Cu cine vor să guverneze partidele

Ne aflăm la câteva zile de alegeri și știm foarte puține lucruri despre eventualele propuneri de prim-ministru și mai nimic despre viitorii posibili membri ai guvernului.

Cristian Campeanu 02.12.2020

De același autor

Moda guvernelor din umbră, împrumutată din practica britanică, nu a durat prea mult, mai ales pentru că liderii partidelor au vrut să aibă flexibilitate maximă în negocierea funcțiilor și a numelor propuse.

Cum numărul de membri ai cabinetului nu este fix, de obicei, atunci când ajunge la putere, PSD mărește schema de miniștri până la refuz. Am avut guverne PSD cu 26 de miniștri (Grindeanu), 27 (Ponta) sau chiar 31 de miniștri (Năstase). Ideea e că, în cazul PSD, dimensiunea cabinetului variază în funcție de numărul de clienți care trebuie satisfăcuți și, de aceea, nu ni se propun nume în avans. Măcar până la Dragnea ne obișnuiserăm ca prim-ministru să fie liderul partidului, dar de la Dragnea încoace nu mai e așa. Pentru că Dragnea avea o condamnare și nu putea ocupa funcția, ne-am trezit cu prim-miniștri de o lună sau câteva luni - Grindeanu, Tudose, Dăncilă - în funcție de toanele și interesele șefului suprem.

De când președinte PSD este Marcel Ciolacu, acesta pare să se considere nedemn. El a anunțat că PSD va câștiga alegerile și că va nominaliza un premier. Întrebat cine va fi acest premier, Ciolacu a enunțat trei nume: Grindeanu, Tudose și Vasile Dîncu. Primii doi au avut mandate foarte scurte. Grindeanu a fost demis prin moțiunea de cenzură a PSD, iar Tudose a plecat prin demisie. Dîncu a ocupat un post de ministru al informațiilor în guvernul Năstase și pe cel de ministru al dezvoltării (și viceprim-ministru) în guvernul Cioloș. Niciunul nu are șanse să fie nominalizat de Iohannis. În privința membrilor cabinetului, Ciolacu a rostit câteva nume - Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel pentru Sănătate, Cristian Socol la Finanțe și Leonard Azamfirei la Educație.

La PNL, lucrurile sunt ceva mai clare. Numele prim-ministrului este înscris în piatră. Președintele Iohannis i-a promis o nouă nominalizare lui Ludovic Orban. Totul este să convingă partenerii din USR-PLUS, care nu-l prea pot înghiți. Cât privește membrii cabinetului, trebuie să ne așteptăm la câteva schimbări. Nume precum Bogdan Aurescu, Nicolae Ciucă (ambii legați strâns de Cotroceni) sau Violeta Alexandru vor rămâne. Alții vor fi nevoiți să plece pentru a fi înlocuiți de propunerile USR-PLUS (presupunând că Orban nu va extinde cabinetul după model PSD). Iar alții pur și simplu trebuie să plece pentru că fac rău imaginii guvernului. Domnii Vela, Tătaru, Bode sau Ion Ștefan nu ar mai trebui să facă parte din viitorul guvern PNL-USR-PLUS și nici doamna Anisie. De urmărit soarta ministrului Cătălin Predoiu, puternic contestat, la rândul său.

PNL are un deficit de cadre competente care să aibă și susținerea politică necesară. În mandatul scurs din februarie până acum, este limpede că PNL a preferat să numească miniștri care aveau o bună susținere politică în partid. Acum, când sunt nevoiți să participe la un guvern de coaliție, ar trebui să vină cu oameni noi, mai integri și mai pricepuți. USR-PLUS nu a avut nicio reținere să facă apel la membri ai ONG-urilor și la lideri ai unor organizații profesionale, iar liberalii ar trebui să facă același lucru. PNL a avut grijă de traseiștii toxici care i-au acordat sprijin și cărora Orban le-a promis că se vor afla pe liste, un gest onorabil chiar dacă nu și onorant, dar trebuie să se îngrijească mai mult de înnoirea leadership-ului liberal, care trebuie adus în epoca „5G”.

USR-PLUS nu are decât un nume de oferit, pe cel al lui Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. Din motive diverse, această nominalizare nu este fezabilă. Unul ar fi că nu îl dorește Iohannis, iar altul, că nu e clar că dorește el însuși. Pentru că USR-PLUS nu s-a aflat niciodată la guvernare, curiozitatea privind propunerile de miniștri ale acestei formațiuni este mare. L-am întrebat pe președintele USR, Dan Barna, dacă are în vedere niște nume, iar el a confirmat: „Avem numele pregătite, dar am ales să nu le facem publice pentru că avem o altă strategie pentru negocierile cu PNL”, a declarat Barna pentru Revista 22. „Vom negocia pe baza celor 40 de puncte din programul USR-PLUS și abia după aceea vom veni și cu propunerile de miniștri. Până acum, toți au venit cu nume și în final s-a ales praful. Noi vom avea o abordare diferită”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22