Pe aceeași temă
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, își exprimă, pe contul său de Twitter, "deplina solidaritate cu Danemarca, în calitate de aliat NATO al României, în chestiunea declarației ruse privind apărarea antirachetă".
"Amenințarea de a utiliza forța împotriva unui stat NATO este inadmisibilă. Sistemul de apărare antirachetă este numai pentru autoapărare, așa cum este definită de Carta ONU, și nu are nimic de a face cu Rusia", scrie șeful diplomației române, citat de Agerpres.
Dacă se va alătura sistemului antirachetă al SUA în Europa, Danemarca va deveni țintă a misilelor nucleare rusești, a avertizat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, într-un interviu acordat publicației Jyllands-Posten Saturday, citat de AP.
“Cred că autoritățile daneze nu înțeleg exact consecințele participării la scutul antirachetă al SUA. Dacă asta se va întâmpla, vasele de război daneze vor deveni ținte ale misilelor nucleare rusești”, iar Danemarca își va pierde și banii și securitatea, a spus Mihain Vanin.
În replică, Martin Lidegaard, ministrul de Externe danez, a catalogat drept inacceptabilă declarația ambasadorului rus. "S-a depășit limita, a explicat Lidegaard. “Rusia știe foarte bine scutul antirachetă al NATO este un sistem defensiv”, a adăugat el.
Danemarca a acceptat, în august 2014, să participe cu cel puţin o fregată la sistemul antirachetă NATO din Europa, care va include elemente terestre, staţionate în România şi Polonia, şi instalaţii navale.