OIM 237 000 de imigranti ilegali au ajuns in Europa de la inceputul anului

P.c. | 15.08.2015

Pe aceeași temă

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a transmis intr-un comunicat ca numarul imigrantilor ilegali care au sosit pe continentul european de la inceputul anului in curs a ajuns la 237.000. Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru imigratie, a declarat ca Europa se confrunta cu cea mai grava criza a refugiatilor dupa al Doilea Razboi Mondial, relateaza ziare.com
 
 
In 2014, numarul imigrantilor clandestini ajunsi in Europa a fost de circa 219.000. Acestia provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din tari africane motivati de dorinta de a gasi un trai mai bun in Europa.
 
 
Cei veniti din Africa subsahariana trec prin Libia, unde razboiul civil si lipsa unei autoritati statale a lasat frontierele nesupravegheate. Mai departe, ei traverseaza Marea Mediterana in special in directia Italiei, Maltei si a Greciei cu ambarcatiuni puse la dispozitie de traficanti si aflate adesea intr-o stare precara, cauza a numeroase naufragii, peste 2.000 de imigranti pierzandu-si viata anul acesta in urma unor astfel de evenimente. O alta ruta, folosita mai ales de sirieni si afgani, este traversarea Turciei si apoi a unui portiuni din Marea Egee catre insulele grecesti.
 
 
 
 
In Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranti clandestini, iar in Italia aproape 94.000. Cei mai multi imigranti ilegali vin din Eritreea (circa 25.000 anul acesta), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia si Bangladesh.
 
 
Europa "gestioneaza cu greu importantul aflux de persoane care cauta un refugiu in interiorul frontierelor noastre", a declarat vineri la o conferinta de presa, la Bruxelles, comisarul european pentru imigratie, Dimitris Avramopoulos. Dar Europa este construita in special pe principiul "solidaritatii cu cei aflati in nevoie. (...) Sunt fiinte umane, oameni disperati. Au nevoie de sprijinul nostru", a apreciat comisarul european.
 
 
"Ceea ce trebuie sa facem (...) este sa ne organizam sistemul pentru rezolva aceasta problema intr-un mod decent, civilizat si european", a continuat el, amintind de situatia urgenta din tarile unde au ajuns foarte multi imigranti clandestini, precum Italia, Grecia sau Ungaria. O parte dintre acesti solicitanti de azil urmeaza sa fie redistribuiti catre celelalte state europene printr-un mecanism de cote voluntare, dupa ce cotele obligatorii propuse de executivul comunitar nu au fost agreate de statele membre.
 
 
Comisarul european a admis totodata ca rutele prin Balcani sunt tot mai frecvent folosite in ultima vreme de imigrantii ilegali veniti din Siria si Afganistan.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22