Pe aceeași temă
In cele 45 de zile in care, conform OUG 55, aleşii locali au putut schimba partidul făra a-şi pierde mandatele, multi primari ai PNL sau PDL au trecut la PSD sau UNPR, in unele judete primele doua partide ramanand fara niciun primar. Alianța Creștin-Liberală a trimis, miercuri, o circulară tuturor organizațiilor, în care li s-a cerut să-și evalueze până luni pierderile. Conform unei evaluari preliminare, ACL ar fi rămas fără aproximativ 300 de primari după aplicarea OUG privind migrația aleșilor locali, relateaza Adevarul.
Scrisă într-un limbaj de lemn, ordonanţa moşită de Liviu Dragnea nu a adus niciun argument viabil. De exemplu: „Autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale“, se arată în expunerea de motive a ordonanţei. Însă majorităţile despre care vorbeşte Liviu Dragnea nu se constituie cu greu. Ele există deja, pentru că nu există niciun consiliu local sau judeţean în ţară care să nu funcţioneze în acest moment.
De ce a fost dată, de fapt, această ordnanţă? După ruperea USL, PNL s-a aliat cu PDL şi au format alte majorităţi, iar primarii sau baronii locali ai PSD au rămas fără putere, deşi se află la guvernare. În plus, unii viceprimari sau vicepreşedinţi de judeţ PSD au fost schimbaţi de noile majorităţi.
Alba Aproximativ 70 de aleşi locali şi-au schimbat opţiunea politică în ultimele 45 de zile, prin adeziunea la alte partide sau declararea ca independenţi. Beneficiarul principal al migrărilor este PSD, care a atras peste 40 de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni.
Arad Doar cinci primari din Arad şi-au schimbat partidul. Partidul cu cele mai mari pierderi este PDL
CITITI SI: Consecintele MIGRATIEI primarilor: PSD are 72 de edili din 87 in judetul Buzău
Argeş Traseiştii din Argeş, care au profitat de ordonanţa vicepremierului Liviu Dragnea: PSD s-a ales cu 16 primari, 9 viceprimari şi 90 de consilieri locali. În intervalul în care s-a dat undă verde migraţiei politică (fără pierderea mandatului), la PSD Argeş au trecut 16 primari, 9 viceprimari şi peste 90 de consilieri locali. Traseismul politic s-a lăsat în Argeş şi cu mişcări în alte direcţii.
Bacău PSD are aproximativ 50 de primari în tot judeţul. Partidul Ecologist Român (PER), al cărui motor a fost Cristinel Manolache, fost candidat la Primăria Bacău, a trecut în bloc spre UNPR. La acelasi partid, care are si primarul municipiului Oneşti, au trecut şi primarii Victor Diaconu (Ardeoani, PDL) şi Mircea Ambăruş (Scorţeni, PNL).
Buzău La Buzău, PSD s-a ales cu 76 de primării, după valul de migraţii. PDL a rămas fără niciun primar, iar PNL mai are doar opt.
Brăila PSD a câştigat trei primari, 14 consilieri şi un viceprimar. Cei mai mulţi dintre aceştia au plecat de la PDL. În rest, doar PNL a mai câştigat trei consilieri, din CLM Brăila.
Bistriţa PNL a pornit la drum cu 9 primari, iar acum a rămas fără niciunul. Şi PP-DD a pierdut singurul primar pe care-l avea în Bistriţa-Năsăud. Braşov Cea mai mare migraţie la Braşov a avut loc de la PPDD la PDL. Viceprimarul Adina Durbacă, dar şi alţi consilieri, au trecut la PSD. Celălalt viceprimar, Adrian Atomei, a lăsat PNL pentru PLR.
Botoşani Nu mai puţin de 10 primari, 70 de consilieri locali şi 8 consilieri judeţeni au schimbat taberele fără să-şi piardă funcţiile. Migraţia la Botoşani s-a desfăşurat doar într-un singur sens, de la ACL către PSD.
Călăraşi PSD, care avea 11 primari în funcţie după alegerile din 2012, are în prezent 13 edili.
CITITI SI: Cluj: 11 alesi locali ai PNL trec la PSD
Constanţa PSD are 41 aleşi, PNL are 20, PDL a rămas doar cu patru, PNTCD are tot un primar, iar UNPR a crescut la doi edili. Numărul independenţilor din judeţ a ajuns la doi.
Cluj Trei primari clujeni au trecut la PSD. ACL a rămas cu 46 de edili.
Dolj 12 primari şi trei consilieri judeţeni din partea PNL au trecut în tabăra lui Victor Ponta.
Dâmboviţa PSD şi-a întârit rândurile cu 23 de primari şi 185 de consilieri de la PDL şi PNL
Galaţi Primarului Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR. Viceprimarul municipiului Tecuci, Mitică Hulea, a trecut de la PSD la PNL.
Giurgiu Peste 80% dintre primarii din judeţul Giurgiu au semnat adeziuni la PSD. 44 de primari şi 460 de consilieri locali din judeţ au semnat pentru PSD.
Hunedoara PNL a reuşit să atragă cei mai mulţi noi membri. Peste 100 de aleşi locali din judeţul Hunedoara, printre care cinci primari, au profitat de „Ordonanţa Dragnea” şi au migrat către alte formaţiuni politice ori au demisionat din partid şi s-au declarat independenţi.
Iaşi PSD a măturat judeţul Iaşi cu "ordonanţa traseiştilor". Cel puţin 27 de primari au trădat şi au trecut la social-democraţi. După mai multe vizite ale vicepremierului Liviu Dragnea la Iaşi, judeţul a fost "tranşat" definitiv în favoarea PSD. Înainte de "ordonanţa traseiştilor", PSD avea la Iaşi 42 din cele 98 de localităţi. Acum controlează în jur de 70%. Ialomiţa 60 de aleşi locali au ales să treacă în barca Puterii. Printre ei se află trei primari PDL şi unul de la PNL.
Mureş În prezent, în judeţul Mureş există 28 de primari PSD. PDL, PNL şi PRM au pierdut câte un primar.
Maramureş PSD Maramureş şi-a îmbogăţit rândurile cu 10 primari, 7 viceprimari, 31 de consilieri locali şi un consilier judeţean.
Mehedinţi Primarul din Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, s-a înscris în UNPR. Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin intră în partidul lui Oprea la mai puţin de şase luni de la înscrierea sa (n.r. – 22 mai a.c.) în Fundaţia Mişcarea Populară.
Suceava 16 primari de la PNL şi PDL au trecut la PSD.
Sălaj Cu aceste „transferuri”, PSD ajunge la un total de 25 de primari, PDL rămâne cu 11 (de la 12, anterior), PNL cu 10 (de la 11), iar PP-DD cu niciunul (de la doi). Diferenţa de şapte, până la cei 53 de primari din Sălaj, este dată de aleşii UDMR (şase) şi un primar independent.
Teleorman Organizaţia judeţeană a PSD Teleorman ţine la secret numărul şi numele primarilor traseişti.
Vaslui PSD a devenit lider absolut în judeţul Vaslui după ce 20 de primari, 9 viceprimari şi 155 de consilieri au trecut trecut în tabăra social-democrată.
Vâlcea Şase primari liberali au migrat la PSD. Conducerea PNL spune că au plecat doar cei care au probleme cu DNA sau ANI. PNL Vâlcea a pierdut şase primari după emiterea ordonanţei care le permite aleşilor locali să migreze la un alt partid. Conducerea organizaţiei judeţene susţine că nu este o mare pierdere pentru partid întrucât aproape toţi primarii care au migrat la PSD au probleme cu DNA sau ANI.
Vrancea 7 primari şi peste 150 de consilieri, recolta PSD în Vrancea pe Ordonanţa „migratorilor“.
În cazul în care Curtea Constituţională va decide că ordonanţa lui Liviu Dragnea nu este constituţională, sunt mari şanse ca aleşii locali traseişti să rămână fără mandat.