Colegiul Medicilor Stomatologi din România are un dinte împotriva colegiului din Timiș

Războiul dintre colegiul medicilor stomatologi de la centru și cel din Timiș s-ar putea finaliza cu niște alegeri, contestate de cei din urmă.

Brindusa Armanca 02.03.2021

De același autor

Aceste alegeri ar fi considerate firești la București, pe motiv că „descentralizarea are limitele ei”.

În 2 martie 2021 se organizează în Timișoara alegeri „parțiale” pentru conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș. Decizia s-a luat la București, Biroul Executiv național dând indicații organizatorice, iar locul, sala de sport, a fost pus la dispoziție de Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara. Acțiunea ar fi banală dacă alegerile nu ar fi contestate de conducerea teritorială existentă, care declară că e ilegală și că i se încalcă autonomia prevăzută de Legea 95/2006 a stomatologiei. Colegiul timișean, cu aproape 1.300 de dentiști, a criticat frecvent Biroul Executiv de la București, a depus sesizări și plângeri penale, iar așa ceva nu se iartă. În plină pandemie, lupta pentru controlul asupra profesiei este în toi.

Vorbește avertizorul de integritat

Mihaela Cuțui, purtătoare de cuvânt a Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș, ne-a declarat în calitate de avertizor de integritate, cf. Legii 572/2004, că alegerile comandate de la București nu sunt nici legale, nici morale. Conflictul pornește de la sesizările repetate ale structurii teritoriale, care a denunțat abuzuri și ilegalități ale conducerii naționale, ce a acaparat toate pozițiile de autoritate și a eliminat entitatea timișeană din Consiliul Național.

„Președinta CMSR, Ecaterina Ionescu, aflată la al treilea mandat, este concomitent vicepreședintă la Colegiul Capitalei, membră în Adunarea Generală și în Consiliul Național cu drept de vot, membră CNATDCU, membră ARACIS, președinta Comisiei de Medicină Dentară din Ministerul Sănătății, profesor și prorector al UMF «Carol Davila». În aceste condiții nu ne mirăm că nu am primit un răspuns corect la sesizările noastre de la Ministerul Sănătății, care are un rol în controlul colegiilor. Sau dacă am primit vreodată, ministerul și-a însușit punctul de vedere al președintei comisiei de specialitate din minister, care este cine altcineva decât doamna profesor Ionescu.”

Dr. Delia Barbu, actuala președintă a Colegiului Timiș, ne-a relatat un episod supărător pentru conducerea de la București. Colegiul teritorial a reclamat cererea de afiliere a unui stomatolog străin, provenit dintr-o țară francofonă, care nu vorbea românește, ceea ce este o condiție legală imperativă. A fost respins la Timișoara, dar a fost acceptat la București, de unde a primit și un certificat lingvistic de vorbitor al limbii române, ceea ce era fals. Miza unor astfel de manevre este clară: medicii străini care devin membri ai unor colegii din Uniunea Europeană pot ulterior să profeseze fără opreliști în orice țară UE.

„Am fost contactați și ni s-a cerut de la București să luăm atitudine împotriva dnei doctor Mihaela Cuțui, care dezvăluise toată povestea. Noi nu am făcut asta și atunci, la alegerile organizate conform legii în 2019, au venit represaliile”, a declarat presei președinta Delia Barbu.

În timpul alegerilor din decembrie 2019 din Timiș, BEx-ul național a găsit de cuviință să trimită o mustrare filialei și, deși nu le-a contestat, le-a declarat nevalidate.

„Și aici e o neconcordanță – spune dr. Mihaela Cuțui –dacă nu ar fi fost validate alegerile din Timiș, nu ar fi putut să se organizeze alegerile naționale, care vin după cele teritoriale. Mai mult, cotizația anuală a fost acceptată sub semnătura președintei actuale.”

Managementul financiar al CMSR este alt aspect generator de suspiciuni. Deși s-a cerut situația cheltuirii banilor, informațiile nu au fost comunicate nici pe Legea 544/2001 a accesului la informația de interes public. Colegiul național primește lunar o cotă de 25% din cotizațiile lunare ale celor aproximativ 22.000 de dentiști din 42 de colegii. Dacă se plătește suma de 60 de lei/lună de persoană, 15 lei merg la București. Pe an se strâng 4 milioane de lei. Rapoartele financiare rămân însă necunoscute cotizanților, iar pe site nu există niciun fel de indicii.

Vicepreședintele CMSR ne trimite la Monitorul Oficial

Alegerile din 2 martie sunt posibile din cauza schismei dintre membrii din teritoriu. S-au înscris 74 de candidați pentru funcțiile de conducere considerate vacante, cei mai mulți dintre cadrele didactice ale UMF. „Dacă medicii-cadre universitare vor să participe, nu pot eu să îi opresc. Noi am închiriat doar sala, pe contract, la rugămintea d-nei președinte Ecaterina Ionescu”, ne-a declarat prof. dr. Octavian Crețu, rectorul UMF Timișoara. Prof. dr. Radu Câmpian, vicepreședinte la nivel național, respinge afirmațiile timișorenilor că alegerile din 2 martie nu ar fi legale și ne trimite la Monitorul Oficial din 1 februarie să aflăm condițiile formulate de Biroul electoral central, care coordonează biroul local. Întreaga poveste este percepută ca abuz de putere dintr-o parte și ca încălcare a subsidiarității din cealaltă. „Sigur că au o frustrare, conducerea de acum nu e legală, membrii ei sunt autodesemnați și unii sunt incompatibili. Situația trenează, noi am încercat pe cale amiabilă, dar nu am reușit, ei se încăpățânează să conteste, să nu recunoască autoritatea centrală, deci am decis să facem aceste alegeri ca să îndeplinim niște condiții formale”, ne-a spus vicepreședintele CMSR.

Radu Câmpian nu vede o vulnerabilitate în cumulul exagerat de funcții și roluri ale președintei Ecaterina Ionescu, dimpotrivă, consideră „generos” mandatul ei, prin faptul că a conferit mai multă autonomie structurilor teritoriale, ca semnarea finală a certificatelor de practică medicală, decizii legate de taxele locale etc. „Înțelegem descentralizarea până la o limită. O conducere centrală trebuie să aibă autoritate”, a adăugat prof. Câmpian.

Raportul între Colegiul Medicilor Stomatologi din România și colegiile teritoriale este, conform Legii 95/2006, art.521, de autonomie juridică, financiară și funcțională. Regulamentul de organizare și funcționare prevedea același lucru, până în februarie 2020, când a fost modificat, conferind conducerii centrale dreptul, neconsemnat de lege, de a dizolva oricând conducerea unui colegiu teritorial. Alte acțiuni în instanță se vor hrăni din aceste măsuri bizare.

Ministerul Sănătății tace și nu face

Deși dentiștii din Timiș au depus repetat, prin intermediul colegiului, sesizări și memorii la Ministerul Sănătății, răspunsul s-a lăsat așteptat sau a fost superficial.

„La ședințele Consiliului Național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România trebuie să participe un reprezentant numit de Ministerul Sănătății ca autoritate de stat (ministrul secretar de stat), precum și câte un reprezentant din fiecare minister și instituție centrală cu rețea sanitară proprie, conf. Legii 95/2006, art.533(2). Ministrul secretar de stat din Ministerul Sănătății nu a fost nominalizat să participe la ședințele Consiliului Național, iar prin acest fapt, Ministerul Sănătății nu a putut să urmărească legalitatea deciziilor luate în cadrul CMSR. Sesizăm Ministerul Sănătății de aproape 3 ani, fără niciun rezultat, şi am constatat că această autoritate de drept nu și-a îndeplinit atribuțiile”, se arată în memoriul depus la Comisia de Abuzuri din Parlamentul României.

Solicitarea revistei „22” către noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, este în așteptare. Purtătorul de cuvânt al ministerului ne-a asigurat că situația va fi analizată. Până atunci însă vor avea loc niște alegeri chestionabile. //

*****

Negocieri

Colegiul Medicilor Stomatologi din România funcționează în baza Titlului XIII din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Regulamentului de Organizare și Funcționare adoptat prin Decizia Adunării generale naționale nr. 5/2007, cu modificările și completările ulterioare. Toți medicii stomatologi care doresc să exercite profesia pe teritoriul României sunt obligați prin lege să devină membri ai CMSR sau să dețină un aviz de practică temporară/ocazională, având drepturile și obligațiile stabilite prin lege și prin deciziile organelor de conducere ale CMSR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22