Noua crestere a francului elvetian: 4,4716 lei per unitate conform BNR

A. C. | 19.01.2015

Pe aceeași temă

Francul s-a apreciat, luni, atingand astfel un nou maxim istoric. Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 4,4716 lei/unitate, in crestere fata de cotatia de vineri, care a fost de 4,4228 lei/unitate, arata Ziare.com.

 

Ziua de astazi aduce o noua apreciere a francului elvetian, dupa ce joi moneda  a avansat cu aproape 16%, in contextul in care banca centrala din Elvetia a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro. Daca moneda va creste in continuare in acelai ritm, moneda elvetiana mai are putin si o ajunge pe cea europeana, avand in vedere ca un euro a fost cotat, luni, la 4,5018 lei. Dolarul a scazut usor, pana la la 3,8815 lei/unitate de la 3,8863 lei/unitate, iar aurul s-a scumpit de la 156,9255 lei/gram la 159,1885 lei/gram.

 

CITITI SI: Reactia POLONIEI, a UNGARIEI si a CROATIEI la cresterea record a FRANCULUI ELVETIAN. Care este reactia ROMANIEI Ce masuri vor fi luate in ROMANIA

 

In aceste conditii, premierul Victor Ponta a chemat la discutii atat reprezentantii partidelor politice.

 

Nu exista o solutie a unui partid, ci doar posibilitatea in discutiile cu BNR, bancile private si grupurile parlamentare sa vedem ce masuri se pot lua. E vorba de 75 de mii de persoane, sa vedem daca se poate face ceva. Insa, si imi asum acest lucru, vreau sa nu vindem iluzii, sa nu cream asteptari nerealiste” a declarat premierul.

 

Andreea Paul , prim-vicepresedintele PNL,   a anuntat  ca miercuri se va reuni Comisia de Buget, Finante si Banci din Parlament , pentru a discuta problema romanilor cu credite in franci, afectati de cresterea vertigionasa a monedei elvetiene.

 

CITITI SI: PNL cere o SESIUNE DE URGENTA a Parlamentului pentru adoptarea LEGII INSOLVENTEI persoanelor fizice, in contextul aprecierii francului elvetian

 

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a propus vinerea trecuta doua solutii pentru romanii cu imprumuturi in franci elvetieni. Acestia ar putea fie creste pragul pentru reesalonare, sau apela la programe proprii ale bancilor.

In ceea ce o priveste pe conducatoarea partidului PMP, Elena Udrea, ea sustine ca solutia ar fi "o modificare legislativa care sa presupuna posibilitatea convertirii creditelor din valuta in moneda nationala cu o marja de maximum 20% in plus sau in minus fata de valoarea la care s-a acordat creditul".

Francul elvetian a inregistrat o crestere record pe 15 ianuarie 2015, de la 3,74 lei la 4,74 lei, in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la plafonul minim de schimb valutar, considerand existenta acestuia nejustificata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22