Pe aceeași temă
Remus Pricopie (Educatie), Ioana Petrescu (Finante) si Constantin Nita (Economie) sunt unii dintre ministrii guvernului Ponta care ar fi vizati de remaniere. Modificarile in structura guvernului ar putea insemna si plecarea ministrilor delegati, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Potrivit sursei citate, în afară de Petrescu, Pricopie şi Niţă, care sunt miniştri plini, Ponta ar putea să-i remanieze şi pe Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare), Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni), dar şi pe alţi miniştri delegaţi, cu scopul de a comasa ministerele.
Miniştri delegaţi mai sunt Darius Vâlcov (Buget), Florin Jianu (IMM-uri şi Turism), Doina Pană (Ape, Păduri şi Piscicultură), Răzvan Nicolescu (Energie), Aurelia Cristea (Dialog social).
In plus, Ponta i-ar fi promis lui Calin Popescu Tariceanu, liderul Partidului Liberal Reformator (PLR), doua posturi de ministri in viitorul Executiv, potrivit unor surse parlamentare.
Sursele citate au mai arătat că vicepremierii actuali vor fi menţinuţi şi în viitorul Cabinet.
Restructurarea guvernamentala, care se contureaza din ce in ce mai clar pe agenda Executivului, vine ca urmare a esecului PSD la alegerile prezidentiale.
"Prin prevedere constituţională, în momentul în care o altă formulă politică intră în componenţa Guvernului, trebuie un vot în Parlament, ori pentru ca să intre PLR cu siguranţă va fi un vot", a precizat premierul Victor Ponta, marţi.
El a evitat să spuna de ce ar fi nevoie de un vot în Parlament în condiţiile în care PLR nu există din punct de vedere juridic, iar cooptarea unor membri ai acestei formaţiuni în Cabinet nu ar reprezenta o modificare a componenţei Executivului.
"Trebuie să stabilim juridic şi de aceea ne-am luat şi timpul necesar pentru a face această propunere. După doi ani de guvernare o să vedem exact, poate o să fie mai puţini miniştri, o să vedem exact ca şi repartizare a portofoliilor. Asta înseamnă o restructurare, o repornire a Guvernului pentru 2015-2016", a precizat Ponta.
El a spus că PLR va avea în viitorul Guvern "exact ponderea" pe care o are această formaţiune în Parlament.
Restructurarea guvernamentala vine si in contextul semnalului dat de UDMR, privind formarea unei noi majoritati parlamentare alaturi de PNL.
Senatorul Marko Bela, fost preşedinte al UDMR, a declarat că Uniunea va discuta săptămâna aceasta, de principiu, despre o nouă majoritate cu PNL şi probabil în 2015 va încerca formarea unei alte majorităţi parlamentare.