Pe aceeași temă
"Astazi, milioanele de romani din diaspora sunt prea putin reprezentati in Parlament. Avem doua cereri: votul prin corespondenta si suplimentarea numarului de parlamentari. Pentru ambele am depus amandamente in Parlament si Puterea le-a doborat. Vom pune presiune la fiecare lucrare a Parlamentului", a declarat Andreea Paul, conform ziare.com
PNL vrea de asemenea o crestere a numarului de parlamentari pentru diaspora. Desi atat cei de la Putere, cat si cei din Opozitie au declarat ca votul prin corespondenta reprezinta o prioritate pentru aceasta sesiune legislativa, Parlamentul nu a reusit inca sa transeze problema votului electronic sau prin corespondenta.
Propunerile au primit aviz pozitiv din partea Consiliului Legislativ, care a confirmat constitutionalitatea prevederilor, dar au fost respinse de comisiile de Administratie si de Drepturile Omului din Camera Deputatilor.
CITITI SI: Comisia de Cod Electoral discuta proiectul votului prin corespondenta
Momentan nu exista o lege care sa permita tuturor romanilor de peste granite sa isi aleaga candidatul, desi in Parlament exista patru proiecte ale votului prin corespondenta.
Legea trebuie adoptata cu cel putin un an inainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicata, potrivit unei decizii a Comisiei de la Venetia si a Curtii Constitutionale.
PNL blocheaza activitatea Comisiei de Cod Electoral
In ciuda faptului ca intra in greva japoneza din cauza acestor probleme, PNL a refuzat sa faca vreo nominalizare pentru sefia Comisiei de Cod Electoral, dupa demisia lui Mihai Voicu.
Pentru ca problema sa fie rezolvata si pentru ca romanii din diaspora sa poata vota la alegerile de anul viitor, Comisia de Cod Electoral ar trebui sa transeze in cel mult cateva saptamani problema.
Mihai Voicu a demisionat insa recent de la sefia Comisiei de Cod Electoral, iar PNL a transmis oficial ca nu doreste sa nominalizeze pe nimeni in aceasta functie, blocand astfel pentru o perioada activitatea comisiei.