Paradoxul

Andrei Cornea 08.09.2015
SHARE 42

De același autor

La München, refugiații sirieni sunt primiți cu flori. La noi, refugiați nu sunt, în schimb îi plângem pe nemți. Se poate un mai mare paradox?

 

În general, tocmai cei ale căror țări (precum Un­garia, Polonia, Cehia, Slovacia, România) nu sunt do­rite de emigranți drept locuri de azil se arată re­voltați de prezența zecilor de mii de persoane ca­re tranzitează teritoriul Greciei, Serbiei și Un­ga­riei, în mare grabă spre Germania. Guvernele res­pective și opiniile publice par să refuze până și co­te modeste de refugiați care ar urma să fie re­dis­tribuiți; cei care nu au decât nesemnificative mi­norități musulmane se tem că Europa creștină se va islamiza; cei care nu au cunoscut atacuri te­ro­riste din partea fundamentaliștilor evocă apăsat acest risc (precum fostul președinte Băsescu). Așa­dar, tocmai „esticii“, care nu trăiesc zilnic cu „ce­lă­lalt“, precum „vesticii“, văd în prezența sporită a străinului Apocalipsa, sfârșitul civilizației, al trei­lea război mondial ori cine știe ce conspirație malefică ducând spre toate aceste dezastre. În loc să caute soluții realiste și pragmatice, se la­men­tează și, în loc să coopereze în organizarea unui sistem de primire / triere a refugiaților și mi­gran­ți­lor, se lasă cuprinși de panică. Tot ei, care au im­portante diaspore de vechi azilanți politici și de mai recenți migranți economici (numai din Un­garia în 1956 au fugit circa 190.000 de oameni du­pă zdrobirea revoluției), se arată inflexibili la su­ferința exilului altora, subliniind faptul că acești „alții“ sunt noneuropeni, adică o nouă specie de „barbari“, inasimilabili și incompatibili cu țările eu­ropene.

 

În general, țările Europei de Est – inclusiv Ro­mâ­nia – au acum puține minorități etnice și re­li­gioase; iar vechile conflicte, Holocaustul, migrația din vremea comunismului ori expulzările (pre­cum cele ale germanilor din Sudeți după cel de-al doilea război mondial), uniformizând po­pu­lațiile, au menținut viu „tribalismul“ psihologic, să­dind convingerea că „celălalt“ e acceptabil doar dacă e cvasiinvizibil în societate. Faptul că oa­meni de diverse religii, etnii și tradiții pot trăi la­o­laltă pașnic a fost totuși un fapt comun pentru Eu­ropa Centrală și de Sud-Est timp de sute de ani, un fapt a cărui existență nu a avut de aș­tep­tat colocviile contemporane despre multi­cul­tu­ralism. Azi însă el pare incomprehensibil pentru „estici“, feriți totuși, după dezastrul iugoslav din anii ’90, de conflicte etnico-religioase, dar în con­tinuare obsedați de statul etnic-uniform; dim­po­trivă, el este, cel puțin în parte, acceptat de „ves­tici“, acolo unde nu au lipsit totuși atentatele, incendierile, profanările, conflictele de toate fe­lu­rile. În sfârșit, acel „populism tribal“ (gen FN, UKIP, Pegida), care în Vest rămâne respins de „cen­trul“ politico-cultural, la „estici“ domină cen­trul și, bineînțeles, nu-l am în vedere numai pe Viktor Orbán al Ungariei.

 

Se pot, desigur, furniza destule explicații pentru acest paradox și nu pretind aici să le listez și cu atât mai puțin să le discut. Probabil că eco­no­mi­cul, izolarea cultural-politică din timpul co­mu­nis­mu­lui, noutatea multiculturalismului, felul educației își spun, toate, cuvântul. Vreau însă să sugerez o explicație, de natură psi­ho­logică, pe care o numesc „frustrarea rudei sărace“. „Esticii“ (inclusiv par­tea de est a Germaniei) s-au simțit, mai ales după 1990, rudele sărace ale Eu­ropei. Au avut impresia (nu ne­a­pă­rat pe nedrept) că acceptarea lor în ma­rea familie „a civilizației“ nu a fost niciodată completă, că durerile lor vechi (comunismul) și mai noi (tran­ziția) nu au fost niciodată bine în­țe­lese, că temerile lor (de exemplu, față de Rusia) nu au fost crezute până la ca­păt; s-au simțit excesiv dăscăliți, tra­tați cu condescendență, primiți în „ca­sa comună“ numai după ce li s-a atras atenția insistent că au pantofii mur­dari și hainele boțite.

 

Iar acum constată horifiați că „alții“, ve­niți tocmai din Siria, sunt primiți pe loc și în bloc, ba chiar și, pe alo­curi, salutați. Nu-i ăsta un scandal?, își zic esticii. Iar atunci reacționează pripit și isteric, punând în valoare sin­gurul element care i-ar lega indi­so­lu­bil de „rudele bogate“: exact înrudirea aceasta pe care „ceilalți“ nu o posedă. De aici recursul atât de frecvent la „ge­ne“, la calitatea mistică aproape de „europeni“ și, bineînțeles, la creș­ti­nism, cât și evocarea războiului civi­li­zațional. Pe scurt, noi, esticii, ne fălim cu „europenitatea“ noastră, înțeleasă fie rasial, fie religios, pesemne fiindcă nu avem multe alte atuuri cu care să ne impunem în ochii „rudelor bo­ga­te“. Om fi noi „oile pierdute“ ale „ca­sei Europa“, gândim, dar chiar și așa, ca rude „de sânge“, tot am avea drept la ospăț înaintea „câinilor“ de străini, cărora, precum în istoria evanghelică cu femeia „siro-feniciană“, nu le ră­mâ­ne decât să mănânce fărîmiturile că­zute pe jos. Asta în cel mai bun caz.

 

Oricum, paradoxul acesta subliniază o realitate îngrijorătoare: consider că nu riscul presupusei „islamizări“ a Eu­ro­pei este la ordinea zilei, ci riscul di­so­luției unității europene, cauzat de ne­putința statelor membre de a găsi o so­luție comună, deopotrivă umană și re­zonabilă la criză. Trasă fiind, cum se ve­de, în direcții contrare, dinspre „est“ și „vest“, ba și dinspre „nord“ și „sud“, incapabilă să stăpânească re­criminările reciproce dintre state, in­ca­pabilă să acționeze, dacă nu unitar, măcar concordant, ce va mai rămâne din Uniune? Or, pentru a ține lu­cru­rile laolaltă, avem și noi, frustratele „ru­de sărace“, o responsabilitate nu mică...

Comentarii 42

Ioan Vlad Nicolau - 09-14-2015

Domnule Cornea, daca situatia actuala n-ar fi atit de grava, as putea spune ca m-ati amuzat! Dar nu! Nu m-ati amuzat! As zice eu ca m-ati intristat. Intotdeauna cind cineva pe care-l cosideram inteligent, prezent in relitate, capabil de analiza, sinteza si concluzii finale valabile, dintr-o data fara niciun motiv, derapeaza lamentabil si o ia razna peste ogor in ziua-ntii de Pasti fluturind sorcova ramasa de la Anul Nou, ma usor intristez si nu ma pot impiedica sa ma-ntreb, oare ce l-o fi apucat? M-ati surprins si m-ati deziluzionat, la fel ca Doamna Merkel, Cancelarul Gerrmaniei si virf CDU, partid onorabil si cu vederi realiste pina acum, care hodoronc tronc a intors-o ca la Ploiesti, inexplicabil si inacceptabil pentru cea mai proeminenta figura politica a momentului european. Cu o inconstienta si o lipsa de masura inadmisibile pentru un lider politic de o asemenea anvergura si-a permis declaratii totalmente anapoda, cum ca Germania sufocata de umanism si plina de o imensa bucurie, va primi omenetul care se calca pe picioare la portile Europei ca sa dea buzna. Anul asta 800 de mii si apoi la anul si in anii care vor veni, pe orice necajit care va avea pofta sa intre-n Europa. Se prevede pentru anul care vine vreun milion si jumatae de „refugiati”, pentru celalalt doua, trei milioane si rezervorul nu s-a epuizat nici pe departe! Dar cind vor fi cinci, sase sute de milioane, cu mult peste populatia Europei? Si vor fi! Nimeni nu-si face iluzii inafara de inconstienti. O Sa spuneti ca exagerez! Ca sunt xenofob si extremist. Ca nu respect morala crestina in care-s botezat si trecut in acte ca atare. Si ce daca o sa ziceti!? N-am sa am incotro si o sa va pun numai doua intrebari: stiti citi foarte necajiti si necajiti sunt in lumea noastra de azi? Aproximativ sase miliarde (miliarde)!!!! Restul nu-s bogati! Numai ceva mai putin saraci. Nu credeti? Adresati-va unui institut de specialitate. Oricarui institut care se ocupa cu demografia si demoscopia si veti vedea ca asa-i. Si doi! Dupa ce v-ati gindit foarte serios, incercati sa va raspundeti tot asa de serios, dar foarte cinstit! Credeti ca solutia doamnei Merkel, implicit credinta pe care o afisati dvs. naiv in articolul prezentat este cu adevarat o solutie? Si dupa ce v-ati mai gindit mult si bine, v-as mai intreba eu dupa aia, daca aveti vreo solutie personala pentru cea ce va sa ni se-ntimple, sau daca credeti ca nu merita a va mai gindi, ca oricum cea ce se-ntimpla acum este o bagatela, un fel de glumita inventata de cei care n-au constiinta si nici mila fata de semenii lor? Nazisti. Bine-nteles ca dumneavoastra o sa ma intrebati automat si provocativ: da ce? Parca tu ai? Sigur ca n-am, dar asta nu ma va putea impiedica la alegeri, de data asta sa aleg altceva decit cea ce am ales an de an si la fiecare ocazie, timp de treizeci si cinci de ani de cind sunt in Germania. CDU. Voi cauta ceva mai la dreapta! Nu chiar de tot, dar o idee mai aproape de ingrijoratii Europei. Ei

Răspunde

Corneliu C - 09-14-2015

Domnule Cornea, Presedintele dvoastra Ptr Alte Coordonate Istorice are nevoie sa-l ajutati sa distruga barcile emigrantilor. Va rog sa va adunati toti colegii guignoli si sa va deplasati in formatie spre Murfatlar, unde vi se vor distribui arme albe si de foc. DVoastra sunteti mai plapand, nu va speriati, veti primi un briceag sa taiati parama in caz ca emigrantii au aruncato-o deja la tarm. Dl Plesu, mai bine facut va primi un aruncator de grenade. Dl Liiceanu mai are niste vin de la Magureanu, ii impartaseste cu el pe emigranti. Doamna Pora e suficient sa se arate si refugiatii vor face de buna voie cale intoarsa. Hai succesuri si sa ma tineti la curent cu progresele realizate pe taramul filosofiei practice.

Răspunde

Vicentio B. - 09-13-2015

@ silenzio-stampa, NU comentez, din pricipiu, opinia cititoarilor, dar am DOUA intrebari referitor la textul Dvs., in care ati scris Germania cu litera mica, si anume: 1. Credeti ca un astfel de conmentariu, din motivele vizibile (jargon) ar aparea in Germania, indiferent de publicatie ? 2. Cum poate Germania in mod practic/ legal, DEPORTA RESTUL (se intelege de refugiati) in celelalte Tari, asa cum, vizibil fara rezerve, sustineti ?

Răspunde

silenzio-stampa - 09-12-2015

germania nu primeste refugiati cu flori ci incearca sa retina o parte din forta de munca ieftina si educata si sa deporteze restul in celelalte tari prin asa zisele cote obligatorii. nu este vorba de nici un "paradox" ci de respingerea deportarilor mascate dictate de germania. ma amuza prostituarea lui cornea din pozitia de critic al construirii unei moschei in cea de lingau al cotelor impuse de germania.

Răspunde

profesoru - 09-12-2015

Horatiu Pepine in Deutsche Welle: "Refugiatii nu cred ca o tara ca Romania le poate garanta un viitor relativ prosper. Si de aici se isca o intrebare. Ar mai fi plecat ei în masa din Turcia (principala zona de unde a pornit marea migrație catre Europa prin Grecia) daca ar fi avut ca orizont tangibil doar Europa de Est? S-ar putea ca discursul acesta sentimental despre vietile puse in pericol sa fie pe alocuri exagerat. Caci daca viata iti este pusa in pericol, o tara ca Romania ar fi la fel de buna ca oricare alta. Nu vrem sa spunem ca exodul sirienilor ar fi astfel mai puțin indreptatit, ci doar că Viktor Orban, inamicul public al europeanului bien –pensant, cum zice francezul, are putina dreptate. Exodul acesta este in primul rand o problema a tarilor bogate, dar nu in sensul ca le-ar reveni in exclusivitate sarcina primirii refugiaților, ci in acela ca au devenit destinatii tocmai in virtutea prosperitatii lor. Intrebarea fireasca pe care ar trebui sa ne-o punem este de ce ar pleca oamenii din Turcia (prima tara care i-a primit) intr-una ca Romania? ... Germania sau Suedia si Marea Britanie sunt, in schimb, tarile cu cele mai ample si generoase sisteme sociale."

Răspunde

Vicentio B. - 09-12-2015

Stimate Domnule Cornea tratati, de regula, teme/probleme/evenimente de interes NATIONAL, dar, asa dupa cum bine stiti, sunteti citit INTERNATIONAL. Cert este ca, Romanii, si nu numai ei, sunt confruntati zilnic cu imense variante de teme, care se pot asocia acestui adjectiv. Spre exemplu as metiona PARADOXUL ca UE reprosa in mod repetat Romaniei ca NU intreprinde suficiete masuri de securizare a frontierelor, insa acum se poate cu usurinta constata, cum cei numiti generic REFUGIATI strabat/strapung granitele tarilor membre ale UE, fara documente, dar cu telefoane mobile, bine organizati, alegandu-si dupa criteii bine cunoscute, printre altele, dar cu prioritate, nivelul ajutoarelor financiare, cat de repede pot chema pe altii, tara de destinatie, dar NU Romania ! Este si acesta un PARADOX, deoarece, dupa afirmatiile celui numit, inca, Premierul, Romania are cel mai inalt nivel de crestere economica din UE ! Un alt PARADOX este ca refugiatii NU au aflat inca de acesta situatie de fapt ! Un alt PARADOX consta in realitatea ca Dvs. sunteti/va prezentati ca o persoana ce doriti sa induceti moralitate in Roamnia, eu asa va si percep, dar insa NU vreti sa raspundeti NICI macar la intrebarile decente/interesante de interes public, puse de cei care va citesc cu speranta constanta. Un alt PARADIX este acela ca cei care se numesc POLITICIENI, care pot, ar trebui sa raspunda demersurilor Dvs. scrise, nici macar NU se gandesc la asa ceva ! Un alt PARADOX este acela ca, Romania dispune de DOI Plagiatori NATIONALI, unul Premier, celalat Vicepremier, dar NICI unul nu doreste sa reacitoneze MORAL/Constitutional, desi au votat pentru marirea retribuirilor salariale din sacul numit Bugetul National ! Un alt PRADOX este ca desi in Romania IMPRECIZIA/DEZMATUL se regaseste in toate formele posibile si in toate domeniile, in schimb Presedintele in exercitiu delimiteaza PRECIS numarul de 1.785 refugiati, pe care Romania este/ar fi capabila sa le ofere fata de cerintele UE ! In acest ultim context, PARADOX, va sugerez sa publicati un articol din care sa rezulte explicit, cum a ajuns Presedintele Romaniei sa detina aceast extrem de PRECIS numar. Adica refugiatul cu numarul 1.786 NU mai poate fi primit in Romania ! P.S. Daca NU raspundeti confirmati existenta notiunii de PRADOX la toate cazurile mentionate de mine.

Răspunde

Constantin Chitu - 09-11-2015

Nu putem vorbi de o disolutie europeana de vreme ce Europa, asa cum arata ea azi, nu e decat un conglomerat de natiuni europene cu limba, religie si chiar cultura diferita. Europa de azi e una in care s-a desfiintat bariera vamala. Deci avem o Europa negustoreasca, nu una politica. Ca sa intre in disolutie, trebuie ca mai intai sa fie existat acea "solutie" (in sens chimic), sa fie existat acel "intreg politic" european. Se poate numi si un paradox acest fenomen de respingere e refugiatilor in "Est" si relativa acceptare de catre "Vest". Eu as pune altfel problema pentru a relativiza chestiunea migratiei. Migratia este un fenomen social si politic provocat de interventia Occidentului (in special a SUA) in tarile din zonele respective ale planetei. Aceste interventi nu au ca scop unul politic, cum ar fi cel de democratizare a acestor popoare, ci unul economic, unul care urmareste controlul resurselor. Altoiul democratiei nu prea face priza la portaltoiul religiei si culturii tarilor respective. Aceste interventii militare nu fac decat sa zgandareasca roiul de albine musulman. De ce spun eu ca e si nu prea e un paradox ? Occidentul, prin a carui interventie se dezechilibreaza social si politic aceste tari musulmane, are un castig de pe urma acestor interventii. Germania, de pilda, are mari interese economice in Siria. Germania are, cu alte cuvinte si in consecinta, interesul sa se puna "bine" cu poporul sirian. Pe cand noi, "rasaritenii", ce interes avem ? Neavand niciun interes, putin ne pasa ce crede populatia respectiva despre noi. Pe noi, romanii, si pe altii ca noi, ne-au acceptat tot din interes economic in casa europeana. Acelasi lucru il fac si acum cu islamistii. O fi si o chestiune umanitarista, insa esential in acceptarea, prin toleranta manifestata, de catre Occident, a migratiei este exclusiv interesul tarilor occidentale (in special interesul economic). Ce interes are Romania in Siria ? Niciunul.

Răspunde

Alina - 09-11-2015

"Horifiați"? Nu cred că există cuvântul acesta în limba română...

Răspunde

Felix - 09-10-2015

Ahaaa, deci tu te bazezi pe Baconski cand faci afirmatii despre Europa Occidentala. As fi pariat ca te bazezi pe Plesu :)). Pe de o parte noi oamenii intotdeauna avem incredere in cineva (profesor, autor de carte, lider de opinie, etc) asta e mecanismul de invatare. Pe de alta parte, ai putea sa ai macar asa o indoiala (fara sa o recunosti pe forum): cum poti tu sa imprumuti o afirmatie despre intreaga Europa Occidentala, fara sa cunosti mare lucru despre aceasta minunata Europa, numai asa din auzite?? Imi pare sincer rau ca forumul nu ofera spatiul ca sa iti povestesc despre cele 3 chestii de care te-am intrebat retoric... ai vedea ca se impune oleaca de prudenta in preluarea gandirii d-lui Baconski.

Răspunde

Ioan Agrecea - 09-10-2015

Si, in alt articol de doar 5 saptamani: "Apoi e chestiunea emigranților, dar mai ales a noneuropenilor și urmașilor lor proveniți din fostele colonii. Este vorba mai ales despre prezența unor po­pu­lații noneuropene, de religie islamică de obicei și a căror asimilare la statul secular s-a dovedit, în general, un eșec în țări pre­cum Franța, Germania și chiar Marea Bri­tanie. Iar eșecul nu s-a datorat în ge­ne­ral lipsei de toleranță a gazdei, cât mai ales refuzului, ba chiar uneori agre­si­vității mul­tora dintre noii veniți, prea pu­țin in­te­re­sați de valorile civilizației eu­ro­pene. Vâr­ful de lance îl constituie, de­si­gur, aten­tatele teroriste din ultimii ani. Problema, adesea escamotată, este că is­la­mul – spre de­osebire de creștinism – are o pro­pen­siune teocratică de natură cons­ti­tutivă și istorică. "

Răspunde

Ioan Agrecea - 09-10-2015

Iata ce scria domnul Cornea nici acum 2 luni: "Totuși, de ce este proiectată această imensă moschee tocmai la București, unde adepții islamului sunt în număr de doar câteva mii, majoritatea străini? De ce nu la Praga? De ce nu la Berlin? Nu cumva acolo nu există oportunitatea pentru ceva similar? Nu cumva există nu doar intenția, ci și șansa de a crea un mare centru de prozelitism islamic în Europa la București? Ni se spune că vor veni anual sute, poate mii de studenți islamici din diferite țări. De ce tocmai la noi? Și de ce n-a fost întrebată populația Bucureștiului dacă dorește aceasta? A spune, precum d-l Murat, „islamul nu înseamnă prozelitism, islamul este religia păcii“ sunt vorbe frumoase, dar pe care istoria – veche și recentă – nu le confirmă. Islamul, ca de altminteri și creștinismul, a avut și are o componentă esențială de prozelitism. Pe de altă parte, prozelitismul nu intră neapărat în contradicție cu modalitatea pașnică, nonviolentă a manifestării sale. Or, în zilele noastre, există în Europa Occidentală un număr considerabil de tineri, din familii tradițional creștine, care, din diferite motive, se convertesc de bună voie la islam. Majoritatea sunt moderați; dar, chiar și așa, ei își reneagă mai mult sau mai puțin tradiția și spiritul care a creat Europa, în plus constituind un teren favorabil sociologic pentru deraieri ulterioare în extremism. De ce ar contribui România la o infiltrare a islamului în Europa?"

Răspunde

profesoru - 09-10-2015

Teodor Baconschi, astazi pe Ziare.com despre corectitudinea politica, in articolul "Islamofobia e o crima?": "Tot mai multi europeni inteleg ca aceasta pudibonderie isteroida, aceasta politie politica moralizatoare, aceasta vesnica obsesie a unui Occident "vinovat" de propriul trecut - si, deci, obligat sa-si toarne cenusa in cap - a avut ca efect slabirea sistemului imunitar al civilizatiei euro-americane. Pe scurt, holera corectitudinii politice, difuzata in universitati, devenita obligatorie in presa de stanga si sustinuta prin numeroase ONG-uri de control etic si represiune, a distorsionat la fel de grav realitatea istoriei, prezentul si sansa noastra de a continua stilul de viata cu care ne identificam in calitate de "occidentali"."

Răspunde

liviu n - 09-10-2015

Stimata doamna Doina, nu trebuie sa va faceti niciun fel de griji. Traiti intr-o tara cit se poate de neatragatoare pt. orice fel de imigrant. V-ati intrebat vreodata, de ce nu aleg refugiatii Romania nici macar pt. tranzit? Sa va explic. Traiti intr-o tara condusa de oameni de o clarviziune unica in Europa. Alesii romanilor au prevazut (adica nu au vazut ei sarmanii nimic...Arsenie Boca a prorocit) valul de imigranti din vremuri imemorabile. De aceea, guvernantii nostri s-au ingrijit ca Romania sa nu aiba drumuri, spitale, cai ferate etc. demne de acest nume. In schimb, noi excelem la capitolul constructiei de biserici, noi punem la fiecare colt de strada cite o troita, avem o fauna canina pe care ne-o invidiaza o lume intreaga. Stiati ca arabilor nu le plac ciinii? Vedeti ce intelept e romanul nostru. Daca am interzice in Romania comercializarea carnii de vita, pasare, miel si ne-am limita dar la gustosul porc, n-ar venii nici unul. Intretimp, romanii destepti si scoliti vor continua sa plece, cei cu calificari competive idem. Veti, ramine dunmneavoastra si ceilalti politicaly incorrect intre voi. Neaosi, ortodocsi, dar fericiti si scutiti de alogeni. Dupa alegerile din 2050 cei 5 milione de alegatori romani va veti felicita reciproc pt. optiunile politice in constiinta ca ati ales bine, orica ca PSD ori PRM, ori PDL, sau PNL. In tara vor fi ramas doar vreo 14mil. de patrioti. Dar fara industrie, fara scoli, fara pensii. Cu asemena gindire va va mai ramine doar pretinsa spirutalitate mioritica. Veti fi asa de putini ca veti putea chiar locuii cu totii in biserici. Da, la solutia moldoveneasca m-am gindit. Dar si basarabenii se duc mai degraba in Germania si Suedia decit in Romania muma. Iar daca ar venii in Romania ce s-ar alege de Basarabia. Sau dumneavoastra vedeti Basarabia ca pe und rezervor de contribuabili la fondul dumneavoastra de pensii. Vedeti, tot n-ati rezolvat nimic. Sarut mina.

Răspunde

Felix - 09-10-2015

"altii, nu foarte deosebiti de noi". Zi si mie te rog, cand ti-a fost bombardata casa ultima oara?Cand ai pierdut intr-o clipita tot ce aveai? Cand ti-au fost decapitate rude? Cand ai locuit intr-o tabara de refugiati in Turcia, impreuna cu nevasta si copiii de 2-3 ani? Cand ti s-a inecat un prieten in fata ochilor, impreuna cu alti zeci de oameni, fara ca tu sa poti sa ajuti? Cand ai dormit ultima oara cu familia pe peronul garii, zile la rand?. Ce te face sa spui ca refugiatii sunt "nu foarte diferiti de noi"?????

Răspunde

Felix - 09-10-2015

Nice try profesore, dar un pic neserios. Tu ai pretins in repetate randuri ca in Europa Occidentala se observa ravagiile produse de political correctness. Eu am spus ca tu nu ai nici experienta practica si nici informarea teoretica de natura sa iti permita o asemene afirmatie, pe romaneste vorbesti de ce nu cunosti. Ai insistat ca tu stii mai bine. Hai sa vedem cat de bine stii cazul Germaniei. Asadar: zi si mie te rog ce parere ai despre 1. acciza pe combustibilul nuclear, 2 interventia din Kosovo si 3 foarte haiosul schimb de replici intre Bosbach si Roth acum cateva seri la Maischberger.

Răspunde

andreea - 09-10-2015

sa nu uitam tradiția si istoria germana, Aceasta politicul correctness, nu reflecta atitudinea si cum vad germanii problema, ci doar înregimentarea politica si spălatul creierelor inclusiv. Eu trăiesc in Germania si nu cunosc in jurul meu om sa se fi dus cu flori la refugiați, eu sunt singura care cred ca a avut contact cu vreun sirian. Nu ii vrea nimeni in Germania, dar tuturor le este frica de represaliile la care ar fi supuși daca s-ar comporta altfel, decat cere politicul correctness. Situația mie imi aduce aminte de dictatura ceaușista foarte mult. Daca deschizi gura , cu argumente sau pui întrebări ca german ești pus imediat la colț cu ștampila NAzist, de oficiali germani. Eu am îndrăznit sa pun niște simple întrebări care țineau de aplicarea practica a statutului acestor azilanți. Am fost declarată Nazist, răspunsurile la întrebări au fost minciuni sfruntate, demne de un roman SF. Spălarea pe creier, nazismul, comunismul fac parte din experimentele sociale de origine de germana. Pentru mine aceasta este al treilea experiment social german. Nimeni nu știe cum se termina, iar germanii spera sa fie din nou mai, mai buni, mai înțelepți, mai empatici, decat natura umană, de data aceasta distrugând propria lor identitate, care oricum dispare datorită natalității, cea mai redusă de pe glob!

Răspunde

Doina - 09-10-2015

Dl. Liviu, mai usor, in numele crestinismului si umanismului, va agresati (verbal) concetatenii. Ati construit deja un scenariu al solutionarii crizei emigrantilor cu "ciomagul tribalismului"?! Am spus doar ca Europa va suferi schimbari profunde, ceea ce ati repetat si dvs si ca dl Cornea, un intelectual onest, se mai contrazice din cand in cand, ca tot omul... PS. Doamne-fereste ca solutia pt criza de creieri si depopularea Romaniei, sa fie absorbtia refugiatilor. Dar la incurajarea natalitatii, atragerea moldovenilor, scaderea migratiei romanilor catre occident, va ganditi cumva?

Răspunde

Adrian D - 09-09-2015

Da, inteleg oarecum pilda fiului ratacitor, desi cei carora li se aplica, se fac ca nu ar avea urechi sa auda. Dar noi care am stat la coada, multi ani, si am fost primiti cu parcimonie..., langa masa, de ce ar trebui sa acceptam ca altii, nu foarte deosebiti de noi, sa treaca in fata? Nu ne-a fost destul cat am stat la coada dupa ..(treceti ce vreti: apartament, repartitie, oua, UE, NATO,.. mai nou doctorate). Credeti ca mai putem accepta intrari in fata pe motive bolsevic actualizate?

Răspunde

profesoru - 09-09-2015

Raspunde tu mai bine la o intrebare legata de articol. Din Afganistan si pana in Africa Neagra traiesc vreo 500 milioane de musulmani. Practic toate tarile astea au probleme: dictaturi, razboaie sau ambele. TOTI locuitorii acestora sunt potentiali refugiati. Politica germana si neputinta dovedita a granicerilor din Grecia, Italia, Ungaria ii atrag in Europa, unde beneficiaza de casa, masa, bani si ingrijire medicala moca. Intrebarea e: cati trebuie sa primeasca Europa: 10 milioane, 100 de milioane sau pe toti? Corectitudinea politica spune ca nu putem face nimic, trebuie sa ne sinucidem si sa-i primim pe toti, pentru ca "au dreptul" sa vina aici.// Uite cum procedeza oamenii cu capul pe umeri: SUA au primit 1.500 de refugiati sirieni si anunta ca la anul vor primi intre 5.000 si 8.000, dupa un studiu atent al dosarelor.

Răspunde

Anca - 09-09-2015

Dle. liviu n. va multumesc pentru acest comentariu. Mi-a sters impresia urata din ultimele zile lasata de sutele de comentarii ignorante si agresive din subsolurile ziarelor.

Răspunde

Felix - 09-09-2015

@profesoru: dat fiind ca esti atat de specializat in problemele de corectitudine politica in Europa Occidentala, zi si mie te rog ce parere ai despre 1. acciza pe combustibilul nuclear, 2 interventia din Kosovo si 3 foarte haiosul schimb de replici intre Bosbach si Roth aseara la Maischberger. Intrebarea e pe bune si are legatura cu subiectul la care (zici ca) te pricepi.

Răspunde

Felix - 09-09-2015

Aha, asadar nu urmaresti dezbaterile politice din tarile Europei Occidentale, nici in presa tarilor respective nici in parlamentele lor, nu ai un contact strans cu mass media tarilor respective, nu ai idee ce si cum fac ei talk-show-uri de exemplu. Asadar nu stii nici ce ii preocupa oficial pe politicienii Europei Occidentale si nu ai idee nici ce teme de pe agenda cetateanului ajung in dezbaterea politica. Fara sa ai vreo data culeasa la fata locului, fara sa ai vreo sursa sistematica de informatie, STII cum e cu corectitudinea politica in Europe Occidentala. Fac si eu ca Moromete: pe ce te bazezi???

Răspunde

profesoru - 09-09-2015

Cand spun ca ravagiile provocate de political correctness se observa mai bine din exterior nu ma refer neaparat la geografie, ci la un punct de vedere din exteriorul fenomenului. Pentru ca expunerea la bombardamentul mediatic prelungit si la alte forme de indoctrinare are ca efect spalarea creierelor. Esti un exemplu limpede.

Răspunde

victor - 09-09-2015

Fara sa fiu un xenofob, dar acesti emigranti nu vor merge in Occident ca sa munceasca. Doar o f mica parte o va face, restul va astepta cu rabdare ajutoarele sociale. Asadar, Germania isi face iluzii cand crede ca acesti emigranti vor contribui la fondurile de pensii. Dar, e drept, nici nu poti sa-i arunci in mare. Nu stiu cum poate fi rezolvata. Si dl Cornea cred ca induce lumea in eroare cand sustine ca emigrantii sunt primiti cu flori. Doar un plebiscit sau macar un sondaj de opinie ar lamuri cati sunt pt primirea azilantilor si cati impotriva.

Răspunde

Felix - 09-09-2015

"Europa nu are incontro. Tocmai valorile eruropene ne obliga sa ajutam refugiatii. " Exact asa este. As simple as that.

Răspunde

Felix - 09-09-2015

@profesoru: Aha, desi nu ai trait in Europa Occidentala stii cum e cu political correctness-ul acolo. Esti asadar un teoretician. Merge si asa. Zi-mi te rog: Cate limbi europene vorbesti? Cate dezbateri poltice si din ce tari urmaresti in mod regulat (fie ele parlamentare fie in presa)? Cate ziare europene citesti? Cate televiziuni europene urmaresti in mod regulat (fie ele de stiri sau de divertisment, fie de stat fie private)? Cu cati cetateni europeni ai contact? (fie direct fata catre fata sau la telefon, fie e-mail, forumuri, etc)

Răspunde

Mitica - 09-08-2015

Da cand xenofobii de englezi s-au dezlantuit impotriva romanilor ati scris ceva bestelind "marea" Mare Britanie? (sincer, nu stiu). Ar fi fost cazul, nu? Dar cum sa bestelesti Marea Britanie...? Sacrligeliu! Apropo, ma intreb ce gandeste euroscepticul si nationalistul (ca sa nu folosesc alt termen) englez Tom Gallagher, pe care il gazduiti ades in paginile 22, despre criza de fata. Nici nu indrasnesc sa gandesc...

Răspunde

Arhanghelul Mihail - 09-08-2015

@Profesoru: Mare dreptate ai. Din pacate, incet-incet va fi fortata si Romania sa accepte "corectitudinea politica".

Răspunde

liviu n. - 09-08-2015

Europa nu are incontro. Tocmai valorile eruropene ne obliga sa ajutam refugiatii. Ce fel de umanism, ce fel de crestinism ar fi acela, care ne-ar face sa ne incrucisam bratele si sa nu intervenim. Unde mai pui ca, criza siriana se datoreaza, printre altele, si obtuzitatii politicilor prietenilor nostrii americani si europeni. Subminarea regimului Assad de catre ai nostrii, a intarit pozitia neo-otomana a lui Erdogan si a servit intereselor Israeluli, cred think tank-istii euro-atlantici. Rezultatele se vad. Siria a devinit un adevarat failed state. Halal gindire, halal stategie. Care e alternativa? Sa ne baricadam in Europa? Din ce sa fie facute baricadele? Ziduri, fisii minate. Nu merge. La portile Europei se inghesuie zeci de milioane de tineri fara nici o perspectiva la ei acasa. La noi are loc o depopulare de dimensiuni biblice. Credeti ca vidul poate sa persiste. Nu, niciodata. Deci, avem nevoie de o politica de imigratie inteligenta. Romania, ca si restul Europei trebuie sa reactioneze smart, nu cu ciomagul tribalismului la provocarile viitorului. Altcum, am pute la fel de bine sa incercam sa oprim miscarea placilor tectonice. Tocmai asta au priceput in ultimii ani nemtii, care pina mai ieri tineau mortis de pradigam lor etnica si nationala bazata pe Blut und Boden. Nemtii stiu ca pina in 2030 au nevoie de 6 milioane de imigranti. SUA si Canada cauta anual 1,5 mil de imigranti. In lume se da o batalie putin discutata pentru mina de lucru si creiere. Numai Romania si prietenii nostrii estici cred ca se pot rezolva problemele viitorului cu retete pre-copernicane. Doamna Doina, ar fi bine daca ne-am ocupa de intarirea laicitatii la noi, nu in Turcia. Dar cine se ocupa de treaba asta la noi? Mai nimeni. Avem nevoie disperata de mai multi intelectuali onesti precum Andrei Cornea, care reuseste in articolle sale sa-si dezvolte ideile fara autocenzura ortodoxista a celei mai mare parti a elitelor noastre. Cornea are dreptate. Europa va suferi schimbari profunde. Dar nu e nimic neobisnuit in asta. Lumea a suferit intotdeauna schimbari profunde. Depinde de noi daca le infruntam inteligent si curajos sau prosteste si dogmatic.

Răspunde

Felix - 09-08-2015

"Cititi comentariile postacilor ... din presa germana ca sa aflati ce gandesc nemtii de rand cu adevarat!" Categoric, alegerile nu sunt un indicator despre ce gandesc oamenii. Nu exista alt adevar decat cel al postacilor si postacul este profetul sau.

Răspunde

profesoru - 09-08-2015

@Felix: Ravagiile provocate de political correctness in gandirea occidentala - mai ales in Europa de Vest - se observa mult mai bine din exterior.// Dar oricum, cand o sa scriu despre China sau despre Imperiul Roman sa nu uiti sa ma intrebi cat timp am trait acolo.

Răspunde

Ciprian - 09-08-2015

Reflexe de aparare impotriva cui? Impotriva bigotilor si xenofobilor? Aici putem fi de acord...

Răspunde

Vlad - 09-08-2015

Acum cred ca va inteleg... Ati scris impotriva moscheii pentru a critica Islamul (si cum sa nu merite sa fie criticat!). Scrieti in favoarea refugiatiilor sirieni pentru a arata ce sentimente nobile va anima. Bravo. Sunteti o persoana deosebita. Respect!

Răspunde

Mitica - 09-08-2015

@Felix Uau "Evropa Occidentala". Uau. Raiul pe pamant. Ei e superiori... O noua Atlantis. Un Camelot. "Ei ne e rasial superiori"! Din pacate, ca la pomul laudat, vazut si scuipat...

Răspunde

Doina - 09-08-2015

Riscul destramarii unitatii europene poate fi momentul propice al aparitiei unui nou pericol, poate nu al islamizarii, dar al suportarii unor consecinte destul de grave. Sa intelegem domnule Andrei Cornea ca pozitia dvs legat de construirea celei mai mari moschei in Bucuresti va fi revizuita? “Se ştie că astfel de şcoli islamice au fost şi sunt pepiniere de terorişti”, spune Cornea. De asemenea, filozoful pune în discuţie şi faptul că banii vin din Turcia, “un stat care în regimul Erdogan e tot mai interesat de atacul la adresa laicităţii, de ceea ce unii numesc neootomanism", subliind că nu înţelege această apropiere de prim-ministrul turc “care duce o politică antiliberală” (Interviu Gandul, iulie 2015). Se pare ca ati avut aici o opinie apropiata de cea a domnului Basescu... Cred ca o anumita nervozitate a europenilor este normala in aceste momente, iar daca situatia din Orientul Mijlociu va continua pe termen lung, asaltul refugiatilor va continua, iar modul de viata al europenilor va suferi schimbari profunde.

Răspunde

Mitica - 09-08-2015

"Valorile" alea sunt doar pentru cetateni. Altfel ar fi absurd.

Răspunde

Bogdan - 09-08-2015

1. Sunteti naiv... Cititi comentariile postacilor ca mine (si ca dumneavoastra) din presa germana ca sa aflati ce gandesc nemtii de rand cu adevarat! 2. Ce se intampla in Siria (si nu numai) tocmai ilustreaza cat de norocoasa e o tara care este omogena etnic si religios!

Răspunde

Felix - 09-08-2015

@profesoru: Cat timp ai trait in Europa Occidentala? Cat de mare a fost insertia ta sociala in acel timp, cati oameni diferiti ai cunoscut, din ce categorii sociale?

Răspunde

Felix - 09-08-2015

Frau Merkel vorbea si de un alt risc pentru Europa: acela de a uita valorile pe care e construita, valori care i-au adus o bunastare nemaiintalnita pana acum in istorie, si care sunt calcate in picioare exact de cei care pretind ca le apara impotriva islamizarii.

Răspunde

BASCA - 09-08-2015

Domn profesor romanul e ospitalier,tolerant si iubitor de aproapele,numai ca nu are loc pe sticla de alde Basescu.

Răspunde

profesoru - 09-08-2015

Explicatia e alta, mult mai simpla. Gandirea politica si mass-media din Europa Occidentala sunt dominate de "corectitudinea politica" de sorginte marxista. Aceasta face ca societatile vest-europene sa fie incapabile de aparare in fata valurilor de migranti. Pentru ca reactia de aparare e stigmatizata ca rasism si fascism.// Dar in tarile din Estul Europei "corectitudinea politica" nu a reusit sa se impuna, asa ca acestea au reflexele de aparare intacte.

Răspunde

Virgil - 09-08-2015

articol slab..a fost scris pt ca evenimentele o cer

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22