Motiunea Reformistii, testul final al PDL

Andreea Pora 24.02.2013

De același autor

Grupul reformistilor e din alt film. Unul care nu are de-a face cu politica dimboviteana. Par anacronici, sortiti esecului, jongleaza cu utopii. Adversarii, adica fesenistii de pretutindeni (cei cinci au explicat ca problema nu tine de virsta biologica...) isi rid in barba, mustacesc dispretuitori, nu le dau nicio sansa. Dar sint rosi de invidie, ar vrea si ei. Grupul are discurs, viziune, onestitate, program, limba romana, verb, carti in cap. Sint intelectuali de factura, nu de facatura. Sint cinci oameni pe care orice partid ar trebui sa si-i doreasca. Dar de care orice partid nu stie cum sa scape, cum sa-i marginalizeze, sa-i umileasca, sa-si bata joc. Evident, nu pe fata, nu in public, nu cu microfoanele activate, ci acolo, la partid, cind pun mina pe ei,. Acolo grobianismul se revarsa.

Motiunea "Reformistii" nu se adreseaza PDL, ci intregii clase politice, societatii. Este de fapt un program, singurul de altfel, care ar putea schimba ceva in Romania, pentru ca sint singurele obiective pe care pina acum, in 23 de ani, nu si-i le-a propus cu adevarat  niciun politician. In care nu a crezut nimeni sincer, dar de care toti politicienii s-au folosit declarativ, ipocrit, inducind confuzie si, finalizind, prin a le arunca deliberat in derizoriu.

"Credem in dreptate, in lege, in adevar, in responsabilitate, dar si in solidaritate cu cei aflati in nevoie, acestea sint citeva dintre principiile de dreapta in care credem si pe care vrem sa le punem in practica. Vrem o politica de principii si valori, fara ocolisuri, fara exceptii si fara rabat. Vrem sa fim un exemplu pentru clasa politica din Romania. Vrem in partidul nostru standarde etice care sa se aplice permanent si nu numai inainte de algeri. Vrem ca politica de carierea in partid sa fie bazata numai si numai pe merit, pe profesionalism si moralitate, ca promovarea in functii de partid sau in functii publice sa se bazeze numai pe merit si profesionalism, banii si alte criterii nu au ce cauta", a spus Monica Macovei

Un partid, o societate in care aceste principii ar functiona ii umple de groaza pe politicieni, pentru ca e una din care ei, "fesenistii" ar trebui sa dispara. Groaza e si mai mare atunci cind astfel de programe sint sustinute de oameni care chiar au convingeri in acest sens, care nu sint din "sistem", cu care nu poti bate palma pe la colturi si carora nu le poti propune aranjamente si afaceri. Oameni care chiar cred in ceea ce sustin. Cum e Macovei. I se spune ca e radicala, inflexibila, ca o tine numai pe a ei, ca e "capoasa". Da, asa e! Si tocmai pentru ca e asa, e singurul politician care a reusit sa faca ceva: reforma in justitie. Una care, iacata, rezista de atitia ani si a bagat spaima in mai toti politicienii. D-aia o si urasc atita. E clar insa, numai cu radicali si inflexibili ca Macovei lucrurile pot fi urnite din loc.

Reactia in PDL la motiunea reformistilor e tipica. Udrea a sarit, spontana si dezinhibata cum o stim, sa zica "Si eu sint o reformista, prin tot ce am facut in cariera pina acum am demonstrat asta". E tare, nu? Mai lipseste sa iasa si Blaga sa explice cit de mult iubeste el integritatea si competenta. Sau Ghita Falca, Cezar Preda si Roberta Anastase.

Motiunea nu are sanse, stie si Macovei asta, dar e o incercare. E un test. Se va vedea citi din PDL vor sustine curatirea partidului, profesionalizarea lui, principiile nu doar declamate ci si puse in practica, desprinderea din sistemul clientelar si afacerist. Caci votul pentru Blaga sau Udrea nu inseamna decit perpetuarea lui. Vom vedea citi sint simplii oportunisti, dispusi doar sa mimeze valori si principii, sa vorbeasca sforaitor despre reforme de tot soiul, asa cum vorbeau pe cind erau la putere despre reforma statului. Acum au o alternativa, nu se mai pot ascunde ipocrit niciunde. Cei cinci nu pot face insa nimic de unii singuri, sint doar un nucleu in jurul caruia se poate coagula altceva.

Partidul a mai picat de citeva ori testul reformei, cind s-a incercat introducerea in statut a criteriilor de integritate ( reformistii au luat atunci 3 voturi), cind a fost pusa pe butuci Comisia Macovei. Desigur, se poate spune ca erau alte momente politice, veneau alegerile ...Acum insa partidul are aproape patru ani in fata. Pentru PDL e testul final.

PS.  Comparati motiunea Macovei cu bietele gemete "reformiste" din PNL scoase de Tariceanu si succesul lor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22