Patriciu, candidatul Coalitiei murdare

Andreea Pora 27.11.2009

De același autor

Cea mai buna dovada ca in Romania nu ajungi mogul prin inteligenta, competenta sau alte calitati din zona aceasta, o constituie Patriciu, seful de necontestat al Fratiei Mogulilor. Manipularea emanata din adincurile insondabile ale caracterului patrician este o greseala de proportii. Indiferent din ce unghi o privesti. Patriciu e mai prost si mai disperat decit se putea crede. Nu s-a putut abtine, acum doua zile, sa anunte in prime-time ce pune la cale, asa cum nu s-a putut stapini joi seara sa participe la savurarea, comentarea si retusarea filmuletului. Fara implicarea lui directa, fara prezenta lui pe ecrane si fara sticlirea cinica si satisfacuta din privire manipularea ar fi avut mai multe sanse, asa nu este decit o alta etapa din aceasta campanie murdara pe care mogulii si mercenarii lor din politica sau jurnalism o duc impotriva lui Basescu si pentru victoria lui Geoana. Dupa Hayssam si traficul de arme, asa zisul pumn dat copilului arata de fapt cit de departe sint dispusi sa mearga acesti oameni care au o perspectiva neagra in cazul unei victorii a actualului presedinte.

Filmuletul a fost analizat si demontat imagine cu imagine de specialisti in domeniu, printre care l-as enumera pe Paul Agarici, autoritate de necontestat in tehnica fotografiei,a fost analizat pe computere si disecat in studiourile video. S-a aratat in detaliu cum s-a facut trucajul, cum s-a folosit lumina, cum a fost schimbata miscarea miinii si a capului copilului, au fost surprinse tehnic partile lipsa si cele adaugate. Martori oculari au declarat ca acesta nu a fost lovit, probabil ca de aceea si ridea, iar politicienii aflati la fata locului nu au observat nimic. Mai mult, insusi baiatul, intrat in direct  la OTV, a spus ca Basescu a incercat sa-l indeparteze de linga scena ( motivul fiind acela ca o facuse "nebuna"pe femeia cu memoriul) si l-a "sters" cu palma. Acesta este momentul in care s-a declansat trucajul. Palma s-a tranformat in pumn in plina figura, un gest accidental in premeditare, iar echipele de mistificatori au intrat in actiune.

Evident, trusturile de presa ale celor doi moguli nu au dat nimic din toate acestea. O tin langa cu "batausul Basescu". Asta nu inseamna insa ca manipularea nu va iesi la iveala si nu va ajunge la opinia publica, pentru ca, din fericire, mogulii nu sint stapinii intregii prese, chiar daca au senzatia ca deja domina Romania. Mesajul transmis este "Noi sintem stapinii inelelor".

Spun ca ideea filmuletului a fost fundamental gresita, indiferent din ce parte o privesti. Ea nu face decit sa enerveze si mai mult, sa radicalizeze electoratul lui Basescu si sa-i convinga pe indecisi ca au o miza pentru a vota in turul doi. Este in acelasi timp un argument de mari indoieli pentru electoratul liberal, miza acestei campanii, care poate vedea cam la ce se preteaza oamenii spre care sint indemnati sa-si orienteze votul. Excesul acestei campanii murdare incepe sa devina, cu fiecare noua mizerie, un  atuu in favoarea lui Basescu. Exact acestea sint motivele pentru care Basescu are sanse sa cistige impotriva acestei "Coalitii murdare", a carei singura si adevarata oferta electorala este manipularea si santajul. Patriciu a facut o greseala, ceea ce e mai grav decit o crima. Candidatii reali ai "Coalitiei murdare" sint mogulii condusi de Patriciu.

P.S. In timp ce consecintele acestei campanii murdare sint greu de estimat, cele ale lipsei de profesionalism a staff-ului lui Traian Basescu sint usor cuntificabile. Ele au putut fi masurate in direct joi seara, cind presedintele a fost luat complet pe nepregatite. Este de neconceput cum de Traian Basescu nu aflase nici despre declaratia lui Dinu Patriciu, facuta cu 24 de  ore inainte, ca "a lovit un copil la un miting electoral" si cu atit mai putin despre filmuletul care circula pe You Toube cu 3-4  ore inaintea emisiunii de la Realitatea. Din reactia presedintelui a fost clar ca habar nu avea.  Staff-ul nu-l informase si cu atit mai putin nu a pregatit o strategie. E posibil asa ceva? Uite ca e! Ce sa ne mai miram atunci ca intreaga campanie a fost lamentabila, incepind cu afisajul lipsit de mesaj si inspiratie, trecind prin discursurile lemnoase si festiviste de la inceputul si finalul confruntarii in trei, prin concentrarea excesiva, prin abundenta de hirtiute si punctaje indesate sub nasul presedintelui la acceasi dezbatere ( care explica lipsa replicilor si a spontaneitatii in anumite momente), prin raportarea permanenta si abundenta la Iliescu ( strategie care si-a dovedit limitele la alegerile locale) si mai putin pe realii adversari. Lista este lunga, dar in mod evident incununarea o reprezinta gafa neinformarii de joi seara. O proba de plezirism de cafenea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22