Pe aceeași temă
Moscova pastreaza tonul agresiv in relatia cu Alianta Nord-Atlantica. Potrivit ambasadorului rus la NATO, o eventuala extindere a Aliantei in Ucraina si Georgia ar putea avea “consecinte catastrofale”.
Declaratia a fost facuta, marti, de Aleksandr Grusko, intr-un interviu pentru canalul tv rusesc LifeNews, potrivit Agerpres.
“Acest joc politic in jurul extinderii NATO in Georgia si Ucraina poate avea profunde consecinte geopolitice pentru Europa intreaga”, a spus diplomatul rus, aratand in continuare ca “sper ca cei de la Bruxelles si din alte capitale sunt pe deplin constienti de pericolul acestor mici jocuri. Acestea ar putea avea consecinte catastrofale”.
Grusko a apreciat, totodata, ca tarile baltice si Europa Centrala sunt la acest moment “teren de confruntare militara” ca urmare a atitudinii “expansioniste” a Aliantei Nord-Atlantice.
Moscova acuza o noua cortina de fier
Tot astazi, acelasi Aleksandr Grusko a acuzat NATO ca se foloseste de criza din Ucraina pentru a crea o noua “cortina de fier” in Europa.
Din punctul sau de vedere, diplomatul rus crede ca “organizatia in sine, creata in anii Razboiului Rece pentru anumite scopuri, inainte de toate pentru asa-numita descurajare a Uniunii Sovietice, se simte foarte neconfortabil in conditiile absentei unui adversar.
Criza din Ucraina a fost folosita pentru ca NATO sa revina la inceputurile sale”, a subliniat Grusko.
Folosindu-se de asa-zisele “amenintari din Est”, mai arata oficialul rus, Washingtonul impune aliatilor suplimentarea bugetelor militare.
“De fapt, NATO creeaza o noua cortina de fier in Europa”, a conchis Aleksandr Grusko.
Rusia, imprevizibila si iresponsabila
Federatia Rusa continua sa intretina conflictul separatist din estul Ucrainei, a acuzat marti ambasadorul american la Kiev. Geoffrey Pyatt a catalogat actiunile Moscovei in regiune drept “imprevizibile si iresponsabile”.
Pyatt sustine ca, in timp ce Ucraina pune in aplicare acordurile semnate in februarie la Minsk, "Rusia si cei care o reprezinta nu o fac". Si aceasta, in conditiile in care solutia pe care el o vede pentru conflictul din Ucraina este tocmai aplicarea acordurilor de la Minsk.
In privinta conflictului, el a insistat ca Rusia si separatistii din estul Ucrainei sa puna in aplicare acordurile de la Minsk, inclusiv retragerea trupelor si echipamentelor rusesti. Din punctul sau de vedere, Ucraina isi respecta angajamentele asumate prin acordurile de pace de la Minsk
Ambasadorul SUA la Kiev a subliniat si ca, in ciuda faptului ca Moscova dezminte implicarea in conflictul din estul tarii vecine, drone rusesti survoleaza zilnic teritoriul ucrainean, iar sisteme de rachete sol-aer sunt operationale in zona.
Pyatt a respins categoric posibilitatea unui compromis cu Rusia in ce priveste situatia din Ucraina, ca urmare a acordului semnat in dosarul nuclear iranian.
Potrivit oficialului american, diferentele SUA-Rusia in cazul Ucrainei sunt "profunde" si "in niciun caz nu vom dilua ingrijorarile noastre ca urmare a unor chestiuni fara legatura cu acest subiect".