Pe aceeași temă
Reprezentantii Ministerului Finantelor au transmis ca Fondului Monetar International si Comisia Europeana vor trimite o comisie de experti la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie, pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015, relateaza Hotnews.
Misiunea, care va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely, este dedicata strict proiectului legii bugetului si nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI. Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare, mai spun reprezentantii MFP.
Delegatii FMI si CE au incheiat in iunie o misiune de evaluare a Acordului de precautie cu Romania, fara, insa ca Guvernul sa avanseze o scrisoare de intentie pe care sa o transmita boardului FMI.
Intr-o declaratie de presa sustinuta atunci Victor Ponta anunta ca proiectul de lege pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator nu are acordul Fondului Monetar International si al Comisiei Europene, dar a anuntat ca exista resurse in buget pentru a acoperi costul de circa 850 de milioane de lei pentru ultimul trimestru al anului.
CITITI SI: FMI atrage atentia Romaniei: Sa nu puna in pericol progresul facut
Premierul Victor Ponta a anuntat ulterior ca Fondul Monetar International a amanat evaluarea acordului cu Romania pana in luna noiembrie.
Obligatiile asumate de Romania prin actualul acord raman in vigoare, a precizat Ponta, care a subliniat ca tara noastra va continua sa vanda actiuni in companiile de stat si este posibil sa-si reduca participatia chiar si sub 50% in unele cazuri.
Potrivit prim-ministrului, Romania nu va mai avea nevoie de un nou acord cu FMI dupa expirarea actualului program, in 2015.
Conform unui comunicat de presa al FMI cu CE, cele doua echipe de evaluare au avut discutii constructive cu autoritatile romane, insa raman probleme nerezolvate iar acestea vor fi abordate in discutii viitoare cu Guvernul roman. Autoritatile romane au hotarat sa considere acest acord, ca si pe precedentul, ca fiind de precautie, ceea ce inseamna ca Romania nu acceseaza transele de imprumut decat daca are neaparata nevoie.