O Armata Unica, Europeana, Sociala

Dragos Paul Aligica 12.03.2015
SHARE 8

De același autor

Aflăm din mass-media că, recent, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că Uniunea Europeană are nevoie de o armată proprie pentru a face față cu succes provocărilor... etc. etc. etc.

Așadar, iar vor ăștia să facă o Armată Unică Europeană. Fac ce fac și gata, nu se mai poate, până aici: facem o armată, unică, europeană. Ceva super-tare, afirmative-action și peace-building, reconstruction and humanitarian, ce nu s-a văzut. Ultima dată voiau s-o facă împotriva americanului, această adevărată nenorocire globală care sufoca, strivea, emascula, cu așa-numita sa hegemonie, aspirațiile noastre comune, pacifiste, europene. Acum, cu mai puțin avânt - că nu e chiar așa presant - o fac să se apere de ruși. Probabil. Că nu e clar niciodată ce e în capul lor, dacă e ceva.

Când îi vezi așa hotărâți, de fiecare dată, îți zici: băi, fii atent aici, că ăștia o fac. Acum o fac. Gata. E groasă, să știi. De data asta e ca și făcută. Nu se termină Eurovisionul și e gata aliniată, pregătită pentru organizarea următorului concurs.

Ceea ce ne aduce aminte de ce românii sunt un fel de europeni și de ce și europenii sunt - la rândul lor - tot un fel de români. Vezi Rădulescu-Motru: „Se apucă românul cu greu de câte ceva, dar de lăsat se lasă ușor, zice proverbul. Mai exact ar fi însă să se zică: sub influența mulțimii, românul se apucă de orice, dar când este să execute prin faptă individuală lucrul de care s-a apucat, atunci se lasă de el foarte ușor. Nu este inițiativă pe care să nu o ia românul în grup! Să facem o școală? Să facem și două. Să facem o societate cu scopul acesta și acesta? Să facem și mai multe! Să contribuim pentru a asigura mersul acestei și acestei instituții? De ce nu? Să contribuim.

Dar când vine rândul fiecăruia să puna în execuție hotărârea luată în grup, atunci fiecare amână pe mâine sau se face nevăzut. Când se adună din nou grupul, atunci încep recriminările și noile hotărâri. Este rușine, domnilor, trebuie să începem o dată! Patria își are ochii îndreptați asupra noastră! Ne privesc străinii, râd străinii. Să ne punem pe lucru. A doua zi, aceeași indiferență. În grup și ca grup, fiecare se judecă sever, foarte sever; în parte, individual, fiecare se judecă foarte indulgent. Lasă să înceapă ceilalți, ca să nu rămân eu singurul păcălit! Apoi, ce sunt eu ca să îndrept lumea! Iată ultima ratio care împiedică activitatea fiecăruia“.

De ce are nevoie acum Europa mai mult și mai mult? De un Rădulescu-Motru.

Să facem o Armată Unică Europeană? Să facem și două.

Să facem o forță de intervenție unică cu scopul acesta și acesta? Să facem și mai multe!

Acum, sigur, am văzut că sunt oameni serioși care iau chestiunea în serios și fac analize serioase: ce și cum, oportunități și provocări, probleme și scenarii. Ei sunt bine intenționați, dar ce uită este că deja suntem de mult trecuți în registrul comic. Dar poate că ne înșelăm noi. Să revenim, așadar, la sentimentul serios și să contribuim și noi la zestrea analitică europeană pe această temă. Că nu vrem să rămânem între intelectualii șovăielnici și neconstructivi, când se va trage linie și se vor acorda Premiile Europene pentru Contribuții Europene la Politica de Apărare Socială Comună Europeană.

Așadar: ce avantaje ar avea o Armată Unică Europeană? Multe avantaje, nici nu știu de ce mai întrebăm asta. Dar acum, că am întrebat, nu mai puteam da înapoi: lăsăm cine știe ce impresii greșite, antieuropene, antisociale.

În primul rând, va fi o forță masivă care va ajuta la organizarea Eurovision, principalul eveniment european al anului, punctul culminant al politicii comune europene într-o Europă nouă, unită, modernă, socială.

Doi: va fi o armată socială. Să ne gândim: politica de coeziune – fiecare stat va fi reprezentat în mod egal și va avea un vot în Marele Stat Major (Franța va avea două, că se pune aici și francofonia – nu întrebați cum, nimeni nu poate să explice rațional, dar așa va fi). În plus, aceste masive noi forțe armate europene vor crea noi locuri de muncă: vor fi o forță a progresului în lupta cu șomajul, acest fenomen total antieuropean și antisocial, un flagel, ce mai. De la soldat la general va exista un nomenclator european – toate pozițiile ocupabile pe bază de concurs -, plus un Comitet de Audit Economic, un Comitet de Audit Social și un Comitet de Audit Antidiscriminare. Plus Comitelul European de Audit al comitetelor de audit. (Care nu trebuie confundat cu Comitetul de Audit European, care e altceva, ăla e la Strasbourg, să nu amestecăm lucrurile.) În fine, ideea e asta: noi locuri de muncă. Lupta împotriva austerității prin crearea de noi locuri de muncă și stimularea cererii agregate prin creșteri salariale (care vor urma imediat după prima grevă a angajaților din sectorul public al Marii Armate Europene).

Apoi: fiecare minoritate, fiecare grup discriminat, fiecare nedreptățit social va fi reprezentat în Noua Armată. Fiecare corp de armată va avea un grup de ofițeri reprezentativi: vârsta, sex, gen, sexualitate, genealogie, naționalitate, etnicitate, fără deosebire și discriminare de sex, gen, origine socială, religie, sex, gen, mă rog, toate atributele relevante: sex, gen etc. Cultural: Corul Armatei Unice Europene. Câte festivaluri, câte concursuri, câte premii, transmisiuni în direct: îți stă imaginația în loc când te gândesti câte posibilități sunt aici. Îi și vezi: Marea Finală, Corul Marii Armate Europene întâlnește Corul Armatei Ruse, după ce în semifinală a dispus după prelungiri de Corul Armatei Americane. Transmisiune directă de la Geneva. În pauză: Tombola Socială Europeană cu Premii Sociale.

Plus politica de vecinătate: să zicem că se întâmplă ceva în Ucraina. Sau Georgia. Ceva inimaginabil de rău. De exemplu: inundații. Presupunând că există o Politică de Bună Vecinatate Europeană (PBVE), atunci, pe baza unui master plan susținut de conceptul de convergență instituțională europeană, Marea Armată Europeană va putea interveni, conform unei strategii comune de intervenție socială, aprobată la Summitul din August 20, la care s-a semnat Declarația Acord pentru intervenții în Spațiul European de Bună Vecinătate Europeană (SEBVE). Deci: pături, apă potabilă, gustări pentru sinistrați (fără grăsimi și E-uri, în conformitate cu directivele europene – mă rog, colesterolul e cel mai rău, dar nu are rost să intrăm aici în această discuție, acolo e deja altă politică europeană, nu aceasta, militară, pe care o analizăm noi acum). Să notăm la acest punct și intervenția Unității Unice de Reacție Rapidă ca să salveze ce mai e de salvat din corpul Armatei a Treia Europene, izolat undeva în sudul Ucrainei de viituri, pe un dâmb într-o pădure, fără pături, apă potabilă, gustări calde... De asta - așa cum discutam mai sus - e bine să avem mai multe forțe unice de intervenție europeană specială, pentru astfel de cazuri.

Dacă tot au fost inundații, atunci este vorba, desigur, și de Încălzirea Globală (sau Schimbare de Climă). Deci, lupta împotriva ei: cea mai dură și crudă și urgentă luptă. Război Total pentru Salvarea Planetei, pe scurt, și ca să nu o mai lungim: nu se iau prizonieri, capitulare necondiționată. Marea Armată Europeană va putea interveni și pe acest front. Nici nu mai contează cum, ideea e că va interveni decisiv: carbon, gaze, poluanți, schimbări climaterice, numai asta să nu fie în calea Marii Armate Europene, echipată cu un master plan aprobat de ONU (fiindcă, să nu uităm, Schimbarea de Climă e un fenomen negativ global și fenomenele negative globale țin de ONU, altă jurisdicție, altă mâncare de pește).

Ce altceva? Paris. Să zicem că „tinerii“ din Paris dau iar foc la mașini și suburbii, așa cum au ei obiceiul. Tradiția locală. Atunci va fi nevoie de o intervenție. Cineva trebuie să ajute administrația publică pariziană la curățirea străzilor de mașini incendiate, măturat, stropit cu furtunul, reamenajat spații verzi etc. Se activează imediat Directiva a Patra a Pactului European pentru Situații Interne de Criză și sub coordonarea Marelui Stat Major Social de la Primărie - sub autoritateta primarului Parisului, învestit cu puteri militare speciale -, Marea Armată Europeană va putea contribui și la rezolvarea acestei probleme.

Nu are rost să continuăm lista. Deja ne-am format o idee. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, are în mod indubitabil dreptate: Uniunea Europeană are nevoie de o armată proprie pentru a face față cu succes provocărilor.

Comentarii 8

EUROPEAN UNION - 03-17-2015

EU - cel mai probabil acronimul uniunii.. eunucilor ( EUNUCHS UNION)..

Răspunde

Dorin - 03-16-2015

Binevenita ironia muscatoare cu care ii "tratati" pe exponentii socialisti ai birocratiei europene, dle Aligica! Inconturanabila prostie "progresista" nici nu merita alta.. intampinare.

Răspunde

Felix - 03-16-2015

Mihai, sunt de acord cu tine ca EU nu poate sa mearga decat lent, si ca lentoarea e, in acest caz, o garantie a succesului. Si personal sunt pentru o armata unica europeana, stiind insa ca acest proces e, ca orice proces EU, lent. Insa, daca iubim EU, trebuie sa fim in stare sa vedem si problemele cu care se confrunta; ori lentoarea asta poate sa fie fatala EU in anumite conditii, cum ar fi un vecin rapid si agresiv ca Rusia. Personal cred ca de data asta EU a castigat razboiul cu Rusia inca inainte de a-si face armata (ma uit la indicii bursieri si ajung la concluzia asta:))), insa reactia ei a fost incredibil de inceata; au nemtii o vorba care adaptata la acest caz s-ar traduce: "mergi cat de incet e necesar, si cat de repede a posibil"

Răspunde

MIHAI 2 - 03-15-2015

Cred ca daca era angajat un analist rus. platit gros din fonduri kaghebiste, pentru a expune NEAJUNSURILE - vorba lui Gabriel Liiceanu - neajunsurile Uniunii Europene, nu ar fi reusit atat de bine. Autorul nu este insa rus și prin urmare nu putem avea vreo certitudine nici in ceea ce priveste nationalitatea partenerilor media, dat fiind ca mahniti de ridicarea - fie si lenta - a Noii Europe sunt si rusii , sunt si altii. Jumatate dintre argumentele autorului vizeza incetineala / lentoarea deciziilor. Intr-un plan national acest tip de argumente sunt de obicei invocate de adeptii regimurilor autoritare....uite Putin ce eficient e....ne-ar trebui un Antonescu ....un Ceausescu....unde esti tu Tepes...bla-bla... Altfel merge insa democratia - lent. Altfel merge o justitie buna - lent. Altfel merge si va merge Uninuea Europeana - lent, pentru ca este vorba despre o constructie care se doreste a fi durabila si care trebuie sa tina seama de multa istorie si multe rani si cicatrici vechi. Europenii isi construiesc ei insisi noua casa , trebuind sa deprinda din mers limba comuna a cooperarii, este firesc sa nu se miste ca racheta. Sigur , ar fi fost mult mai simplu daca Uniunea europeana era dotata cu palarie de cowboy sau cu casca de otel a soldatului Ivan si trebuia sa construiasca pe teren virgin . Uniunea Europeana este insa purtatoarea Civilizatiei, nu-i poate impusca , nici baga in rezervatii sau gulaguri pe bastinasii greu integrabili. Restul argumentelor - de tipul Eurovision (insistent evocat - se simte melomanul interesat) sau de tipul ordinelor militare adoptate prin vot unanim - tin de bascalia romaneasca. Chiar ma mir ca lui Radulescu - Motru i-a scapat acest detaliu. Si anume ca dupa ce iau IMPREUNA o decizie fundamentala , in legatura cu care ulterior se blegesc , romanii se consoleaza facand misto ieftin.

Răspunde

Alina M - 03-14-2015

Este un text care nu isi gasesti locul in revista "22". De altfel, ma gandesc daca domnul Aligica ar avea curajul sa publice un text de o asemenea calitate, sa spunem un pamflet, in engleza pentru a fi cunoscut si la " Mercatus Center" de catre colegii lui. Cred ca nu, de aceea este util sa scrie in limba romana. Aici se poate scrie oricum si publica si in "22". Ideile din text sunt arhicunoscute. De ce mai era nevoie sa le repete si cu referinta la Junker si mai mult in aceasta forma agresiva?

Răspunde

Aurescu C. - 03-13-2015

Domnule Dragos Paul Aligica , Felicitari pentru acest articol frumos si "gandit profund". O singura observatie : pe viitor incercati totusi la Times New Roman, "22" e o caciula cam mare...

Răspunde

Lovin Eugen - 03-13-2015

Da, si de data asta Jean-Claude Juncker e in acord cu sine insusi. Ca dovada, confirma ca e in descendentza unei alte promisuni recente, de mai mica anvergura, cea facuta cu ocazia "inundatiilor" succesive cu separatisti pro-rusi in acelasi est al Ucrainei: Arme Neletale! Sau mai bine zis Post-Letale???.. Va crea o Invincibila Armada care nu va avea alta misune decat aceea de a ridica Hiroshima de la pamant ori de cate ori va fi previzibil nevoie. Si nu ne indoim dusmanul de clasa nu doarme; are cine sa-i dea mereu de lucru acestei Invincibile Armada, dotate pentru prima data in istorie cu arme.. Ne(post?)-letale..

Răspunde

Felix - 03-12-2015

Articolul e scris frumos :) Armata asta ar avea totusi un avantaj pe bune: optimizarea costurilor: in principiu se poate obtine aceiasi forta militara la un pret total mai mic. Sigur, e o chestie care o sa dureze generatii, sunt prioritati mai mari, cum ar fi piata comuna de asigurari sociale, dar in principiu ideea nu e rea.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22