Pe aceeași temă
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a lansat in dezbaterea publica doua proiecte de ordonata de urgenta care propun suspendarea tuturor exporturile de materiale lemnoase, busteni, cherestea si lemn de foc, pana la 31 august, si introduc reglementari mai stricte in privinta exproturilor de material lemnos, relateaza Hotnews.
Cele doua proiecte de act normativ au fost elaborate "avand in vedere amploarea taierilor ilegale de padure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sanatatii si sigurantei cetatenilor, precum si impactul asupra mediului".
Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonante, "prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, incadrat la pozitiile tarifare 4401, 4403 si 4407, pana la data de 31 august 2015".
Cel de-al doilea proiect de act normativ prevede ca in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, orice operatiune de export si livrare intra-comunitara trebuie sa fie insotita de licenta.
"Licenta se va emite pe fiecare operatiune de export sau de livrare intra-comunitara si va contine urmatoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienta, incadrarea tarifara, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimata in metri cubi, pretul de vanzare, destinatia, modalitatea de transport in afara tarii si biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei in cazul livrarilor intra-comunitare", conform notei de fundamentare a celui de-a doua ordonante de urgenta.
Proiectele au fost elaborate de experti din Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice si Ministerului Economiei, Comertului si Turismului.
Cele doua proiecte de OUG vor fi supuse aprobarii in urmatoarea sedinta de Guvern.
Victor Ponta : Guvernul va interzice exporturile de masa lemnoasa neprelucrata, e o perioada limitata
Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Guvernul intentioneaza sa interzica, pe o perioada limitata, exporturile de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata, procedura fiind deja pregatita printr-un proiect de ordonanta de urgenta care a fost insa blocat in discutii la Ministerul Justitiei.
El a precizat ca a avut o discutie in acest sens cu ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. "Am solicitat inca de aseara doamnei ministru Gavrilescu, si, sigur, cu Departamentul pentru Relatii Europene, cu Economia si cu Justitia, sa adoptam azi o ordonanta de urgenta prin care sa interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata. Din pacate, inteleg ca, Justitia, nu ati gasit solutia, restul la dumneavoastra s-a blocat", a spus Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.
El le-a cerut reprezentantilor Ministerului Justitiei sa gaseasca o solutie juridica pana saptamana viitoare, avertizandu-i ca, in caz contrar, isi pot gasi de lucru in alta parte : "Eu vreau sa va rog, pana saptamana viitoare, sa gasiti o solutie sau sa va gasiti toti de la Justitie altceva de lucru! Pana saptamana viitoare, vreau sa veniti cu solutia legislativa temporara pana cand avem o solutie pe termen lung, cu siguranta. Cred ca, daca va puneti mintea la contributie, treceti peste "Nu"-ul traditional si gasiti o solutie", a aratat prim-ministrul.
Anuntul lui Ponta a fost facut dupa ce, marti, proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor.
Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Camera Deputatilor este forul decizional privind propunerea legislativa, pe care Senatul a readoptat-o in aceeasi forma, dupa ce presedintele a trimis-o spre reexaminare.
La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
Exportul de lemn neprelucrat din Romania este sub un milion de metri cubi anual, iar cel de produse din lemn - peste sapte milioane de metri cubi, ambele cifrand aproximativ doua miliarde de euro, a declarat pentru Mediafax presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Nicolae Tucunel.
Presedintele ASFOR, Nicolae Tucunel, arata, intr-un comunicat, ca in Romania se recolteaza anual cantitatea de aproximativ 19 milioane metri cubi de masa lemnoasa, din care 12 milioane metri cubi se prelucreaza industrial, iar diferenta de sapte milioane metri cubi este destinata incalzirii si altor utilizari.
Proteste contra despaduririlor abuzive
Sambata trecuta au avut loc mai multe proteste, in Bucuresti si in mai multe orase din tara, dar si in diaspora, contra despaduririlor abuzive.
Protestele au fost organizate de campania UnitiSalvam, aceeasi care a protestat si impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a exploatarii gazelor de sist.
"Sambata, 9 mai, in mai multe orase din tara va avea loc primul protest major impotriva despaduririlor abuzive, care au lasat Romania in numai cativa ani cu mai putin de jumatate din suprafata impadurita pe care o avea in 1989”, se arata intr-un anunt postat pe Facebook.
Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.