Mutarile lui Ponta pentru a-si securiza pozitia in partid. In tandem cu Dragnea, amana Congresul PSD

T.d. | 13.01.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta a facut noi mutari pentru a-si asigura continuitatea la conducerea partidului. In prima sedinta a Biroului Permanent National al PSD din 2015 s-a decis modificarea datei congresului extraordinar din martie cu o data ce urmeaza a fi stabilita. Totodata, este posibil ca la congres sa nu fie luata in discutie alegerea unei noi echipe de conducere, ci doar modificarea Statutului PSD, in vederea unei asa-zise reforme. Iar in ce-i priveste pe critici, acestia au cazurile Geoana, Vanghelie si Sova (exclusi din PSD la finalul lunii noiembrie 2014) drept exemplu privind eventuale contestari ale conducerii.

În ședința din 27 noiembrie 2014 a Comitetului Executiv al PSD, echipa lărgită de conducere a partidului a decis convocarea unui congres extraordinar în primăvara lui 2015, cel mai probabil în luna martie.

Era consemnata, astfel, înfrângerea celor care ceruseră un congres rapid, până la sfârșitul anului 2014. Acum, Biroul Permanent Național (BPN) a schimbat planul, potrivit Romania Libera.
 

Suprimarea opozitiei in partid

În 20-21 martie va avea loc doar Consiliul Național al PSD și acest for, după ce își va alege președintele și va dezbate diverse puncte de pe agendă, va decide când să convoace congresul extraordinar.

Concret, acest lucru inseamna ca Victor Ponta și Liviu Dragnea, aliatul său in acest moment, s-au folosit de un subterfugiu: au înlocuit o decizie luată într-un for extins de conducere (din CEx fac parte membrii BPN, dar și toți președinții de filiale, miniștrii PSD și unii parlamentari) cu una luată de o mână de oameni. Scopul amânării vizeaza securizarea poziției actuale suprimarea opozitiei in partid.
 

Reforma

Victor Ponta își dorește ca în Statutul PSD să fie incluse sancțiuni clare pentru toți membrii care au probleme cu legea.

„Să trecem foarte clar în Statut ce se întâmplă cu o persoană, cu funcția sa politică, administrativă și calitatea sa de membru de partid, în funcție de stadiul procesului, dacă e vorba de urmărire penală, arestare preventivă sau alte măsuri preventive, dacă e vorba de trimitere în judecată sau de condamnare“, a explicat, duminica, șeful PSD. Cu alte cuvinte, sancțiunile pe linie de partid vor fi gradate, cea mai ușoară urmând să fie aplicată celor împotriva cărora se începe urmărirea penală (ar putea fi vorba de o suspendare din PSD pe timp limitat).

Dacă vor fi acceptate astfel de modificări la Statutul PSD, afectați vor fi mulți social-democrați influenți, printre care Radu Mazăre, Marian Oprișan, Liviu Dragnea, Nicușor Constantinescu, Mircea Cosma, Bunea Stancu, Dan Nica, Adrian Duicu sau Ecaterina Andronescu, toți cu dosare în diferite stadii.

Apoi, dacă se va introduce în Statut și modificarea privind delimitarea funcției administrative de cea politică (șefii de consilii județene să nu fie și liderii filialelor), vom asista la multe schimbări la vârful organizațiilor județene.
 

O noua candidatura la sefia PSD

In ceea ce priveste pozitia sa la varful formatiunii social-democrate, premierul Ponta se pare ca a apelat la un nou subterfugiu. Seful Executivului spunea, la Comitetul Executiv National (CEx) din noiembrie 2014, ca si-a pus mandatul “la dispozitia” colegilor, urmand sa isi asume conducerea partidului panala la congres.

Dar in Statutul PSD nu exista notiunea “punerii mandatului la dispozitia membrilor CEx”. In schimb, Statutul prevede faptul ca presedintele “este ales sau revocat de către toți membrii de partid în cadrul alegerilor interne“ și că mandatul este de patru ani. Ultimul congres al PSD, la care Ponta a fost reales, a avut loc în aprilie 2013.

Întrebat, duminica, dacă va candida pentru încă un mandat la șefia PSD, premierul a răspuns evaziv: „Când va veni momentul, o să răspund la această întrebare“.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22