Pe aceeași temă
Grecia trebuie sa aleaga intre oferta creditorilor internationali si optiunea intrarii in incapacitate de plata. Avertismentul vine din partea presedintelui Consiliului European. Polonezul Donald Tusk atrage atentia asupra timpului scurt ramas in problema greceasca.
„Ne aflăm aproape de punctul în care guvernul Greciei va trebui să aleagă între a accepta ceea ce cred că este o ofertă bună de continuare a sprijinului şi a se îndrepta spre incapacitate de plată. Una peste alta, decizia şi responsabilitatea aparţin doar Greciei. Încă mai este timp, dar numai câteva zile. Să le folosim înţelept”, a spus Donald Tusk, potrivit Digi24.
Afirmatiile polonezului Tusk vin in contextul in care premierul grec Alexis Tsipras s-a aflat recent in Federatia Rusa, de unde a vorbit despre schimbarea din relatiile internationale.
Atena se confrunta cu una dintre cele mai severe situatii economice, peninsula elena fiind nevoita sa ramburseze 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie catre creditorii internationali. In caz contrar, Grecia nu va beneficia de o noua transa din ajutorul financiar international.
In aceste conditii, premierul grec da semnale catre Europa din Federatia Rusa, acolo unde s-a aflat intr-o vizita de doua zile.
“Dupa criza din 2008, lumea s-a schimbat. In Europa am avut iluzia ca suntem buricul pamantului. (…) Dar centrul lumii s-a schimbat, exista noi forte la nivel politic si economic. Relatiile internationale capata un caracter multipolar”, a spus Tsipras, la Sankt Petersburg, acolo unde a participat la un forum economic.
“Uniunea Europeana trebuie sa se intoarca la principiile ei de baza: solidaritate, democratie si justitie sociala”, a mai aratat seful Executivului grec.
Economia elena trebuie sa ramburseze catre FMI 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie. Acest lucru ar debloca ultima transa in valoare de 7,2 miliarde de euro, in cadrul actualului plan de asistenta financiara, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.
Atena se confrunta cu o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre state din zona euro si catre FMI.