PNL vinde diaspora pentru voturile UDMR

Sebastian Lazaroiu 21.04.2015
SHARE 9

De același autor

Orice alianță cu UDMR spulberă speranțele pe care românii din afara granițelor și le-au pus în restabilirea dreptului de vot.

 

Congresul UDMR de la sfârșitul săptămânii trecute a fost un nou prilej de lingușeli din partea liderilor partidelor românești pe lângă partidul care încă mai reușește să păcălească 380.000 de et­nici maghiari că îi re­pre­zin­tă. Blaga, Gorghiu, Ponta s-au întrecut în dulci be­zele către protipendada ma­ghiară, care a făcut zid în fa­ța justiției ca să nu fie agă­țați Markó Attila sau Lás­zló Borbély. Cireașa de pe tort a venit chiar în timpul con­gresului, când președintele ONG-ului etnic maghiar a atacat fără per­dea o decizie definitivă a unei instanțe de ju­decată pentru simplul fapt că „unul de-al lor“ a fost condamnat la închisoare.

 

Singurul care a avut grijă să le atragă aten­ția liderilor maghiari că rătăcesc de ceva timp pe drumuri greșite a fost pre­șe­din­tele Iohannis, și el minoritar etnic în Ro­mânia, dar care a reușit o performanță pe ca­re oamenii lui Kelemen o privesc cu multă suspiciune. Și asta pentru că, în zi­ua de 16 noiembrie 2014, românii au ară­tat că au depășit barierele culturale men­ținute cu atâta meticulozitate de Markó Bé­la, Kelemen Hunor, Ion Iliescu, Cor­ne­liu Vadim Tudor, în ultimii 25 de ani. Prost sem­nal atât pentru cei care din 1990 în­coace și-au bătut joc de comunitatea ma­ghiară din România, pretinzând că o re­pre­zintă, cât și pentru cei care ne-au fluturat de 25 ani pericolul maghiarilor care ne fu­ră țărișoara de sub picioare. Zice Iohannis: „Partidele politice - şi includ aici şi Uni­u­nea Democrată a Maghiarilor din Ro­mâ­nia, chiar dacă formal nu este un partid politic - au o responsabilitate crucială în acest sens (creșterea calității reprezentării politice, n.n.). Trebuie să ne asumăm în mod colectiv faptul că au existat de­ra­paje instituţionale, că s-a produs o de­te­riorare a cul­turii politice de­mocratice, în special datorită faptului că mulţi aleşi nu au fost preocupaţi de binele co­mu­nităţii sau al ţării şi au fo­lo­sit funcţia publică pen­tru interese personale“. Și bi­ne zice, mai ales când se gân­­dește la ciracii lui Borbély.

 

Atât că, nici Iohannis, nici PNL nu cred că realizează ce înseamnă o colaborare cu UDMR. Dincolo de faptul că ungurii vo­tează sistematic în parlament de partea co­rupției, în vreme ce liberalii, măcar de ochii lumii, au reușit să-și con­vin­gă par­lamentarii să nu mai blocheze ce­rerile jus­tiției, UDMR este formațiunea ca­re se opu­ne vehement și agresiv celor mai im­por­tante proiecte de modernizare a României. E vorba de: revizuirea Cons­ti­tu­ției, reor­ganizarea administrativ-teri­to­ria­lă și votul prin corespondență.

 

Primul proiect ar corecta o mulțime de erori și ar evita blocaje constituționale gra­ve, numai dacă ar fi să ne gândim la opor­tunitatea de a scoate imunitatea par­lamen­tarilor pentru alte fapte în afara de­cla­ra­ții­lor politice. Al doilea proiect ar ajuta Ro­mâ­nia să se dezvolte durabil, pornind de la interesele comunităților, prin de­frag­men­­tarea uriașă a unităților administrativ te­ri­to­riale și comasarea „casetelor“ de­se­nate de Ceaușescu pentru a servi propriei dictaturi.

 

Dar UDMR nu vrea revizuirea Constituției fă­ră renunțarea la articolul despre stat uni­tar și nici reorganizarea administrativ te­ri­to­ri­ală fără enclavizarea etnică a re­giu­ni­lor de dez­voltare. Așa că pe UDMR nu te poți baza decât dacă vrei să te întorci în comunism.

 

Cel mai grav mi se pare însă că orice ali­anță cu UDMR spulberă speranțele pe care românii care trăiesc în afara granițelor și le-au pus în restabilirea dreptului de vot. După ce i-au umilit obligându-i să stea la cozi uriașe anul trecut, cu ocazia prezi­den­țialelor, politicienii s-au înghesuit să le promită că până la alegerile locale și par­la­mentare din 2016 vor avea votul electronic sau prin corespondență.

 

UDMR s-a opus încă din 2011 acestui pro­iect, inițiat pe atunci de Guvernul Boc. Și se va opune în continuare, pentru că, da­că s-ar introduce votul prin cores­pon­den­ță, UDMR are șanse mici să mai treacă pra­gul de 5%. Să explic cu cifre de ce se în­tâm­plă astfel. La ultimele alegerile par­la­men­tare, UDMR a fost votat de apro­xi­mativ 380.000 de etnici maghiari, ceea ce a re­pre­zentat un scor de 5,15%. Din cei cam un milion de adulți de etnie maghiară din România, doar o treime mai cred în ba­li­ver­nele UDMR. Dacă s-ar in­troduce votul prin corespondență, în loc de 7,5 milioane de voturi valabil ex­pri­ma­te, câte au fost în 2012, vom avea probabil cel puțin 9 mi­lioane. Cum UDMR nu va pu­tea păcăli mai mult de 400.000 de ma­ghiari, înseamnă că procentajul lor abia va depăși 4% în 2016.

 

Fiind vorba de lipsirea de imunitate a unor așa-numiți reprezentanți ai comu­ni­tății, aceștia se vor bate pe viață și pe moar­te ca diaspora românească să nu poa­tă vota altfel decât până acum. Adică să stea în continuare la cozi sau să rămână aca­să, astfel ca participarea la vot, pe an­sam­blu, să fie suficient de mică pentru a-și face ei pragul parlamentar. Nu, nu s-au gândit să înceapă măcar în al doi­spre­ze­ce­lea ceas să reprezinte localitățile cu ma­jo­ri­tăți etnice maghiare. De altfel, ar fi și târ­ziu, după 25 de ani în care i-ai ținut în bez­nă, ce să le mai promiți? Și atunci, Ke­le­men și Bor­bély nu au decât o soluție: să nu-i lase pe români să voteze în număr mare.

 

Dacă așa stau lucrurile, atunci eu nu în­țeleg cum arată parteneriatul PNL cu UDMR pentru următorii 10 ani. Pentru că el nu poate fi decât un parteneriat îm­po­triva celor care l-au votat pe Iohannis, str­ă­bătând sute de kilometri și înghițind umi­lința ceaușistă a statului la coadă, în spe­ranța că în 2016 vor putea să își exprime opțiunea într-un mod mai civilizat și mai puțin costisitor.

Comentarii 9

Iacob - 05-02-2015

Multumesc de explicatii. Cred ca erau util sa fi trecut aceste date si in articolul initial. Scuze pentru greseala de calcul, un 0 in plus care face toata diferenta. :). Seara frumoasa!

Răspunde

Mihai Popa - 04-27-2015

În acest moment de restriște al democrației dâmbovițene problema nu este partidul etnic ci motivația celor două milioane de români care au făcut istorie în seara de 16 Noiembrie 2014 de a pune capăt acestui Caritas Electoral întreținut prin fraudă morală de un partid fantomă - PSD - a cărui materialitate este patronată de susținerea sa in teritoriu de către un partid care se pretinde a fi extracția celui căruia România îi datorează ruperea de orient și orientarea către occident - PNL. USL trăiește ? Poate că da... Dar dacă trăiește atunci rațiunea sa este exclusiv aceea de a îngropa România modernă. Sub conducerea lui Crin Antonescu PNL a trădat proiectul european chiar în momentul când acesta avea forța de a distruge inamicul principal al României: trădătorii de țară care priveau către ghețurile Siberiei. Crin s-a retras doar momentul în care a înțeles că este folosit ca un Jocker într-o chintă la două capete - culmea rușinii pentru un gambler. Însă Dealerul acestui poker dezastruos pentru România încă nu a fost expus opiniei publice. Iată motivul pentru care încă mai avem o majoritate de tip Mare Adunare Națională după 25 de ani de la asasinarea Dictatorului. Este o rușine pentru români că nu-și pot mobiliza permanent cele două milioane de voturi cu care pot spulbera orice plan al inamicilor României.

Răspunde

IMREH ISTVAN - 04-24-2015

Multumesc Dlui Lazaroiu si Dlui Mihai pentru raspunsurile la comentariul meu. Sunt de acord cu multe din cele spuse de d-niile lor. Intradevar in multe privinte UDMR-ul a gresit si asta stim cel mai bine noi maghiarii din Romania si in special cei din Tg Mures. Asa este suntem intr-un fel captivi. Celelalte doua formatiuni ale maghiarilor au aparut din greselile, aroganta, demagogia UDMR-ului, si poate simtim mai bine decat D-voastra. Dar nu puteti sa credeti nici D-voastra ca vreun partid romanesc va reprezenta, mai ales acum, anumite interese specifice etniei, pt ca ar pierde electorat. Noi reprezentam o alta cultura, care face ca Romania sa fie mai bogata, lucru de care si romanii ar trebui sa fie mandri. Eu vad aproape zilnic la Tg Mures o intoleranta, o aroganta si exercitarea unei presiuni discretionare din partea primarului, a politiiei, a partidelor vis a vis de maghiari (tablite bilingve, Univ de Med in limba maghiara, zilele maghiarilor interzis anul trecut, subreprezentare in deconcentrate si multe altele) , care pentru romani nu reprezinta mare lucru. Si astfel de multe ori conationalii nostri majoritari ne fac sa fim oarecum captivi, poate mai insistenti pentru anumite probleme, pe care unii numesc santaj, extremism. Rog cititi o luna cotidianul Cuvantul liber din Tg Mures si veti vedea ca nu exagerez. Multi maghiari cunoscand celelalte doua partide maghiare, desprinse din UDMR, din moti, inca nu au incredere in ele si raman intr-un fel "fideli" UDMR-ului. Este o tragedie pentru noi divizarea dar UDMR-ul chiar daca declara, nu poate tolera alte pareri decat cea oficiala, de monolit. Din aceasta cauza scade nr votantilor din cauza pasivitatii. Eu cred ca polifonia culturilor, in diversitate de parari. O recomandare pt Revista 22, asa cum prin vocea autorizata a D-lui A. Oisteanu, se scrie mult despre evreii din Romania, cu empatie si multa pricepere, ar trebui sa se faca la fel si cu etnicii maghiari si cu celelate etnii. Momentan se scrie despre noi numai lucruri negative, ce nu face bine nimanui.

Răspunde

Sebastian Lazaroiu - 04-23-2015

Premisa este corecta. Pentru ca mobilitatea internationala a maghiarilor a fost sistematic mai mica decat cea a romanilor. In 1990 din totalul celor care au plecat cei mai multi au fost germani, apoi erau romanii, apoi maghiarii (ca pondere). Intr-adevar, la inceputul anilor 90 plecau mai multi maghiari decat media maghiarilor, dar fenomenul s-a diminuat constant. In plus, fluxurile de migratie in anii 90 au fost mici numeric din cauza restrictiilor de circulatie. Fluxurile mari de migratie au fost dupa 2002, cand s-a ridicat restrictia vizelor si mai ales dupa 2007, dupa intrarea in UE, cand ponderea etnicilor romani in totalul emigratiei era de 97% pana la 99% (2007-97,3, 2008-97,1, 2009 - 98,4, 2010-99,1). Calculul pe care l-ati facut e gresit. 50.000 din 1.500.000 face 3,33%, nu 0,33%. Si la 1.500.000 de votanti in plus, chiar daca maghiarii ar reprezenta 3,33%, adica 50.000, UDMR tot nu ar atinge pragul de 5%. Sunt si alte aspecte care ne indreptatesc sa credem ca au plecat mai multi romani decat maghiari. Populatia maghiara a fost tot timpul mai imbatranita comparativ cu cea de etnie romana, iar migrantii sunt in special tineri. Maghiarii au ales ca destinatie privilegiata Ungaria, care, fiind foarte aproape de zonele lor de rezidenta, a constituit mai dergaba o destinatie pentru navetism si nu pentru migratie definitiva sau temporara.

Răspunde

Adrian Iacob - 04-23-2015

calculul dvs. este corect DOAR daca premisa dvs. ca din cei 1.5 milioane care vor vota in plus in diaspora, nu sunt si 5.15% care sa voteze cu Udmr. De unde aceasta premisa? Maghiarii nu pleaca in afara tarii in acelasi procent ca romanii? De ce la un plus de 1.5 milioane de voturi in diaspora, ati calculat doar un plus de 50.000 de voturi pt udmr? Adica 50.000/1.5000.000 = 0.33%. Cum ati ajuns la concluzia ca doar 0.33% din cei ce vor vota in plus in diaspora vor vota udmr? Asta ar fi adevarat doar daca din 100 de romani plecati, doar 0.33 ar fi maghiari, adica doar daca maghiarii practic nu ar pleca deloc afara, ar ramane toti in tara. Ceea ce mi se pare putin probabili in acelasi procent ca romanii? De ce la un plus de 1.5 milioane de voturi in diaspora, ati calculat doar un plus de 50.000 de voturi pt udmr? Adica 50.000/1.5000.000 = 0.33%. Cum ati ajuns la concluzia ca doar 0.33% din cei ce vor vota in plus in diaspora vor vota udmr? Asta ar fi adevarat doar daca din 100 de romani plecati, doar 0.33 ar fi maghiari, adica doar daca maghiarii practic nu ar pleca deloc afara, ar ramane toti in tara. Ceea ce mi se pare putin probabil

Răspunde

Mihai - 04-22-2015

Draga domnule Istvan, Cred ca reactia dumneavoastra este usor exagerata, poate dintr-un oarecare subiectivism lesne de inteles. Domnul Lazaroiu a criticat in mod constant toate formatiunile politice din Romania, cu argumente convingatoare sau care cel putin merita luate in calcul, de cele mai multe ori. De aceasta data s-a oprit asupra UDMR, care nu face nota discordanta in mocirla politicii romanesti din ultimii 25 de ani. Argumentele domniei sale imi par obiective si lipsite de orice fel de sovinism sau resentiment fata de etnia maghiara. Sunt un fapt ultimele declaratii ale presedintelui Hunor in legatura cu colegii condamnati definitiv ori traseismul UDMR in functie de directia din care bate vantul. A fost bine, a fost rau pentru comunitatea maghiara? Nu pot eu sa judec, probabil au obtinut anumite concesii care oricum cred ca ar fi fost obtinute prin intrarea in UE. Personal consider ca UDMR face mai mult rau decat bine in acest moment comunitatii maghiare, iar din acest punct de vedere nu stiu daca un partid politic infiintat strict pe considerente etnice este de dorit. Si-au aratat masura, ca mai toate partidele romanesti din ultimii 25 de ani. Consider ca drepturile minoritatilor din Romania sunt in general respectate si maghiarii se bucura de aceleasi drepturi ca peste tot in Europa. Din pacate situatia economica este aceeasi si pentru ei cat si pentru romanii care traiesc in aceasta tara. Solutia este reforma clasei politice in intregime, iar daca UDMR se opune acestui lucru nu luati comentariile critice la adresa formatiunii ca atacuri personale la adresa comunitatii maghiare. Pana la urma raportul 1mil unguri din 18 mil de cetateni romani ar permite oricarei formatiuni maghiare sa acceada in Parlament daca sunt capabili sa-si convinga proprii etnici in primul rand. Dar sa nu obstructioneze reformele electorale pentru romanii din diaspora de dragul calculelor politice sau al jantajului practicat in mod constant de catre UDMR. Credeti ca va avantajeaza sa va reprezinte un partid strict pe criterii etnice ca sa isi asigure intrarea in Parlament si in acelasi timp sa asigure celeilalte parti, de cele mai multe ori PSD, bazin electoral printre sovinii romani? Nu vedeti ca asta fac de 25 de ani, intr-un blat care ii mentine pe ei la butoane in timp ce oamenii de rand, fie ei romani sau maghiari nu se aleg cu nimic? Nu credeti ca ar trebui sa trecem de aceste bariere si de acest blat intre ei si sa votam intr-adevar performanta in administratie, indiferent de etnia celui mandatat sa ne reprezinte, care ar aduce conditii mai bune si pentru romani si pentru maghiari deopotriva? Cu stima!

Răspunde

Sebastian Lazaroiu - 04-22-2015

Domnule Imreh Istvan, Sunteti nedrept in comentariul dvs. Rastalmaciti ceea ce am scris. Tocmai ca deplang situatia maghiarilor din Romania, mai ales pentru modul in care au fost reprezentati de UDMR. Probabil dvs. simtiti ca va reprezinta domnii care de ani de zile conduc acest partid. Dar ar trebui sa va dea de gandit ca sunteti printre cei 380.000 de maghiari care mai cred in UDMR, dintr un potential de un milion. Aproape doua treimi din conationalii dvs. nu mai voteaza cu UDMR. V-ati intrebat de ce? UDMR a fost din 2007 in contradictie cu propriul electorat in multe situatii. As aminti suspendarea presedintelui din 2007, turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009 si 2014 si suspendarea din 2012. Maghiarii din Romania au fost in aceste ocazii impotriva recomandarilor liderilor de partid. Ce dovada mai buna a lipsei de reprezentativitate doriti? Ceea ce le reprosez liderilor UDMR, si o fac in cunostinta de cauza, este ca tin prizonier acest electorat, dar fac jocul celor mai conservatoare si retrograde forte din societate. Ei au blocat proiecte importante pentru Romania in ultimii ani si continua sa faca asta. Dupa parerea mea, ca sa fie siguri ca intra in Parlament ar fi corect sa inceapa sa i reprezinte cum se cuvine pe cei pe care pretind ca i reprezinta, nu sa ceara schimbarea pragului electoral sau sa incerce sa diminueze prin mijloace institutionale participarea romanilor. Pentru ca, repet, daca ar convinge macar de doua ori mai multi maghiari sa ii voteze nu ar avea nicio problema sa treaca pragul de 5%, chiar la o participare mai mare. In ce priveste alegerea lui Klaus Iohannis, da, va dau dreptate ca a fost un vot negativ. Totusi, a castigat la o distanta mare de contracandidatul sau si in conditiile unei mizerabile campanii dusa de PSD impotriva trasaturilor sale etnice si religioase. Iar asta cred ca spune ceva despre toleranta majoritarilor. Poate nu sunt romanii cei mai toleranti din lume, dar multe s-au schimbat in mentalitatile lor in ultimii 25 de ani, chiar si in privinta etnicilor maghiari.

Răspunde

IMREH ISTVAN - 04-22-2015

Articolul Dlui Lazaroiu este demn de revista ROMANIA MARE si o spun cu foarte mare regret. Cu criticile obiective sunt de acord, deoarece si eu cred ca in anumite privinte UDMR-ul a gresit. A gresit in primul rand prin faptul ca nu a reusit sa convinga proprii votanti care an de an s-au imputinat si a reusit sa divizeze pe maghiari, cu formarea a inca doua partide maghiare. Dl Lazaroiu insa nu intelege o problema, nici macar nu incearca sa inteleaga asa cum mult romani, ceea ce reiese din comentarii la alte articole cu referire la maghiari, ca a fi un partid etnic este altceva decat un partid politic. UDMR din pacate trebuie sa fie si una si alta, lucru deosebit de dificil, deoarece problemele etnice in Romania sunt tratate de majoritate cu mult resentiment, fara empatie. Argumentul ca romanii sunt toleranti doar pentru ca au ales pe Dl Iohannis ca presedinte este doar o poveste frumoasa.Dl Iohannis nu a fost ales ca presedinte pt ca este etnic german ci din fronda, cu voturi negative impotriva lui Ponta. Exact pedaland pe acest argument unii se legitimeaza sa atace nedrept pe maghiarii din Romania. Nu cred, asa cum reiese din articol, ca pentru toate relele din Romania post 89 UDMR-ul cu cele 5-6% sunt de vina. Din noiembrie 2014 intoleranta impotriva maghiarilor a primit o "legitimare" falsa. La multe emisiuni TV observ cu regret acest trend, care este o asmutire rafinata si lasa. Maghiarii din Romania nu sunt nici mai buni nici mai rai ca romanii sau alte etnii. Singura lor problema este ca au o "povara" in plus, etnia.Dl Lazaroiu din pacate UDM-ul nu a reusit multe pentru etnia sa, dar iesirea din Parlament ca grup etnic ar fi grav, deoarece si acel putin s-ar topi, cel putin din opiniile D-voastra, care lucrati la o revista democratica, reiese clar.Astfel de articole aparand pe paginile R 22 fac un mare rau insasi democratiei si nu cred ca este cazul. Citesc revista din 90 saptamanal, comentez multe articole, dar sunt profund dezamagit, cand citesc astfel de articole. Sper ca opinia mea va apare,deoarece in ultima vreme am avut surprize de acest gen. Cu respect pentru Rebvista si cititorii fideli.

Răspunde

Petre - 04-21-2015

. Dece UDMR poate considerat partid politic ? Oare nu a sosit timpul sa se puna serios in discutie cat de legala este o uniune etnica, care sa fie recunoscuta ca o formatiune politica, in conditiile in care Constitutia Romaniei prevede, ca fiescare etnie minoritara sa aiba un reprezentant in Parlamentul Romaniei pentru a le reprezenta interesele etnice. Cred ca in noul Cod Electoral trebuie sa specifice ca nu pot fi recunoscute ca formatiuni politice uniunile etnice. Conform Enciclopediei Britanice, partidul, este o grupare de indivizi, care se unesc pe baza unor interese politico-sociale comune, care accepta aceleasi cai de realizare a intereselor declarate. De aici incolo orice alte incercari de definire, devin caduce ! Daca un partid alege cai mafiote de realizare a intereselor politico-sociale declarate, atunci evident devin "grupari mafiote" cum ne explica d-ul Catarama in ultima campanie de alegeri prezidentiale ! Si asa mai departe ! Caile de realizare a intereselor politico-sociale declarate sunt clasificate in ideologii ! De aceea atunci cand partidele nu isi mai asuma clar ideologia, sau declara o ideologie de exemplu prin titulatura, dar la guvernare isi parasesc ideologia declarata, legea partidelor politice ar trebui sa prevada radierea din Registrul formatiunilor politice ! Credeti ca actualul Parlament ar vota o astfel de prevedere ? Eu sunt sceptic ! De fapt actualul Parlament a devenit caduc, si lipsit de legalitate, deoarece majoritatatea membrilor, au fost aleasi pe listele USL si PDL, formatiuni politice radiate din Registrul formatiunilor politice. Dece nu se autodisolva, si sa se organizeze alegeri anticipate ? In felul acesta se va putea vota o noua lege a partidelor politice.Si in acest fel se va pune ordine si in puzderia de formatiuni asa zis "politice" Interesele civico-sociale, sunt reprezentate de Organizatiile Neguvernamentale (ONG- denumire internationala), interesele profesionale ale angajatilor- de sindicate, cele ale artistilor si scriitorilor- de uniuni specifice, la fel si intersele etnice pot fi pot fi reprezentate, de uniuni etnice. In acest fel se va incheea si istoria UDMR, o struto-camila, politico-etnico-economica, care se dovedeste a fi un factor destabilizator privind statutul unitar al statului Romania, o grupare de tip mafiot si interlop, pentru apararea unor infractori economici si de drept, care au contribuit la spolierea padurilor patriei si a patrimoniului privat al statului, deja achitat statului Maghiar, dupa incheerea tratatului de la Trianon ! Astept alte puncte de vedere !

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22