Încă o șansă ratată pentru reformarea Justiției

„Pas cu pas” și fără scrupule, coaliția PSD-PNL-UDMR târăște România spre un nou eșec în reformarea justiției.

Rodica Culcer 03.05.2022

De același autor

Prin oamenii aleși de PSD și PNL pentru a ocupa locurile vacantate de Valer Dorneanu și Mona Pivniceru la CCR, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin manevrele orchestrate de Lia Savonea pentru a asigura dominația „sistemului” asupra CSM și ÎCCJ, guvernanții actuali se străduiesc să atingă obiectivul fixat de marele lor maestru Dan Voiculescu în 2012, acela de a „lua” Justiția ( „Nu avem toată puterea până nu luăm și Justiția”).

La drept vorbind, Justiția este deja „luată”, de vreme ce, prin legea ministrului Predoiu, magistrații corupți scapă de DNA și DIICOT. Promovarea la CCR a lui Bogdan Licu (propus de PSD) și a Iulianei Scântei (PNL) asigură continuitatea politicii antieuropene și de protecție a actualei coaliții, căci ne imaginăm că sus-numiții vor face echipă cu Giani Stan și Cristian Deliorga, nu cu Simina Tănăsescu și Livia Stanciu.

Deși a provocat revoltă doar la nivelul unei părți a societății civile și al câtorva ziariști obstinați, selectarea lui Bogdan Licu pentru CCR este un scandal național. Domnul Licu, plagiator dovedit, nu avea ce căuta în magistratură, și cu atât mai puțin în funcția de prim-adjunct al procurorului general. De altfel, Marcel Ciolacu nu a reușit nici până astăzi să ne ofere numele asociațiilor de magistrați care l-ar fi propus pe Bogdan Licu, după cum susținuse președintele PSD, probabil pentru a disimula faptul că susținătorul domnului Licu este, de fapt, președintele Iohannis, care a ținut să-l răsplătească pentru că, potrivit presei (ziare.com), ar fi organizat, în 2019, audierea lui Carmen Iohannis în dosarul caselor din Sibiu „la secret”, adică „noaptea, ca hoții”. Marile vulnerabilități ale lui Bogdan Licu, demascate de Emilia Șercan, sunt de ordin profesional și etic. Submediocru profesional, cu nota 7,45 la examenul de licență, unde a fost notat, de altfel, cu 5 la drept penal și 6 la drept civil, Licu este și plagiator dovedit, deși dosarul de plagiat a fost „rezolvat” prin nerușinate tertipuri administrative și complicități: dovedit plagiator în 2015, domnul Licu a cerut să-i fie anulat titlul de doctor, obținut la școala doctorală a Academiei SRI, unde – ce coincidență! – din 2011, directorul Consiliului pentru Studii Universitare și Doctorat era Vasile Dîncu. În final, penibilul doctorat, coordonat de la fel de penibilul general Gabriel Oprea, este anulat, prin succesive modificări ale legislației și o ciudată decizie a judecătoarei Alina Ghica, din rețeaua Savonea. Produs al imposturii patronate de SRI, Bogdan Licu nu a instrumentat niciun dosar major, remarcându-se doar ca „mare maestru al combinațiilor”. Demersurile sale aberante de blocare a adopției perfect legale a micuței Sorina de către familia Săcărin, rezidentă în SUA, au fost anulate de instanțe și de Inspecția Judiciară. În ciuda acestor fapte și în ciuda avizului negativ al CSM, care acuza ascunderea apartenenței la francmasonerie, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus în 2020 pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. Exact ca Bogdan Licu, deși infinit superior profesional, Cătălin Predoiu știe ce vor superiorii, iar superiorii săi sunt aceiași cu superiorii domnului Licu. Compromiterea Justiției nu se face fără complicitatea celor care au carte, dar nu au caracter.

Printre lucrările din care a copiat Bogdan Licu se numără și cartea judecătorului Cristi Danileț, „Corupția și anticorupția în sistemul juridic” (Editura C.H. Beck, București, 2009). Situația a fost valorificată de USR, care l-a propus pe Danileț, laureat al Premiului GDS pe 2021, candidat la CCR, în ciuda lipsei de șanse în Parlament. Avea vreun rost? Fără îndoială. Contrastul dintre Licu și Danileț fiind strigător la cer, alegerea USR scoate în evidență precaritatea etică și profesională a cadrelor coaliției, dar mai ales faptul că există alternative la oamenii „sistemului”, doar să existe voința politică de a le susține.

Să nu uităm însă de Iuliana Scântei, fost notar și secretar de stat al fostului ministru PNL al justiției Tudor Chiuariu, între timp condamnat penal. Asupra ei nu planează rușinea imposturii, doar cea a implicării în scandalul terenurilor de la Romexpo, oferite gratuit de Camera de Comerț unui grup de investitori imobiliari condus de ieșeanul Iuliu Dascălu, concitadin al Iulianei Scântei. Docilă politic, a combătut PSD până în 2021, devenindu-i apoi aliată la guvernare. Nu ne așteptăm să facă notă discordantă nici la CCR.

Ne putem întreba dacă fosta coaliție PNL-USR-UDMR ar fi făcut propuneri mai decente. Privind retrospectiv, avem argumente să credem că PNL și UDMR ar fi blocat orice numire „revoluționară” din partea USR, așa cum au blocat și legea SIIJ propusă de Stelian Ion. Iar Klaus Iohannis ar fi intervenit decisiv.  

Abia în iunie, după încheierea alegerilor pentru CSM, vom cunoaște amploarea victoriei „sistemului” asupra statului de drept – o victorie pe care Lia Savonea, vârful de lance al antireformei, nu o poate obține fără sprijinul acelor (numeroși) magistrați care acceptă subordonarea politică și corupția. De peste treizeci de ani, ei fac parte, alături de oamenii de afaceri de tip mafiot și politicienii corupți și venali, dintr-o „monstruoasă” coaliție care secătuiește România de resurse. Acest sistem tripartit are toate șansele să se perpetueze și să ne condamne la stagnare încă mulți ani dacă, așa cum se prefigurează, 2022 va fi un an ratat pentru eliberarea Justiției de sub dominația politicului. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22