel mai bun. Iohannis? Mi se pare ciudat cand aud la tv. ca...Presedintele Romaniei...si este ,,pomenit" Klaus Iohannis....nu am nici-un fel de tresarire. Omul asta nu constientizeaza nici macar el CARE ii este functia in stat. Comentati ,,discursul" lui de la CSM! Care discurs? A CITIT pur si simplu un text si-atat. L-ati vazut vreodata pe Traian Basescu rasfoind si pierzandu-se printre hartii? L-ati auzit vreodata pe noul Presedinte pronuntand NUMELE lui Traian Basescu? Noooo! L-a numit,de cateva ori...,,predecesorul" lui.Ii statea-n gat,precum lui Ponta numele de Traian din Imnul tarisoarei. Ce prevad? O...coabitare de succes intre cei doi,care deja a inceput. Ponta a renascut! Nu (mai) astept nimic. Poate doar revenirea lui Traian Basescu ,intr-o forma sau alta,pe scena politica. Amin!
RăspundeGh P - 01-08-2015
Ce spuneti doamna Pora despre discursul sasului vis a vis de politica externa a Romaniei? Ce spuneti de re-orientarea tarii catre valorile europene – Germania si Franta? Si cu spatele la cele americane, care ne-au bagat in Europa si in Nato? Catre francezi, care ne injura pe noi ca romani francofoni, ca ii facem pe la buzunare, cica, dar ii pupa in bot pe musulmani, care le trintesc bombe si ii impusca la ei acasa. Stiti cine o sa mai puna baza pe ce zic si fac romanii? Mutu! Si nu ala din fotbal. Ride rusul cu gura pina la urechi. Mii de multumiri sasului pentru noua orientare externa. Le aratam tuturor ca nu se poate pune baza pe noi. Sasul le-a umplut gura europenilor, acum sistemul isi poate face linistit de cap in tara.
Răspundepadre - 01-08-2015
va inselati in cel mai credibil mod cu putinta: negarea evidentei, sustinuta emotional. Basismul este singurul concept care mai include increderea in oameni, fie ele si blonde, dar sa nu va bazati pe blonda. Ma bucur sa re-citesc definitia ghinionului de a fi pozitionati in capu la scari cu presedintele adecvat linistii national traditionaliste.....toata lumea stie, dar nimeni nu vorbeste, iar daca o face, e musai basist, sau blondin. In acelasi ton impaciuitor, sau condescendent traditional, d-l Cornea explica "Tacerea lui Iohannis" ca inceput de drum sinuos prin traditie. Imi este foarte greu sa re-citesc revolta cinstita a culturii romanesti, umilite de marinarul care vorbea corect, evident dpdv social, ca sa inteleaga si gloata, adica si se hahaia vulgar. Chiar daca pesedul a fost, inca dinainte de inceputurile demo, unicul mester de scari, scarite, poteci si scurtaturi legitime cu credinta traditionala: daca nu furi, nu te descurci, nu contezi, sic! Pentru ca eu asa vad socialismul romanesc democrat: o adunatura de oportunisiti si interese veroase ambalate frumos, patriotard, chiar legitim, daca se poate - si se poate, d-na Pora, Dar dvs stiati, ca si distinsii jurnalisti deontologi la maxim, care s-au asigura public ca basismul va fi scos din carti, ca pesedeul, care ne amareste viata, nu a aparut dupa 90, ci coabiteaza cu fiinta nationala de cand ne recunoastem noi ca natiune, sau natii romanesti. Ca sa reformezi o credinta nationala catre civilizatia occidentala, ca sa schimbi credinta unui popor intreg ca nu mai merge chiar asa, e nevoie de legi clare, de criterii limpezi, de o logica dura: ai furat, copiat, mintit, esti incompatibil cu functia publica distribuita de partid, ca fiind democratica si platita la gramada de societate. Socul unei asemenea reforme se stinge in cateva generatii numai daca exista vointa si transparenta la scara nationala: ori pesedeul intotdeauna a preferat originalitatea mioritica, puternic sustinut de multime, de elita, de conjunctura. Doar Basescu a fost vinovat. Pacat. Si acum ne scrantim gatul, in susul si josul scarilor, sa nu ne rupa Iohannis speranta demo-libi-usele 3.0. Dar, la asa democratie originala, numai presa damboviteana lumineaza scara-n sus si jos, dupa interesuri, orgolii si traditii, evident: suntem romani sadea si nu recunoastem modernismul fara a reinventa apa calda, roata rotunda si placerea profunda.
Răspunden italy - 01-08-2015
Dupa o lunga asteptare a ales ce era previzibil:impaciuitorismul ca trecere de la mare speranta [spre adulatie] la criticile dure si juste care se prevad.Nu cred deloc ca se mai poate sta cu picioarele in doua luntri ,incepem sa ne lamurim de tipul de hora-mare :un pas inainte si doi inapoi a lui KJ -azi promite una maine spune alta [ein Mann ein Wort] sau un plagiat dupa Plagiator -ca metoda . D-na Pora incercand sa umble cu noul Ales ca / cu buba coapta pare ca vrea sa se aseje deasupra tuturor celorlalti analisti si comentatori care au inteles totul mai demult Unora de asemenea inca le mai rasuna ecoul unor previziuni [care devin din pacate pe zi ce trec -certitudini]in urechi .Previziuni facute de cineva oarecum intr-o doara si pe picior de plecare dar de care deja incepe sa ne fie dor..
RăspundeGheorghe Popescu - 01-08-2015
Legea numarul unu in propaganda: Esti ceea ce scoti pe gura! Trec peste perdaful de inceput adresat basistilor, acesti atot vinovati de ce se intimpla impotriva vointei autoarei (si are vointa cit Casa Poporului, nimic de zis), perdaf care mi se pare o copilarie demna de jurnalistica de Dimbovita, practicata de acesti adolescenti tirzii, autointitulati jurnalisti de dreapta, perdaf care arata si a tifna de piata Matache. Constat ca ati inceput sa credeti prorpiile prostii debitate in timpul alegerilor, doamna Pora! Reteta e simpla. Se ia una bucata politician (!?) de stinga-dreapta (adica USL), aripa Grivco (un fel de Hamas romanesc), se sterg toate bubele, purulente si vizibile (propunerea de premier grivcovist cu doi ani in urma, legaturile cu PNL aripa petrolista – Antonescu, Orban, Olteanu, ca si cele 6 case – cu doua mai multe decit Nastase, ca si raspunsurile in doi peri, obraznice, date unor bieti profesori care n-au fost destul de isteti sa se faca primari, reactia bovina (statul pe coada) din timpul alegerilor se transforma in virtute si intelepciune, se cosmetizeaza incercarile de re-conectare cu Antena 3 via duduia Gorghiu, total diferita de Udrea ca caracter si culoare a parului dar la fel de bagata pe git PNListilor cum a fost Udrea PMPistilor si se transforma respectivul caracter in mega star. Cit mai aproape de Mesia insusi. Se da cu mucles (sau sictir, tot una) tuturor celor care nu vor sa creada si sint facuti antiromani sau basisti. Pentru coloratura, se afirma ca si autoarea a fost odata basista, dar a constatat ca ii pute (la aceeasi concluzie ajungind si goarna presedintelui, aia care vrea vending machines la Cotroceni. O goarna, doua goarne, ca in gramatica). Nimic nou sub soare, propaganda e in toi, acum trebuie sa vina placintele. Placinte care nu vin! Se sugereaza firav cum ca Pipiddi ar fi buna in echipa, doar doar va intra si jurnalismul in politica mare. Si? Nimic, sasul face ce-l taie capul (sau ce-I sugereaza sefii) si isi aduce echipa noua (formata din vechii combatanti USListi), iar jurnalistii ramin sa chibiteze pe linga gardur,i cu buzele umflate. Au cazut in capcana propriilor minciuni. Transmiteti va rog lui Bejan ca alegerile s-au terminat, nu mai e cazul sa se umple de penibil. Sistemul a cistigat. A impus un presedinte grivcovist si il are pe Ponta prim ministru. Doi – zero, gazdele cistiga la scor. In ce va priveste, doamna Pora, activitatea dumneavoastra va fi conectata pentru totdeauna cu alegerea lui Johannis. Asa cum cea a lui Gidea e legata de Voiculescu. Si la bine si la rau. Mai ales la rau.
Răspundemihailstanciu - 01-08-2015
(continuare) Si nu e bine deloc sa ne prefacem ca nu vedem ca Presedintele nou ales imbratiseaza neadevarul cu nonsalanta atunci cand"imbratiseaza cu bucurie"lista lui Macovei intre cele doua tururi(si apoi tine discursul pe care-l comentam) sau atunci cand rapunde la scrisoarea de protest anti-Mihalache asigurand pe semnatari ca nu se va indeparta de la principiile (sic)pentru care a fost votat(si apoi il vedem pe Mihalache la Cotroceni) Si nu e bine delos cand presa pune batista pe tambal.
Răspundeje suis pas - 01-08-2015
Incerc aci ca DT vad ca ar face moarte de om in numele libertatii de expresie, nu mai spun de cenzura. Nu sunt de acord cu crima aia, dar eu vreau sa zic despre alte aspecte mai lasate deoparte, eludate chiar de intelectualitate, presa, politica. Trebuie puse pe masa, nu politicul o s-o faca si nici politia sau serviciile nu sunt in masura. Daca tragi un cal de coada iei o copita. E calul vinovat? Elefantica Topsy, primeste de la un binevoitor o tigara aprinsa, se arde, si-l tranteste pe dobitoc care da coltul. Topsy este executata de catre justitia umana. Eu cred ca oamenii trebuie sa se destepte cu timpul nu sa se prosteasca. Prima chestie e daca aia care se considera superiori au dreptul sa-i maimutareasca pe altii pe care-i considera inferiori. Daca nu cumva orice libertate trebuie insotita si conditionata de catre responsabilitate. Badea primeste pistol ca sa ucida pe atentatorii la ceea ce el pb numeste libertatea de expresie. E o greseala din partea societatii, las la o parte politia, care nu se recomanda prin multa minte si nici nu e asta domeniul ei de competenta. Nu mai eludati deci chestiunile delicate si riscante. Nu va mai eschivati. Aia si toti avem nevoie de o concluzie dupa evenimente. Aia au niste valori noi avem alte valori. Daca le cauti in coarne, te judeca dupa propriile valori si capacitati, sunt ei vinovati? Alta chestie e ca aia nu au ce cauta in Europa, chiar daca aici s-au nascut. Ce s-a intamplat e la capatul unui sir nesfarsit de greseli, de compromisuri. Nu primeste cetatenie unul care nu dovedeste ca-si gaseste locul in cultura, in comunitatea gazda. Ca e tolerat si tolereaza. Iar daca nu primesti cetatenia, atunci esti expulzat acasa la cultura de la care te revendici sau originara, cel putin. Ca te nasti la Paris nu e drept de cetatenie, ca esti crescut poate in alta cultura. Ori chiar fanaticii aia au dat pana acum toate dovezile ca nu se integreaza. Toleranta asta pana in panzele albe nu e ceva din suita politically correct? Adica o dogma arbitrara, neverificata? Sau nu, chiar acum infirmata. In timp ce Merkel lupta pentru "principiul" liberei circulatii, indiferent in ce conditii. Nu functioneaza, oricum, oricat, asta e realitatea. Rezolvati problema, nu o bagati pe gat, societatilor armonizate in sute de ani. As fi fost preferat sa fie inflexibila cu rusii in Ucraina. Parca nu are deloc consilieri, informatii. Pai la viitoarele alegeri extremistii o sa conduca UE. Merita dat cu piciorul la bruma de progres in unitate si stabilitate europeana in numele unor posibile utopii, niste dogme idioate? Merita compromise pentru decenii visul unitatii si pacea? Poate pentru totdeauna? Pot romanii sa supravietuiasca fara o Europa unita? Nu ar trebui luate mai incet, gandit inainte? Avem mai multa experienta decat europenii si despre toleranta si despre utopii politice. Nici nu avem reminiscente vanitati imperiale. Daca ei nu tolereaza o mana de romi, daca nu rezista ispitei nationalismului, sunt mai imaturi decat noi.
Răspundemihailstanciu - 01-08-2015
Mai usor cu Basescu pe scari!As fi dat orice sa citesc aceasta propozitie scrisa de dna Pora dealungul anilor de vituperari anti basescu pe subiecte reale sau banuite,documentate sau imaginare.Dar sa lasam trecutul in pace.Dna Pora si-a gasit un nou ton intelegator si explicativ privind pe noul Presedinte.Neoapologismul este perla acestei schimbari la fata."Presedintele nu a internalizat problematica"!!!Basescu a internalizat-o din prima,o are probabil in gene.Daca nu stii cu claritate parametriii functionarii justitiei si statului de drept esti un impostor,care emite bla-bla-uri "principial corecte"la care dna Pora se refera cu o inocenta care nu-si are locul de multe ori. Iohannis repeta cu nonsalanta mantra penalilor pesedisti.L-am auzit parca vorbind pe Nicolae Serban despre "exotismul mediatic" si masurile de contracarare ale "scurgerilor nepermise".A vorbit cu cuvintele lui Ponta(sau ale oricarui politician din lume care nu crede ce spune) despre justitia in statul de drept.Remarca despre "supraputere",de asemeni imprumutata din lexiconul penalilor pesedisti are aerul, dupa cum just a remarcat dna Macovei ,a unei trageri de frana de mana.In Anglia institutiile nu trebuie sa fie si nici nu sunt personalizate.In Romania insa,Codruta Kovesi si Livia Stanciu sunt fiecare garantul functionarii integre a institutiilor pe care le conduc.Asemanator,in Suedia poate fi liniste si lucrurile sa mearga uns.In Romania insa,fara "scandalurile" mahalagiului(apud A.Cornea)Basescu nu s-ar fi intamplat nimic.Linistea lui Klaus la emiterea ordonantei de urgenta pe care Victoras si-a dat-o sie insusi a fost dezgustatoare,mai ales ca "tacutul"este si profesor.Tace noul Presedinte si cand ar trebui sa laude imensul progres al justitiei in mandatele lui Basescu.Acesta pare a fi insa un nume tabu,decretat astfel de clica Gorghiu,Orban,Atanasiu,Hasoti,la care s-a alaturat in mod evident si Iohannis care nu a pronuntat public numele fostului presedinte nici macar o singura data.Faraonii decretau daramarea basoreliefurilor predecesorior lor pentru a incerca asfel sa-i scoata din istorie. Bomboana pe coliva este insa indemnul sa fim iertatori cu noul Presedinte pentruca....exista PSD!Parca PSD -ul cu pricina,agresiv,gata sa-l suspende pe Basescu chiar cu riscul nesocotirii constitutiei, exista si pe vremea lui Basescu si inca sprijinit de liberali care acum se fac ca nici usturoi n-au mancat nici cu puscariasul Voiculescu n-au fost aliati.Esecurile mandatelor Basescu,pe care nu uitati sa le introduceti in discutie,complet fara rost,sunt "opera"aceluias PSD.Legea sanatatii elaborata de comisia prezidentiala a fost inlocuita in dezbaterea publica de Arafat si apoi de manifestatii comandate.Legea educatiei a fost schimonosita de Abramburica.Nu e bine sa introduceti standarde duble,dna Pora.Nu e bine,si ati scris-o,daca Relu Fenechiu se entuziasmeaza in inchisoare de discursul Presedintelui si ii scrie o scrisoare exprimand speranta la un nou proces.Si nu e bine del
Răspundesinonim - 01-08-2015
Cred ca tonul articolului e corect adaptat la personalitatea lui Iohannis, asa incat sa aiba macar sansa sa fie citit de destinatar. Asta presupunand ca ajunge sa le citeasca, cum se intampla cu Basescu. Care Basescu citea si commenturile la articole, ba chiar reactiona, le asimila. Destul de laborios, probabil ca avea vreun consilier sau chiar apropiatii ii forward-au acele comentarii. Intrebarea e daca lui Iohannis mai are cineva indrazneala sa-i trimita pe email vreo sugestie, daca si cat consilierii ii filtreaza mesajele. Observ la el ca prefera sa se inconjure cu oameni care i-au manifestat fidelitate, asta pare criteriul principal, destul de riscant si de neprofesional, dar pe de alta parte ar fi un bun atu daca are puterea sa faca pe oricine sa-i fie binevoitor si sa-l faca sa lucreze pentru un obiectiv al lui. Nu poate fi comparata relatia lui Iohannis cu politicul cu cea a lui Basescu. Peisajul e complet schimbat, geografia e de nerecunoscut. S-au schimbat dramatic mentalitatea clasei politice, parca chiar si a populatiei, discursul, angajamentele externe, orientarea externa, varfurile clasei politice au cam fost vanturate de aceasta briza proaspata de dimineata, partidele sunt cam sub perfuzii dupa meciurile cu Basescu. Ca atare, Iohannis este presedinte peste cu totul alta tara decat Basescu, cel putin pe moment, 1. Si, 2, Basescu, chiar daca i se neaga valoarea si contributiile, el e cel care (pe langa angajamentele externe ale tarii) a avut vointa si puterea de a schimba dramatic cursul tarii si de a tine ferm carma. Sub furtuni de rahat, pe o mare idem. Eu sunt basist si sunt inca in expectativa la adresa lui Iohannis. La mine beneficiaza inca in perioada de gratie, de rodaj. Si Udrea a zis la fel, desi e neincrezatoare. O sa-i inghit multe daca face multe. E de salutat e ca Iohannis pare activ si cu o viziune. Ca reuseste cumva sa-i determine pe ceilalti actori politici sa coopereze, sa se conformeze. Desi, am zis, i-au fragezit Basescu si aliatii, posmagii-s muieti. Are mura-n gura. A cam neglijat in schimb, l-a lasat pe DM probabil sa caute consilieri, n-a profitat la maxim de luna oferita de Basescu pentru pregatire. Consilierii nu erau familiarizati cu procedurile, cu Cotroceniul, era Alice in Tara Minunilor. Alt semn bun, ca nu politizeaza serviciile. "Impunerea" lui Gorghiu poate fi de fapt incercarea de a salva fuziunea PNL, e evitarea lui Orban care ar fi explodat partidul. Orgolii grotesti, ridicol tinand cont de rasturnarile de situatii din politica romaneasca. Cu Udrea, rugati-va fierbinte sa fi comis ceva, altfel prevad ca-i pupati condurul. Multi au blamat-o pe supozitii, daca chiar erau reale, nu trebuia cumva ca DNA sa stie exact pana acuma? Ce va faceti daca iese ca fata n-a pus mana? La fel, Basescu. Inghitim casatorii homo si alte orori, dar ne poticnim in niste stiletto sau un instantaneu cu Becali la biblioteca. Mai pot fi dovediti, dar voi stiti nimic acum din moment ce DNA nu arata ca are un fir.
Răspundeprofesoru - 01-08-2015
D-na Pora, nu trebuie sa va luati dupa ce spune Iohannis. Ministrul Transporturilor nu face parte din CSAT.
RăspundeElena - 01-08-2015
Felicitari pentru observatiile pertinente facute de dumneavoastra. Am citit cartea "Pas cu pas" si am fost foarte dezamagita de lipsa limbajului politic a domnului Iohannis. Pe langa narcisismul la care ar trebui sa renunte ar trebui sa aprofundeze cu seriozitate constitutia si legislatia international pt.ca se pare ca nu le stapaneste. Cel putin , declaratiile si pactele cu privire la drepturile fundalentale ale omului ar trebui sa le stie si in vis. Nici ca simplu politician nu te poti baza pe bun simt si buna credinta , daca nu stii regulile la care sa te raportezi. Ca presedinte a unui stat democratic nu te mai poti baza pe "experiente" si ar fi dramatic sa fim noi subiectul experientelor sale.Domnul Iohannis trebuie sa invete , pentru ca noi sa nu mai fim pusi in situatii penibile ,de catre pseudoconsilierii sai. Din nefericire supraevalueaza rolul partidelor , in detrimental societatii civile. Sa speram ca este de buna credita si ca a inteles ce greseli de fond a facut in atat de scurt timp.
RăspundeScifi - 01-08-2015
Dna Pora, de acord, pentru a actiona in interesul Romaniei, Iohannis TREBUIE sa se inconjoare de oameni competenti si onesti. ABSOLUT CORECT! Dar l-a pus sef al consilierilor pe Mihalache!!!!! Intelegeti despre ce vorbim? E ca si cum Sfantul Petru l-ar aduce in rai sa-i fie sfatuitor oficial pe Belzebut. Pai ce sa-l invete Belzebut pe Petru?
Răspundedoina - 01-08-2015
basistii nu au incredere in iohannis dar au MARE incredere in udrea si asta spune tot. invitati-o oe udrea la sediu sa va dea un interviu ca in vremurile bune...
Răspunde