PNL: Afacerea Schweighofer a intrat in Romania ca o afacere a familiei lui Victor Ponta. Prin Codul Silvic, PSD vrea sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier national

T.d. | 11.05.2015

Pe aceeași temă

PNL nu va vota noul Cod Silvic daca nu ii sunt acceptate amendamentele aduse in acest sens. In plus, liberalii acuza PSD ca, prin Codul Silvic, ar urmari sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier national.

Viceliderul deputatilor PNL Tinel Gheorghe a spus ca liberalii au obiectii la Codul Silvic, care se suprapun pe cele ale presedintelui Klaus Iohannis formulate in cererea de reexaminare a Codului trimisa Parlamentului, potrivit HotNews.

"Cu privire la Codul Silvic, am avut obiectii si ne mentinem obiectiile, ele s-au suprapus pe obiectiile presedintelui Klaus Iohannis. Am depus amendamente la Codul Silvic si credem ca, in momentul de fata, PSD incearca sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier national si de sub regimul silvic. Este una dintre cele mai mari afaceri. Modificarea articolului 20 ar fi pentru Romania cel mai mare dezastru ecologic, am scadea dintr-o data suprafata fondului forestier national la 22%, fata de 32-33% cat este acum. Acesta este si substratul pentru care PSD a iesit cu scandalul Schweighofer, ca sa acopere scandalul scoaterii din fondul forestier national", a spus Tinel Gheorghe, intr-o conferinta de presa.

Liberalul acuza o “afacere de familie” a premierului Ponta.

"Afacerea Schweighofer a intrat in Romania ca o afacere a familiei primului ministru Victor Ponta. In 2003, ministrul Agriculturii era Ilie Sarbu, iar secretar de stat la paduri era Adam Craciunescu, care, in momentul de fata, este director general al Regiei Nationale a Padurilor. (...) Asta a fost o afacere de familie, se vrea in continuare o afacere de familie", a adaugat Tinel Gheorghe.

De altfel, deputatul PNL Lucia Varga a aratat ca liberalii vor vota Codul Silvic doar daca sunt acceptate amendamentele depuse de ei. PNL propune eliminarea articolului 20 din Codul Silvic, care "permite taierea padurilor pana la 10 hectare fara amenajament silvic".
 

Problema defrisarilor, in CSAT

In contextul protestelor organizate sambata in mai multe orase din tara impotriva defrisarilor ilegale, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va pune problema defrisarilor ilegale pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Sunt convins ca vom reusi nu doar sa stopam fenomenul, dar si ca institutiile statului ii vor identifica si trage la raspundere pe cei vinovati”, arata seful statului, intr-un mesaj pe Facebook.

CITESTE SI: Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei: Modul in care Romsilva vinde lemnul este straniu

De asemenea, Guvernul a sesizat DNA privind nereguli identificate in procesul de valorificare a fondului forestier, se arata intr-o sinteza a unor rapoarte de control intocmite dupa o serie de verificari la mai multe directii silvice din tara.

Este vorba despre directiile silvice din Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012 si arata, printre altele, faptul ca membrii Consiliului de Administratie al Romsilva au adoptat, cu depasirea competentelor legale, un regulament privind vanzarea masei lemnoase recoltata anual din fondul forestier national.
 

Context

Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

Potrivit informatiilor aparute pe retelele de socializare, societatea civila se teme ca Holzindustrie Schweighofer Romania face presiuni asupra parlamentarilor ca limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România sa fie crescuta. Mai mult, societatea civila acuza ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis codul silvic in Parlament pentru a ajuta Holzindustrie Schweighofer Romania.

De cealalta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania sustin ca respecta legislatia in vigoare atunci cand cumpara lemn. In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spun ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.

"Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera  comportamentul inadecvat  al angajatilor sai", se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22