Panica si furie la PSD

Ovidiu Simonca 06.10.2004

De același autor

Inclin sa cred ca Stolojan este bolnav, stresat si obosit. De ce am pune la indoiala vorbele rostite de Stolojan sambata seara? Retragerea sa nu pare sa fie o manevra electorala, care sa-i faca loc lui Basescu. Liderul PNL are nevoie de refacere. A pornit in forta, si-a daruit intreaga energie acestei candidaturi. A strans din dinti la primele semne ale bolii. A crezut ca poate rezista. Era un candidat care isi dorea sa fie presedintele Romaniei. Deja isi facuse un plan de actiune, era atent atat la miscarile adversarilor politici, cat si la traseul propriului partid. In vara, si-a mobilizat partidul pentru a definitiva listele pentru Parlament. A cautat sa aiba intocmit un program de guvernare care, desi avea unele lipsuri, cum sunt cele privind reforma in justitie si libertatea presei, putea fi o baza de pornire pentru campanie. Traian Basescu stia probabil de problemele de sanatate ale candidatului D.A. Si a facut un prim pas pentru sustinerea directa a lui Stolojan: a devenit seful campaniei prezidentiale. Sondajele il dadeau pe seful PNL intrat in turul al doilea, chiar daca ele spuneau ca Adrian Nastase avea un avans de cateva procente fata de liderul PNL. Aceste procente, cu o buna campanie electorala, puteau fi recuperate. Ele nu erau un handicap major pentru Stolojan, dornic sa-si verifice puterea de mobilizare si capacitatile de persuasiune intr-o infruntare electorala.
Chiar daca Basescu vorbeste de un santaj la care a fost supus presedintele PNL, situatia trebuie inteleasa si analizata pornind de la declaratia lui Theodor Stolojan. "Starea mea de sanatate ma opreste din acest drum. Problemele de sanatate pot fi remediate acum. Daca nu ma concentrez acum asupra lor, risca sa se agraveze iremediabil. Renunt la cursa prezidentiala cu regret", a spus Theodor Stolojan in interventia facuta sambata. Rezulta de aici ca seful PNL isi dorea sa participe pana la capat la aceasta competitie. Si s-a retras atunci cand a simtit ca nu mai poate. Cand nu mai putea participa la intruniri publice, cand starea de sanatate s-a agravat, cand nu mai putea duce o campanie, cand putea claca atunci cand era nevoie tot mai mult de prezenta sa, pentru replici, discursuri, infruntari televizate. A renuntat la cursa intr-un moment in care Alianta D.A. functiona, chiar daca poate fi facut reprosul ca au existat poticneli si ezitari in modul in care principala forta de opozitie reactiona la actiunile si promisiunile partidului de guvernamant. Dupa retragerea lui Stolojan, PSD a facut doua greseli. In primul comunicat, de sambata, PSD reactionase sobru si concis: i s-a urat multa sanatate, iar familiei lui Stolojan, mult curaj. Duminica insa au inceput din nou sa curga declaratiile politicianiste. Sambata, PSD era solidar cu Stolojan, "dincolo de disputele in care suntem angrenati, suntem oameni. Iar intr-un astfel de moment avem cu totii datoria sa uitam lucrurile care ne despart si sa fim solidari". Duminica, premierul Adrian Nastase facea deja bilantul liderului PNL, uitand de bunul-simt si intelegerea dovedite cu o zi inainte de partidul sau. Premierul vorbea despre "abdicarea" lui Stolojan, omul care nu a reusit sa dea "o fata noua unui partid care, ros pe dinauntru, avea dificultati interne". Nastase se intorcea la politicianul care vrea cu tot dinadinsul ca adversarul sa clacheze. Asteptarile premierului erau indreptate spre declansarea unui cutremur de proportii in interiorul PNL. Prin invocarea "abdicarii" lui Stolojan, Adrian Nastase isi dorea ca in PNL sa reinceapa disputele, ceea ce ar fi convenit de minune PSD-ului. Numai ca PNL a simtit pericolul si a acceptat atat numirea lui Calin Popescu-Tariceanu ca presedinte interimar, cat si posibilitatea intrarii in cursa prezidentiala a lui Traian Basescu.
A doua gafa ii apartine ministrului Sanatatii, Ovidiu Branzan, care afirma ca "starea de sanatate i-ar fi permis lui Stolojan continuarea cursei". Oricine a consultat macar un doctor la viata lui stie ca nu se pot pune diagnostice dupa ureche. Nu credem ca Ovidiu Branzan a fost medicul personal al liderului PNL. Declaratia arata mai degraba o dorinta a PSD-ului ca Stolojan sa fi ramas in cursa. Probabil ca la nivelul conducerii partidului de guvernamant erau facute analizele si se pregatea o strategie de contracarare a liderului PNL. Acum, PSD trebuie sa refaca toate aceste elemente de campanie. Iar intrarea lui Basescu in cursa prezidentiala este un motiv de panica. Traian Basescu este imprevizibil, isi surprinde mereu adversarul nepregatit.
Prima mutare a lui Basescu a fost sa aduca in discutie posibilul santaj la care a fost supus candidatul Aliantei D.A., amintind de diverse lucruri mizerabile care urmau "sa fie puse prin grija PSD pe prima pagina a ziarelor pe care le controleaza". O mutare pe care si-a calculat-o foarte bine. Poate a plusat. Dar trebuia sa arate electoratului ca Alianta D.A. s-a regrupat si ca nu exista nici un moment de stupoare sau de oprire a motoarelor. Dupa declaratia de duminica, Basescu a aflat ca liderii PSD sunt cuprinsi de panica si furie. Adrian Nastase a revenit de urgenta la Bucuresti, dintr-un turneu electoral la Bistrita, si a reactionat vehement, spunand ca Basescu este "un personaj jenant, un mitocan care nu stie sa vorbeasca, care injura tot timpul, face scandaluri".
Traian Basescu a aratat ca este pregatit sa-l inlocuiasca pe Theodor Stolojan in cursa prezidentiala. Are fermitate si stie cum se pornesc ostilitatile. Daca in prima seara a reactionat sincer, plangand, deja de duminica Basescu este in cursa prezidentiala. Plansul sau va trece undeva in umbra, ca o reactie emotionala, necontrolata, neobisnuita. Din acest moment, Traian Basescu nu va mai plange si nimeni nu-l va mai judeca pentru lacrimi. Cel mult se va spune: plangem fiecare, oricine poate avea o durere pe care sa si-o exteriorizeze, de ce i s-ar interzice lui Basescu? In nici un caz Basescu nu va deveni un plangacios. De acum inainte, va fi exclusa orice cadere emotionala a presedintelui PD. El trece de la acceptarea cu dificultate a retragerii lui Stolojan la batalia electorala. In campania electorala nu va mai fi loc de sentimentalisme. Asa s-ar putea explica de ce a iesit din nou in public, duminica. Pentru a-si acoperi propriul sau moment de cadere, prin planset, cu inceperea ofensivei asupra PSD, din postura de candidat la Presedintie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22