Muzeul Boierului Roman

Maria Bercea | 25.09.2006

Pe aceeași temă

In satul Heresti din judetul Giurgiu, aflat la 30 de km de Bucuresti, Muzeul Taranului Roman a lansat vineri, 15 septembrie, proiectul Muzeul Boierului prin spectacolul Nunta de la Heresti. A fost o inaugurare festiva a unui proiect existent inca din anii ’90 si care se va concretiza in anii urmatori.

 

La capatul unui drum de 5 km prin campuri de porumb si floarea-soarelui, deodata apare la orizont turla bisericii din Heresti. Construita pe vremea lui Matei Basarab, in 1643-1644, si ctitorita de sotia acestuia si sora lui Udriste Nasturel, Elina, biserica sta alaturi de conacul logofatului Nasturel. Intrarea in curtea boierului se face pe o alee cu arcade si flori salbatice. Casa se afla pe o inaltime, asa ca din curte se deschide o panorama asupra satului si a intregii vai. Conacul impunator de piatra alba a fost restaurat in anii 90, dar a ramas inaccesibil publicului larg, printre altele si din cauza distantei de Bucuresti si a drumului deteriorat.

Monument de arhitectura medievala (secolul XVII), casa lui Udriste Nasturel e locul ales de MTR pentru Muzeul Boierului Roman, proiect singular si care raspunde, potrivit directorului Vintila Mihailescu, unei adevarate nevoi sociale. "Dupa cei 50 de ani de comunism, nu prea stim ce a facut aceasta categorie de oameni (n.n. boierimea) nu numai in istoria noastra, dar in viata sociala si culturala a tarii" spunea Vintila Mihailescu intr-un interviu acordat revistei 22 in ianuarie 2006. Imaginea culturala a Romaniei este schioapa fara boier, danseaza numai pe piciorul taranului, explica directorul MTR. Boierii si taranii au format impreuna un corp social si de aceea este nevoie si de un Muzeu al Boierului, construit in oglinda fata de Muzeul Taranului Roman.

Prima etapa a proiectului, care va debuta in perioada urmatoare, este reabilitarea completa a Casei de piatra, care se va realiza cu fonduri de la Ministerul Culturii si Cultelor provenite dintr-un program PHARE. In a doua etapa se va trece la construirea propriu-zisa a Muzeului Boierului Roman. Acesta promite diverse expozitii si seri ale marilor neamuri boieresti, cum ar fi Cantacuzinii sau Ghiculestii, evenimente care se organizeaza sistematic in Ungaria, de exemplu. Vintila Mihailescu a mai amintit de necesitatea unei colaborari stranse cu comunitatea locala si cu Biserica, dezvoltandu-se ideea "satul si palatul".

Pentru ca Muzeul Boierului nu-si putea deschide portile din 2006, anul centenarului Muzeului de la Sosea, MTR a dorit sa pregateasca totusi terenul cu mici evenimente, dintre care primul, Nunta de la Heresti, a avut ca public apropiati ai muzeului, jurnalisti si locuitori din sat care au venit la conac, manati de curiozitate, "sa vada mireasa".

Nunta de la Heresti a fost o expozitie-spectacol gandita de colectionarul de arta si regizorul Dan Nasta. Spectacolul a pus in scena, prin tropot de pasi, larma de glasuri, muzica si mai ales prin vocea impunatoare a lui Dan Nasta, o nunta boiereasca "virtuala" in casa lui Udriste Nasturel. Incaperile conacului au gazduit o parte din bogata colectie a lui Dan Nasta: scoarte, marame, icoane, mobile si vase de ceramica. Dupa nunta care i-a lasat nedumeriti pe unii dintre spectatori, participantii au fost poftiti la proiectia filmului Gradina boierului Nasta, o productie a Muzeului Taranului Roman.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22