De același autor
Pana sa intram intr-o analiza si discutie mai serioasa a ceea ce s-a intamplat pe 9 Decembrie 2012, sa clarificam un lucru esential.
Cum era de asteptat, pentru ca minte multa nu trebuie ca sa produci astfel de platitudini populiste si lipsite de orice logica, avem acum povestea asta cu Poporul nevinovat, manios, care nu s-a prezentat, care da un vot de blam, care da o lectie, care are intotdeauna dreptate etc.
Atat timp cat pseudo-observatia asta tipica populismului celui mai rudimentar nu este dezamorsata din discutie, discutia publica nu poate continua. E blocata.
Intelegem ca elita politica e in eroare si trebuie taxata, ca PDL n-a avut o oferta electorala optima etc. dar de aici pana la teoria asta juvenila cu Poporul, intelepciunea sa si invatarea de minte e cale lunga.
Care e morala teoriei in cazul de fata? Ca nu se intelege.
Deci Poporul in ciuda tuturor evidentelor, logicii si bunului simt angajeaza niste piromani ca sa-l pazeasca de incendiu iar apoi toata lumea trebuie sa cada pe spate extaziata de intelepciunea Poporului?
Sa vedem povestea asta ca un model de proces politic de la care trebuie sa invatam ceva? Ce? Ca Poporul, cand il apuca o suparare pe clasa politica, voteaza pe inculpatul Stan, pe Gigi Becali si da un vot de confidenta Grupurilor Infractionale Organizate de catre partea cea mai rea a clasei politice?
Ce sens si ce inteles adanc are povestea asta cu Poporul si situarea lui dincolo de orice critica si posibilitatea erorii?
Poti sa intelegi si apreciezi o teorie care macar are o minima logica interna. Uite la monarhisti, de exemplu, ei sunt extaziati de iminenta restauratiei sub USL. Asa da. Are macar o logica a ei, un fir narativ in care A se leaga logic cu B, chiar daca nu are nici cea mai mica legatura cu realitatea inconjuratoare.
Cineva spune: “Nu poti injura clientii care te refuza pentru ca tu esti un negustor prost si nu stii sa-ti vinzi marfa sau, mai rau, nici macar nu esti interesat sa ti-o vinzi.”
Nu despre asta e vorba aici. Pai in lumina celor de mai sus, clientii au apreciat marfa politica a secretarei lui Dragnea, nu? De ce nu i-ar injura o persoana normala si responsabila? Sunt de injurat.
Realitatea este ca povestea asta cu Poporul si dreptatea sa ascunde o tema mai adanca. Si anume teoria implicita ca atat timp cat prostia este exercitata in grupuri majoritare, devine intelepciune premiabila. Despre asta vorbim aici: Prostie si iresponsabilitate exercitata in grupuri mari si cu premeditare. Se implica -printr-un rationament niciodata clar- ca atat timp cat grupul este majoritar si se poate autodeclara ca este sau reprezinta ceva numit “Poporul”, se afla dincolo de bine si rau. Ceva ce prin definite are drepate.
Evident ca nu este asa. Si evident ca asta nu trebuie sa fie interpretat ca un argument anti-democratie. Democratia este in prinicipiu un mecanism neutru de decizie colectiva. Depinde de cine il opereaza si cu ce.
Pe scurt, haide sa fim seriosi. Popoarele gresesc, majoritatile pot gresi. Istoria e plina de astfel de cazuri. Uneori isi revin si corecteaza sau compenseaza greseala, alteori nu, si greseala le este fatala. Este un fapt istoric incontestabil.
In cazul de fata, orice criteriu politic, istoric si de bun simt spune un singur lucru: decizia colectiva luata de societatea romana pe 9 Decembrie 2012 este departe de a reflecta maturitate, responsabilitate si inteligenta politica. Asta e.
Nu e insa prima data cand un popor ia o decizie colectiva ce ridica semne de intrebare serioase cu privire la viitorul sau, sau mai bine zis la capacitatile sale colective de a-si administra cu succes viitorul. Adevarata problema este daca isi mai revine dupa greseala sau nu. Unele popoare au reusit. Altele nu. In ce categorie intra cazul romanesc e greu de spus la aceasta ora.
Ceea ce este sigur, este ca azi 10 Decembrie 2012, unul din miturile national-populiste care strabate ca un fir rosu istoria si retorica noastra publica moderna de 200 de ani -acesta cu Poporul oropsit si infinita sa intelepciune colectiva-, e mort, terminat.
Asa stand lucrurile, cu cat este ingropat mai repede, cu atat mai bine.
Comentarii 96
ardeiashu - 12-17-2012
In general sunt fan Aligica si urmaresc cu atentie ce scrie. Dar am gasit un articol interesant, un fel de atitudine mioritica la vot; se poate impacheta si altfel un raspuns. Iaca Linkul: http://www.kmkz.ro/opinii/jurnale/un-olandez-la-bucuresti-ep-28-romanii-nu-sunt-prosti/ Ideea e ca de nu traiesti in Rom. e ushor sa zici ca alegatorii sunt prosti, dar ia sa fi fost si nea Aligica bastinash si de ex. sa aiba contact cu un spital - deci sa accepte un sistem de spaga. Mi se pare super ca un olandez a putut scrie cu manushi despre rezultatul alegerilor :)
Răspundegim grecu - 12-14-2012
Domnule/Doamna Ronea, eu am pus de fapt o alta intrebare: cine poate gresi mai putin decat poporul? Dupa cum mi-ati raspuns, se pare ca dumneavoastra. Aveti niste certitudini infioratoare. USL e hitlerismul insusi, iar daca nu ar fi hitlerist, ci doar corupt si prost, asta ar fi ok. Cum putem avea un dialog plecand de la asemenea premise? Trimiterea pe care o faceti, cea a ascensiunii pe cale electorala a lui Hitler, a fost folosita de multi forumisti in ultima perioada. Personal, detest oamenii care apeleaza la evenimente asa de grave ale istoriei pentru a-si argumenta un mizilic. Poporul german a luat atunci o cale urata, iar daca regimul politic a devenit totalitar (deci poporul nu mai putea vota iesirea din acest sistem), lucrul acesta (spun istoricii) ar fi putut fi reparat de statele europene, deci de alte popoare. Pasivitatea internationala a permis ascensiunea hitlerista. Asadar, daca dumneavoastra aveti aceasta certitudine cu privire la USL, ca e hitlerist, sincer va compatimesc: inseamna ca stiind acest adevar, combinat cu neputinta unui simplu individ de a face ceva, trebuie sa fie foarte chinuitor. De ce va jucati cu istoria in felul acesta? Hai sa revin la politica noastra. USL a incalcat principiile statului de drept tot atat cat a facut-o si PDL, doar ca a facut-o in mod comprimat, mai multe actiuni simultan. Daca imi spuneti ca aveti certitudinea ca si PDL a condus hitlerist, iarasi va voi compatimi. Nici un partid de la noi nu are interese asemanatoare hitlerismului, ci are doar interese meschin-corupte, o dorinta de imbogatire pe seama Statului, combinata cu o dorinta de putere (adica a stapani institutiile Statului). Ideal aici e ca Statul sa fie in pozitia curenta, adica netransparent, vag, imitator al principiilor de drept vestice. Un Stat totalitar inseamna cu totul altceva - stat hipertrofiat, dominator, mama si tata, taie si spanzura, ruptura internationala, fluxurile economice subtiate sau intrerupte cu exteriorul, etc. De ce i-ar conveni USL-ului asa ceva? De ce i-ar conveni sa iasa din UE si sa mearga catre Rusia? Zau?
RăspundeNatan - 12-13-2012
Tanti Adelina, lasatzi buchile, nu e pentru 'mniavostra. Joaca la loz in plic maica.
RăspundeNatan - 12-13-2012
Daca fratele tau omoara pe cineva, eshti tu vinovat? Daca da mita sau toarna la Securitate, la fel? Unde ma rog frumos este responsabilitatea individuala? Fara responsabilitate individuala, nu poate exista nici libertate individuala.
Răspundepehash - 12-13-2012
Cand eram copil, tatal meu mi-a spus ca daca fratele meu mai mic greseste, eu sunt de vina, pentru ca sunt mai mare si ar trebui sa-l ajut, sa-l sustin si sa nu-l las sa greseasca. Una din lectiile pe care nu le voi uita niciodata si pentru care ii voi fi etern recunoscator. Cred ca citim rezultatul acestor alegeri in chei cu totul diferite, domnule Aligica. Cautati o oglinda si mai reflectati la ce puteati face si de ce nu ati facut...
RăspundeScifi - 12-12-2012
Tu chiar existi? Eu cred ca nu existi, nu ai cum, cuvintele astea, nickname-ul asta (noname, auzi!) au aparut pe ecran ca un accident al hazardului, un bug, nu pot sa cred exista cineva care ori crede ce scrie aici, ori alege acest mod de a-si castiga existenta. Nu, nu are cum! Pfui!!
RăspundeNoname - 12-12-2012
Aici e finalul unei constructii pseudo democratice bazata pe minciuna si dezinformare.Cam mult din 2005 pina acum.Dar tot ceea ce ascunde adevarul are un sfirsit mai devreme sau mai tirziu.Lupta absurda a securitatii cu securitatea, a comunistilor cu comunismul totul impachetat inteligent de agentii lor de influenta,bine educati si cu cheltuiala tinuti prin universitati straine, adusi apoi sa ne tina discursuri pretentioase si gaunoase se cam apropie de sfirsit.22-ul o sa se schimbe si el ,agentii acoperiti de rusine vor pleca sau vor fi dati afara,evz,rl vor disparea.Foarte bine ca sint 588, nu-i veti putea controla asa usor,chiar daca sinteti multi.Nu poporul e de vina ci voi care ati vorbit intr-o limba necunoscuta care oricum nu spunea nimic.O sa va fie greu dar nu va ping de mila.Se vor gasi alti fraieri care va vor plati(nu cu banii lor) sa incercati sa prostiti alti fraieri s.a.m.d. Dar la un moment dat va vor intreba unde sint banii lor si ce ati facut cu ei.Ce le veti raspunde? Sau v-au intrebat deja si din cauza asta sinteti toti asa de nervosi?
Răspundeadro - 12-12-2012
Cred ca oamenii care au reactionat impulsiv la greselile PDL si au vrut sa-l penalizeze au jucat de fapt ruleta cu viitorul tarii (si al lor pana la urma). Miza pariului tau e mult mai mare decat iti imaginezi. Intotdeauna cand vrei sa penalizezi un partid trebuie sa gandesti cu sange rece incotro vei impinge lucrurile. In cazul de fata exista consecinte mai complexe si mai nefericite decat ai crezut.
RăspundePoti - 12-12-2012
NU a fost revolutie in '89! Asa zisii revolutionari actuali care capata si banii necuveniti lor sunt cainii de paza ai celor din pozitiile cheie in politica actuala, cei care sunt direct sau indirect patati cu sangele lui Ceausescu pentru a-si pastra pozitiile.Si HYDRA tot creste.. Daca lui Ceausescu ai se facea un proces si canta, toti ar fi fost divulgati. Ce trebuie tarii este un proces ca la Nürrenberg!!!! Pana atunci ramanem in chin!!! Nu va asteptati la o mare schimbare de la popor alegand cand nu au din ce...Si prea multi din cei care aleg se lasa cumparati cu bere, mititei sau cartofi. Sau pur si simplu se lasa intimidati sau stransi cu usa (exista prea multe metode bine cunoscute din trecut si prea bine aplicate... ). Dar cu cat trece mai mult timp, cu atat mai grea este o schimbare adevarata .
RăspundeScifi - 12-12-2012
Adevarata problema a Romaniei nu e nici Ponta, nici Antonescu, nici macar Voiculescu, cu toate antenele lui. Boala societatii romanesti, balastul care ne trage in jos si ne tine in loc este PROSTIA. Lipsa de educatie se impleteste cu o lipsa surprinzatoare de logica, de intelepciune nativa gen Mos Ion Roata. Poporul roman (pe care acum il invoca potaile astea de la USL, iar in urma cu ceva timp - Basescu) pare a fi o turma de oi ametite, o ceata de zombi cu ochii injectati si incapabili de a face pana si cel mai simplu rationament. La multi dintre compatriotii nostri, telul nobil de a evolua, atat ca individ dar mai ales ca grup, specific omului, a fost inlocuit de un instinct de conservare animalic. Si nu cred ca aceasta transformare poate fi justificata de greutatile vietii. In fata greului, omul este dator sa-si pastreze demnitatea, speranta si ratiunea. Sa munceasca, sa lupte pentru o zi de maine mai buna, sa stie sa-si sacrifice prezentul pentru un viitor mai bun, al lui si al copiilor lui. Nu sa se compromita intr-o lamentare perpetua, intr-o mediocritate acceptata, sa se multumeasca cu firimiturile pe care i le arunca ostentativ o minoritate hulpava, pe care - culmea! - o recunoaste, dar o accepta. Nu cred ca e nevoie de scoli inalte sa vezi impostura, minciuna, ticalosia. E nevoie doar de putina istetime. Si mai e nevoie de ceva: sa vrei sa o vezi, nu sa iti acoperi ochii si sa casti gura.
RăspundeD P Aligica - 12-12-2012
Doar o nota scurta ca sa confirm ca am citit ultimul val de comentarii. Ramane asa cum am stabilit.
RăspundeM.aura - 12-12-2012
19 mai 2007: "Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?" DA 2.013.099..... 24,75% NU 6.059.315..... 74,48% Voturi invalide 62.858... 0,77% Total (prezență la vot 44,45%) - 8.135.272 100.00% Nr. alegători cu drept de vot -18.301.309 Ce chestie! Poporul din 2007 nu mai are intelepciune in 2012. DNA ar trebuia sa cerceteze cum de a ramas poporul fara intelepciune. :)
RăspundeAlex - 12-12-2012
Candva, in 2009, poporul era destept. Doar acum e prost: T.B. (in soapta): Astia-s turbati ca am inceput sa ies pe Etno. Stii ca au zis daca... V.S. (incantat): Pai, ne ataca si pe noi acuma. Adica vrand sa dea la dumneavoastra zice 'Pfa! Acolo, la Prigoana...' (rade cu pofta) T.B. (rade si el) http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/basescu-catre-varul-sandel-astia-s-turbati-ca-am-inceput-sa-ies-pe-etno-951734
Răspundegheorghita zbaganu - 12-12-2012
Daca poporul e prost, inseamna ca democratia e gresita. Asta e concluzia logica a lui Aligica. De fapt teza asta a lui se vede din incercarea de a rastalmaci sensul notiunii: intr-un articol mai vechi, referitor la referendum, teza lui era ca democratia nu inseamna vointa majoritatii, ci respectarea legilor. Deci Rusia tarista sau China feudala erau democratice, Asa cum cozmarul se pricepe la ciubote, tot asa trebuie sa fie meseriasi care se pricep la condus societatea, nu? Care e consecinta logica? Aristocratia. Sa nu conduca demosul, ci aia mai buni - ariston-ii
Răspundesuparat pe sat - 12-12-2012
"Intelegem ca elita politica e in eroare si trebuie taxata." Bravos. Cu poporul am combatut. Sint mai interesat de dezvoltarea ideii de mai sus. Ca precautie as vrea sa atrag atentia ca o referire numai la prestatia PDL mi se pare insuficienta. As vrea sa va referiti la tot spectrul de prezente parte a ce numim prin abuz dreapta.
RăspundeUnUL - 12-12-2012
In Evul Mediu 9si nu numai !), masa poporului era denumita prostime. Oare de ce ?
Răspundealina - 12-12-2012
Decat sa-i votezi pe cei de la USL in detrimentul celor de la PDL, mai bine ii votai pe ambii. Era mai bine si tu mai linistit cu constiinta ta, banuiesc.
Răspundevasilica - 12-12-2012
Si,si...ce propuneti ?!
RăspundeGeorge - 12-12-2012
Cand Mozart isi compunea operele, prezentate locuitorilor Vienei, la noi se luptau cu ciomegele. Avea loc rascoala lui Horia, Closca si Crisan. Horia s-a dus la Viena pe jos. Cand se descoperea teoria relativitatii si structura atomului iar Picasso era in perioada albastra, la noi se luptau cu ciomegele. Avea loc rascoala de la 1907. Astazi cand se discuta de integrarea europeana la noi se lupta in continuare cu ciomegele, dar la televizor. Rezultatul de la 9/12 este rezultatul deficitului cronic de EDUCATIE a "POPORULUI".
RăspundeDanucu - 12-12-2012
' Popoarele gresesc, majoritatile pot gresi. Istoria e plina de astfel de cazuri. Uneori isi revin si corecteaza sau compenseaza greseala, alteori nu, si greseala le este fatala. Este un fapt istoric incontestabil.' Puteti sa dati un exemplu de popor pentru pentru care alegerea gresita a fost FATALA, relevant in situatia de fata? Ce vreti sa sugerati cu asta, ca ne paste ocupatia straina, exterminarea, deportarea in masa sub guvernul USL? Au fost alegeri iar rezultatul era departe de a fi imprevizibil. Chiar nu inteleg de ce unele 'elite' se lamenteaza atata pentru ca a castigat USL. Din cate imi dau seama frustrarea mare rezulta din faptul ca infrangerea este atat de severa incat Basescu nu mai poate (nu ar trebui sa mai poata?) sa faca nicio 'smecherie' sau 'solutie imorala' sa dreaga busuiocul pentru 'adevarata dreapta'. Aici este cheia problemei. Vorbiti despre poporul prost care se pare ca nu ia deciziile bune pentru el si elitele care stiu mai bine cand de fapt problema este spiritul 'smecher' si 'descurcaret' - si al poporului si al elitelor. Cand se trambiteaza sus si tare ca de fapt USL ar trebui sa ia nu peste 50, ci peste 60% altfel nu castiga nu poti genera decat un spirit de indignare si rezistenta. La fel and faci partid de traseisti ca sa iti sustii guvernul Boc sau cand 'castigi' la un referendum prin boicot. Nu ca de la USL nu as putea da exemple - si sunt multe si acolo. Pentru a ajunge ca popor sa nu mai luam decizii gresite trebuie mai intai sa ne cultivam caracterul. Sa stim sa pierdem cu demnitate, sa fim consecventi si sa nu ne dam cu dusmanul cand acesta castiga.
RăspundeAdrian Merfu - 12-12-2012
Domnule Aligica, Referitor la subiectul articolului dumneavoastra, va rog sa cititi eseul meu pe aceasta tema pe care-l puteti accesa aici Domnule Ionita, Domnule Aligica, Referitor la subiectul acestui articol cat si cel scris de domnul Aligica, va rog sa cititi articolul de la link-ul urmator http://inliniedreapta.net/do-ut-des/.
RăspundeRAMAYANA PAPAYA - 12-12-2012
D-le Aligica, vreau sa va intreb, cu tot respectul, de ce nu plecati din Romania daca va indoiti de rationalitatea deciziilor "democratice"? E o intrebare simpla si-si are utilitatea ei (economica); va marturisesc ca sunt la fel de pesimist si de intristat de ce se intampla (cred ca e mai rau decat in vremea lui Nastase) & sper sa nu ajungem sa intram in USL pentru a-l reforma dinauntru... pe Mihail Neamtu, il vad in stare tough!
Răspundepoporul - 12-12-2012
Daca poporul este prost si greseste, iar Aluigica face parte din aceeasi semintie, concluzia este de prisos, se invata la aritmetica, daca nu erai plecat sa uzi buretele. Singura deosebire ar fi ca semintia din care a fost el conceput a fost culeasa de pe faianta baii.
Răspundeipse - 12-12-2012
Dle Aligica lupta s-a terminat, lamentabil dar e terminata! Poporul, in mareata sa intelepciune, ne-a umplut de ..... parlamentari. Multi si prosti , cam 1 la 32 000 de rumini. Asta este situatia, daca mai incercam poate reusim sa intoarcem raportul, adica sa avem 32 de mii de parlamentari la un rumin contribuabil, cam acolo cred ca ne indreptam. Pina atunci n-avem decit sa asteptam sa inceapa sa curga laptele si mierea pe strazile Romaniei, asa cum imi prevestea un amic din Bucuresti
Răspundekati - 12-12-2012
Avem nevoie de lectia ce o sa vina ca popor
RăspundeMihail AD - 12-11-2012
D-le Aligica, Si eu consider ca v-ati pripit putin de data aceasta - e drept ca analizez situatia simplist si poate rudimentar, considerand ca rolul de a ridica analiza politica la rang de stiinta apartine altora. Judecand la rece, nu vad cum rezultatul putea fi altul. Ar fi fost suspect, daca nu chiar ingrijorator. E adevarat, el e dureros pentru cei care cred in viitorul acestei tari. Dar sa nu uitam ca electoratul nu a avut practic alta optiune. Cei care si-au dat sprijinul pentru actuala putere nou formata au facut-o fie din interes, fie din razbunare, fie s-au lasat manipulati. Sunt cu siguranta printre ei si oameni care cred sincer in optiunea lor. Influentarea celei de-a treia categorii s-a facut cu eforturi si resurse enorme, puse in slujba unor interese puternice, atat economice, cat si personale. De cealalta parte, am avut o opozitie aproape inexistenta. Putini au fost cei care au crezut in ei si acestia si-au facut datoria. Ce ar fi trebuit sa faca alegatorul cinstit, dotat cu o inteligenta medie? Nici una din fortele poitice nu i-a prezentat o iesire din vagauna in care ne infundam. Cu unii s-a fript o data, ceilalti si-au dat deja arama pe fata. Blestemul lui Nenea Iancu se intoarce: dilema din care nu putem iesi ne macina ciclic. Sa fim sinceri, nici o alta forta politica nu ofera mai multa credibilitate, iar un alt rezultat ar fi adaugat elemente noi in ecuatia destabilizarii. In fata acestei dileme, romanul s-a comportat dupa cum codul genetic ii recomanda: s-a retras in codru pentru meditatie. Mai mult de jumatate din alegatori au ramas acasa, au plecat in deplasare sau la piata, cu acelasi bun simt cu care Pilat s-a spalat pe maini, incapabil sa ia o decizie. Astfel, placinta BEC a ramas in mainile celor interesati. razbunatori sau dusi cu zaharelul. Pe acestia, bunul simt nu-i intereseaza si nu-i afecteaza. Era rolul elitelor sa-i mobilizeze pe ceilalti, descurajati de o evolutie de cosmar a istoriei prezente. Dar elitele sunt si ele in formare, vocea le este inca slaba. Auzul celor interesati e din ce in ce mai slabit de o educatie abrambura, iar vazul le este incetosat de exemplele de reusita ale impostorilor si smecherilor, pentru ca acestia ies in fata. Generatia aceasta traieste cosmarul intoarcerii in trecut. Fiii celor impotriva carora s-a rasculat ii rad acum in fata si se prezinta drept eliberatori. Generatia aceasta are de finalizat o revolutie, nu neaparat prin violenta. E condamnata sa poarte pe umeri o povara, la fel ca evreii ratacitori prin desert in cautarea tarii fagaduite. Cu generatia aceasta m-am certat inca de cand noii imbogatiti prin metode neortodoxe incepeau sa capete valoare, iar barul de langa scoala devenea o atractie atat irezistibila, incat se cerea impartasita si cu cei care ar fi preferat urmeze programul pentru care facusera naveta dis de dimineata. N-as putea sa condamn poporul pentru rezultatele alegerilor. La urma urmelor, nici Dumnezeu nu l-a condamnat, atunci cand l-au ales pe Bara
Răspundevector - 12-11-2012
Domnule Al lui Gica, va trebuie un tratament psihiatric serios. Dupa cat venin varsati, sunteti si intoxicat profund.
RăspundeHoratiu Iancu - 12-11-2012
Popoarele nu sunt imune criticii, dar cei care critica popoarele sunt stupizi. Cu cine te razboiesti Aligica? Cu poporul roman?
RăspundeBabilou - 12-11-2012
Flicitari d-le Aligica pentru ca spuneti ce la cei mai multi le e frica sa recunoasca( din varii motive). Rezultatul votului din 9 dec. 2012 nu e intamplator, ca sa intelegem mai mult trebuie sa privim istoria mai recenta (de dupa '90) sau cea mai indepartata. Asa cum scrie Michael Roskin in "Countries and concepts", democratia genereaza putin entuziasm in cele mai mute tari. Sistemul democratic a aparut in tarile occidentale ca rezultat al evolutiei istorice si doar acolo masele au tendinta de a o respecta. In celelalte tari, Romania intre ele, masele admira mai degraba regimurile ce ofera "law and order", sentimentul de mandrie nationala si o aparenta de progres material. Din acest punct de vedere Romania se afla mai degraba in categoria statelor cu sistem democratic impus, care nu reuseste sa functioneze din cauza..... ati ghicit, mult laudatului popor.... Aceeasi forma fara fond.... Mult laudat popor ce trimite in parlament plagiatori, fufe sexy, condamnati penali, pedofili, gargaragii, psihopati afaceristi si, nu in ultimul rand, plagiatori (oare cati stiu ce e aia?) Pe cand eram student la Cluj, sub Ceasca, am observat acest lucru: aveam colegi din satele din jurul Clujului, din Salaj, Bistrita. Unii erau intr-adevar inteligenti, cu mobilitate intelectuala. Dar sub aspect moral erau jalnici... (lipsa respectului pentru ceilalti, minciuna, argumentatia prin injuratura, grandomani, o mare parte betivi, si in general lipsa normelor morale. Adica instruiti dar needucati..... Probabil acesta e cel mai "rezistent" mit national: poporul care are intotdeauna dreptate. Niciodata dupa '90 partidele reformiste sau de dreapta nu au luat mai mult de 30 % din voturi, cee ce arata ca drumul pana la masa critica e inca lung......poate prea lung.Eu, cel putin, mi-am pierdut speranta.
Răspundeshadow - 12-11-2012
Dezamagit ? Da , dar ma asteptam , imi era clar dupa tentativele de discutii rationale pe care le-am avut cu multi dintre colegi ( studii superioare toti ) . Pentru ca democratia sa aduca progres are nevoie de majoritati responsabile , care sunt capabile de gandire constructiva , realista si de ce nu , pragmatica .Exista aceasta majoritate in Romania ? Cu siguranta nu , si aici consider ca a fost o greseala fundamentala pe care ce-i care au dorit reforma , progres , valori democratice au facut-o : nu au tinut cont ca educatia dureaza mult ca sa faca efecte ( da , e solutia corecta pe termen lung) , in paralel aveau nevoie si de manipulare ( pozitiva de aceasta data ) cu speranta ca in timp educatia sa-si spuna cuvantul . Asa , avand de o parte o formatiune politica gri ( PDL - ARD ) , care sigur , au impins caruta inspre democratie , stat de drept , dar mereu sub presiunea unor lideri , UE , etc iar de alta parte o masina media infernala , cu niste oameni extrem de inteligenti ( si experimentati zic eu in manipularea maselor ) , care au luat din start la tinta o anumita zona sociala ( pana la urma capul lui Motoc a cazut , nu ? ) , batalia a fost castigata de acestia din urma . Sa nu uitam , la toate astea si faptul ca , in occident de asemenea societatea per ansamblu este in criza ( nu numai economica spun eu , faptul ca s-a ajuns la criza economica are cauze mai adanci , sistemice a-s spune ) , iar simpla imbiere spre un model occidental nu mai este suficienta .Ce este de facut ? In cazul fericit in care fortele progresiste vor mai avea puterea , sa porneasca caruta pe drumul democratic , chiar manipuland in prima faza .Imi cer scuze pt comentariul lung .
Răspundemrjack - 12-11-2012
Permiteti-mi sa ma indoiesc. Apropos, ce coincidenta stranie ca televiziunea lu' domnu' Dan titra astazi ceva atat de asemanator cu titlul articolului domneavoastra... sunteti in companie selecta, domnule propagandist, de aceasta parte a baricadei! Chiar vi se potriveste, zau asa. Keep walking!
Răspundeaura - 12-11-2012
f. corect si la obiect articolul.sunt satula de acest popor tembel.
RăspundeD P Aligica - 12-11-2012
Am sa citesc. Din rezumatul facut de dv imi suna bine intentionat si naiv. Pana sa mergi tu peste Mahala, vine Mahalaua peste tine. E venita deja. Batalia nu se da pe teritoriu ei ci pe al tau. Strategia momentului este defensiva, nu ofensiva. Iar cand si daca va fi vorba de o strategie ofensiva nu va fi in niciun caz vorba de un narodnicism entuziast pus pe dus lumina la Mahalale. Traim in secolul internetului, telefoanelor mobile intr-o tara in care liberatea de asociere, miscare si intiativa (inclusiv religions si de autoeducare) nu este ingradita. Asta are niste implicatii serioase pentru toata discutia.
Răspundeconstantin s - 12-11-2012
De acord cu dvs. in totalitate. Cine nu va crede, sa vada filmul Idicocracy. La noi a inceput.
RăspundeDan - 12-11-2012
Stai linistit. Acelasi popor a stat acasa si acum. Ba chiar mai multi decat in vara. Cam astia care au votat USL sunt cei care au spus Da la referendum Daca din 47%, prezenta la vot la referendum scazi frauda de apr. 5%, ajungi la 42%. Cati au spus da la referendum Da? Apr. 85%, adica aproape cat USL impreuna cu PPDD. Oricum, in maxim 2 ani ciobanul ii va cumpara pe toti otvistii din parlament. Numai bine.
RăspundeDan - 12-11-2012
"Am suferit 13 ani de temnita pentru un popor de idioti." Recunoaseti citatul, nu?! Acest citat este pentru cei care se bat in piept cu intelepciunea poporului, dar care, pusi in situatia de a se sacrifica in numele poporului, cu ani de puscarie, ar fugi ca necuratul de tamaie si si-ar baga ceva inel bobor. Sunt curios cati dintre cei care se simt ofensati de atacul la acest mit, intelepciunea poporului, s-ar lasa judecati de aceasta intelepciune?! Sa fim seriosi, poporul nu judeca, poporul este turma care este condusa de unii care judeca. Directia turmei este data de priceperea ciobanului, adica a celui care judeca. Daca este turma sa si este un cioban intelept, ca tot va place cuvantul asta, o duce spre pasuni bogate, daca ciobanul este ghiolban, si il doare in cot de turma (ca tot nu e a lui) o duce spre prapastie. Eu cred ca ne indreptam spre prapastie. Nu cred ca la ora asta in turma sunt suficinti membrii care, cu un spirit de conservare mai dezvoltat decat al ciobanului ghiolban, sa poata opri turma din drumul spre prapastie.
RăspundeEu insumi - 12-11-2012
Cand "poporul" a stat acasa la referendum salvandu-l pe Basescu de la suspendare banuiesc ca n-a gresit.
RăspundeD P Aligica - 12-11-2012
Domnule, confirmi. Imi atribui o pozitie sau afirmatie pe care n-am sustinut-o niciodata, bagi ca orice postac cu ora o soparla rasuflata cu zeul si adularea, sugerezi ca m-as contrazice cumva si ambalezi asta in ceva despre care crezi ca e ironie superioara. Dumneata intelegi ce faci? Sunt convins ca nu. Hai sa-ti mai explic odata: Ce faci este ceva tipic pentru o subcategorie de comentatori: Interpreteaza gresit sau inventeaza o pozitie pe care o atribuie autorului si apoi declara ca autorul se contrazice pentru ca in intelegerea comentatorului, nu-i asa, exista o contradicitie. Apoi se agita in jurul acestei descoperiri convinsi ca i-au zis-o. Asta faci aici dumneata fara sa stii, asa cum gaina face oua, natural, fara premeditare. In cazul de fata pozitia si pseudo-contradictia inventate in mintea dumitale sunt insa atat de deplasate si stupide ca nu prea mai e nimic de zis. Decat un singur lucru: QED.
Răspundeagentu'acoperit - 12-11-2012
Stimate dle D.P. Aligica, Istetimea cu care ati depistat confuzia in care ma aflu este uimitoare! Iar faptul ca aveti si solutia prin care pot iesi din propria-mi confuzie ma face sa va admir perpetuu! Elaborez: Dumneata (m-ati invitat sa va apelez cu formula de respect adresata inferiorilor) gasesti ca poti decreta cind se sfirseste un mit, anume atunci cind nu mai foloseste zeului pe care il adulezi. Cind poporul il reconfirma pe zeul dumnitale in functie, poporul era intelept. Azi, cind acelasi popor nu-l mai reconfirma, poporul e inept. Noroc ca mai ramine unul cu mintea treaza, ca dumneata, sa ne-o spuna.
RăspundeAugustin - 12-11-2012
Nu am fost de acord cu ideile dumneavoastra din ultimul timp. Si ideea din articol mi se pare la fel de negativista si incorect focusata. Va recomand ideile a doi dintre colaboratorii dumneavoastra mai mult sau mai putin apropiati. 1. http://www.revista22.ro/rezultatul-alegerilor-dincolo-de-politica-acolo-unde-cu-adevarat-doare-21038.html Citez pe Vlad Mixich: "Cine sa destepte mahalaua din Colegiul 8, explicandu-i ca a-ti turna rudele la Securitate e un pacat adanc? Televiziunile controlate astazi de interese politice? Cine sa-i invete pe copiii acelei mahalale ca a copia echivaleaza cu a-ti fura propria caciula? Invatatoarea care supravegheaza de ani de zile elevii la bacalaureat si stie ca „se poate� Cine sa dea exemplul unei munci si meserii cinstite tinerilor din aceeasi mahala? Fundatia Dan Voiculescu? Mahalaua nu merge la Carturesti si nici nu este invitata la rafinatele conferinte ale elitelor occidentalizate. Mahalaua nu are bani de cursuri de dans si nici pentru revistele straine bune. Mahalaua nu stie sa voteze pentru cinste si adevar, ci pentru burtica si caldurica (asa e ea). Dar daca vrei sa destepti mahalaua, nu o astepti pe terasa unei case interbelice renovate. Mergi tu la ea. " 2. Citez din memorie pe Eugen Tomac singurul castigator ARD fara redistribuire.Spune ca a ajuns in localitati din republica Moldova in care oamenii sunt condusi de comunisti din anii 20 si unii au inca insigne cu stalin, ca oamenii sunt prost informati, dezorientati. Ca noua ni se dau provocari sa ne tina ocupati pe cand nimeni nu le arata oamenilor ca se poate si sa ne intelegem intre noi ca nu e doar o lupta de clasa. Si ca pana si cu o picatura in ocean se poate incepe o transformare reala de substanta. http://www.youtube.com/watch?v=7jAUNXTUvFE
RăspundeDe dreapta - 12-11-2012
Atunci cand ajut un prieten (in cazul de fata prietenul fiind PDL-ul si ajutorul fiind votul) si dupa ajutorul dat prietenul isi bate joc de mine si scuipa pe toate promisiunile pe care mi le-a facut, din momentul respectiv prietenul nu-mi mai este prieten. Mi-a devenit dusman si voi face tot ce pot ca sa-i trag una peste bot. Cum zic americanii: "m-ai pacalit odata - esti un bou, m-ai pacalit si a doua data - SINT un bou !" ... Cat despre USL, stai calmo, criza economica se adanceste si nu au multe optiuni. Vor face ce le dicteaza FMI-ul si intr-un an maxim doi, dupa miscari sociale puternice, pariez ca vom avea alegeri anticipate. Te prinzi la pariu ?
RăspundeD P Aligica - 12-11-2012
PS Iar asta cum ca “nu as avea rabdare cu prostiiâ€, e neadevarata si nedreapta. Dv nu aveti cum sa va dati seama dar eu, publicistic vorbind, traiesc in simbioza cu ei, multa lume ma citeste nu doar pentru articolele propriu zise ci pentru ce se intampla la subsolul articolelor mele, unde infloreste aceasta simbioza pe care o apreciaza la justa valoare. De ce? Pentru ca poseda ceva numit “simtul umoruluiâ€. Dar deja intram intr-o discutie prea abstracta si nu vreau sa va plictisesc si obosesc...
Răspundeadam - 12-11-2012
Votul popular este doar o componenta a sistemului democratic. Cand celelate parti functioneaza defectuos, sau sunt chiar falsificate, intelepciunea poporului nu mai poate face minuni. In acest moment cred ca intelepciunea poporului este resemnata, ca de atatea ori si e preocupata de supravietuire, haz de necaz si bancuri.
Răspundelehamite - 12-11-2012
Mare diferenta intre usl si ard nu este, ai dreptate, dar sa votezi usl ca sa lovesti in pdl aduce a masochism. Din partea mea poti sa pui pe tava usl-ului si nevasta, copii si tot neamu' tau, doar ca sa moara de oftica fariseii de la pdl.
RăspundeGherman Adrian - 12-11-2012
Nu imi place mie sa laud! Ba chiar sunt un spirit critic. Insa... trebuie sa recunosc si sa apreciez curajul de a infrunta gloata! Revelator acest articol.
RăspundeDan B - 12-11-2012
Nu retorica populista a fost problema.Inocularea ideii ca e o lupta de care-pe-care.Bugetari/privati, UE/Rusia,intelectualii lui X/intelectualii lui y.Teleormaneni contra ardeleni etc.Si votul s-a jucat ca la meci, cu regulile galeriei.O analiza amanuntita a unui specialist va confirma ca "poporul" a fost dus inadins in directia asta ani de-a rindul insa, acum curentul s-a intors si a iesit ce nu trebuia.
RăspundeD P Aligica - 12-11-2012
Va multumesc pentru cuvintele generoase. Generoasa este si incercarea dv de a salva aparentele in ideea ca decizia colectiva de la vot este reflectarea optinuilor unei minoritati. E un argument pe care l-am mai vazut si in alte parti. Decizia colectiva, e decizie colectiva insa. Ea inglobeaza totul, e suma tuturor deciziilor, inclusiv cele de a nu veni la vot. Logica si etica votului implca responsabilitatea tuturor, pentru modul in care au contribuit la decizia finala. Fiecare ia o decizie in fata propriei constiinte daca sa voteze un penal, un Voiculescu, un Becali etc. Colectiv iese ce iese din suma tuturor acestor constiinte morale si politice puse in fata unei alegeri. La noi a iesit ce a iesit. Spune ceva despre noi ca si colectiv, ca si societate, ne place sau nu... Individual e altceva, colectiv insa, asta e tabloul la aceasta ora. Repet: place sau nu.
RăspundeD P Aligica - 12-11-2012
Domnisoara Adelina, va marturisesc ca pe mine m-ati castigat fara drept de apel. Va spun cu mana pe inima, sunteti pur si simplu minunata. Iar chestia cu datul de clasa si culesul cu spaclul de pe pereti este senzationala. Chestia cu iubirea? Fabuloasa. De mult n-am mai avut asa comentariu. Pe pagina de Facebook colectionez comentariile cititorilor despre mine, la sectiunea aceea in care te prezinti. Las cititorii suparati sa ma prezinte. Comentariul dv merge direct acolo si devine din clipa asta favoritul meu. Va multumesc. SINCER. Si va astept cu cea mai mare placere si la alte articole ale mele.
RăspundeD P Aligica - 12-11-2012
Domnule Prof, v-as raspunde cu mare drag daca as pricepe ce spuneti. Profit de ocazie insa ca sa va salut ca pe un cititor vechi si apreciat si sa va spun ca astept cu multa simpatie reintalnirea cu dv la urmatorul articol.
RăspundeDe dreapta - 12-11-2012
OPINIA MEA: La alegerile din 09.12 a trebuit sa aliegem intre doua aliante de stanga - USL si ARD. ARD-ul e de dreapta doar din vorbe. Nu poti sa fii de dreapta si sa anunti ca limitezi retrocedarile la 15%, nu poti sa fii de dreapta, sa "tuni si sa fulgeri" impotriva pensiilor speciale ale militarilor si dupa ce le reformezi acestea sa creasca cu 17%, nu poti sa fii de dreapta si sa angajezi imprumuturi externe de 60 miliarde de euro fara sa dai afara un singur bugetar, nu poti sa fii de dreapta si sa nu privatizezi in 3 ani absolut nimic. ... Odata, de mult, am crezut in PDL. S-au dovedit niste mincinosi care fluturau lozinca dreptei doar pentru a ajunge la putere si a-si face afacerile. Ajunsi la putere, au furat de 10 ori mai organizat, mai inteligent si mai mult decat PSD-ul. M-au scarbit atat de mult incat mi-au devenit dusmani. Am votat cu USL-ul (de la care nu m-astept la nimic bun) doar ca sa lovesc in fariseii de la PDL.
RăspundeD P Aligica - 12-11-2012
Domnule, abia acum va inteleg argumentul: Este exact varianta civilizata si decent ambalata a tipului de argument pe care il critic. Sub aparenta apelului la principiile democratice, tarile civilizate, calm etc. dv. nu faceti decat sa camuflati aceeasi idee rudimentara potrivit careia majoritatile, "corpul electoral", poporul, sunt imune criticii (citeste aici vituperare). Dv nu atacati argumentul meu cu nimic alteva decat un apel la calm, evocarea unor norme sau atitudini sugerand prin implicatie ca eu as incalca normele respective sau n-as fi calm samd. Deci nu sunteti la obiect in aceasta discutie. Ratati miza discutiei pierzandu-va in context. Pana aici aveti insa toata intelegerea si simpatia mea. Este posibil ca sa fi sesizat miza argumentului meu si sa fi intrat cu bune intentii in tangente cu privire la context, speculatii cu privire la stari sufletesti etc. Cand ajung insa la o afirmatie cum este cea de mai jos, atunci m-ati pierdut cu totul. Spuneti: “Electoratul s-a comportat inteligent sanctionand puternic un partid care i-a inselat expectantele.†Aici deja nu mai e vorba de argumente ci de valori si principii. Dv considerati comportament politic inteligent premierea electorala a lui Voiculescu, Becali, Stan, amanta lui Dragnea samd. Aici, cu tot regretul, dialogul dintre noi inceteaza. Nu cred ca am multe de discutat despre democratie cu cineva care crede in legitimitatea si bonitatea valorilorilor si principiilor reprezentate de cei mai sus mentionati, oricat de civilizata si decenta ar fi retorica persoanei in cauza. Dialogul e imposibil.
RăspundeJosefina - 12-11-2012
Domnule Aligica, cum de cateva luni ati devenit un reper important pentru mine, am asteptat toata ziua reactia dvs. Se vede ca ati scris la suparare. De acord, este vorba despre prostie si iresponsabilitate. Dar ele sunt produsele unei activitati de prostire la scara industriala, iar materia prima este vechea noastra cunostinta,"omul nou", utilizat deja in diverse proiecte infractionale (de anvergura mai mica, e drept: Caritas, FNI-ul etc). Pe de alta parte, prezenta la vot a fost 40,49%. Din care usl-ul a luat 24.29%. Cam un sfert din poporul major, sa zicem. Din cele 3 sferturi ramase 16.2% au votat altceva, iar majoritatea, de aproape 60% nu a votat. De ce? Ramane de aflat, am impresia ca e si altceva decat scarba fata de clasa politica sau pura prostire/manipulare (au fost ceva initiative in presa promovand neparticiparea). Oricum, aceasta majoritate tacuta s-ar putea nu numai sa dea de gandit, dar si sa gandesca...Si daca gandeste mai serios poate are in vedere si ceva actiune, ca sa inchei intr-o nota mai tonica. Va multumesc ca sunteti intre mintile "de straja". A propos, credeti ca e vreo sansa sa apara "profesorii de energie nationala",invocati cu un secol in urma de D.Draghicescu?
RăspundeAndy - 12-11-2012
Totusi, este un pas inainte, privit in termen lung. "Maturitate, responsabilitate si inteligenta politica" sunt apanajul secolelor de dezvoltare a unei culturii democratice. Englezii nici nu au o constitutie scrisa, n-au nevoie de una, si-au perfectionat cultura democratica interiorizand normele care ii constrang pe actorii politici. Romanii au "o foaie, acolo" (cuvintele lui Gigi Becali) dar romanii inca nu si l-au interiorizat, sau foarte putin. It takes time. Intreg poporul trebuie sa invete limitele, si clasa politica. It takes time.
RăspundeIo din popor - 12-11-2012
Nu am prea inteles articolul, asta e, mintea nu ma duce! eu interpretez rezultatul votului ca o expresie a dorintei de a sanctiona regimul Basescu, nu ca un entuziasm pentru o idee! Intrebarea care nu se pune este oare de ce a fost sanctionat acest regim? Pai cam din acxeleasi motive pentru care Nastase a pierdut alegerile! culturile construite pe o distanta mare de putere au o caracteristica:in mod uzual cel de jos este vinovat, din cand in cand vinovatul este considerat cel de sus! votule ste aceasta ocazie! cand te duci la inundatii si spui unei femei careia i s-a luat casa ceva ca mintiti cu totii, asta ramane! cand spui unor amarati sub 4 m de zapada, ca nu esti dispus sa platesti lenea, dar dai telefon primarului sa curete strada de zapada acolo unde stau parintii si asta ramane! cand anunti cu voiosie si hahaieli reducerea salariilor cu 25 la suta si asta ramane! v-ati intrebat vreodata de ce in orasele feudale sasesti nu a existat niciodata vreo revolta urbana? raspunsul este simplu: elita bogata era prima care isi punea viata si bunastarea la bataie! cand in plina criza imi arati viloiul lui Videanu si vii si-mi spui ca l-ai facut ca nu ai baut si nici fumat, asta intra in mental! sau cand dai ciocolota poiana prin portiere usii din spate copiilor adusi de primar, si asta ramane! stimate domn, analizele pe care le citesc pe-acilea puteau fi scrise si acum 100 de ani, nu tine cont de imagine, de vizual! cand 2 din 5 romani traiesc sub 3 euro per zi, sa vii sa-mi spui de dreapta, stat de drept este ca si cum ai vorbi de sexul ingerilor! ca bine zice nevasta-mea, satulul nu-l crede pe al flamand! si adaug eu, flamandul ii vede la televizor pe satuli cum se dau in stamba! intr-o toamna am strans cartofii de pe vreo 60 de ari, cam cum se facea acu o suta de ani ca toti amaratii din zona acea a tarii, si va spun ca dupa 3 zile nu puteam sa ma inchei la pantof! seara la protv mi s-a dat stirea, informatie plus imagine, cum se serveste sampania de o suta de lei paharul si cum se distreaza baietii si fetele la discoteca! am simtit-o ca un afront adus amaratilor in mijlocul carora eram! mai coborati cu picioarele pe pamant stimati domni analisti.. anul trecut sute de mii de tone de cartofi au fost aruncate la gunoi..stiti ce inseamna asta? s-au aruncat toata munca si toti banii bagati in munca! daca cineva v-ar lua din buzunar banii din salariu si i-ar rupe in fata dumnevoastra despre ce dreapta si despre ce eroare a poporului ati mai scrie? un simplu exercitiu de imaginatie v-ar putea duce in decenta....sa iei 2000 euro per saptamana pentru o ora la televiziunea publica falimentara este inca un semn al lipsei de decenta..sa cred ce si in cine?
RăspundeCetateanul - 12-10-2012
Salutare, Nebunule! Credeam ca te-au mierlit usl-asii. Tot ineptii excesive?
RăspundeM. Chemono - 12-10-2012
Domnule Aligica, mie-mi este foarte clar ce am vrut sa spun si, cu putin calm, o sa va fie si dumneavoastra - alegerile s-au terminat si incrancenarea cu care scrieti nu-si mai are rostul. In absolut toate tarile civilizate - tari la a caror lumina vreti sa ne calauziti si pe noi, poporul - dupa alegeri se lasa o stare de calm, se mai discuta dar fara patima, se trag concluzii si se felicita castigatorii. Asa este frumos, civilizat si practic, masele sunt lasate sa rasufle putin si sa se calmeze iar perdantii evita calificative precum "sore losers" etc. Asta este jocul democratic, sunt convins ca ati fost martor la el de mai multe ori deci nu aveti scuze. Vituperarea corpului electoral este lipsita de eleganta iar continuarea campaniei electorale este lipsita de ratiune. Parerea mea este ca pentru a doua oara in istoria Romaniei contemporane electoratul s-a comportat inteligent sanctionand puternic un partid care i-a inselat expectantele. Prima data a fost sanctionat PNT-CD-ul dar eu nu mai trageam speranta sa se repete o astfel de situatie pentru ca electoratul taranist chiar era format din oameni inteligenti. Iata insa ca Romania invata si eu sper ca acest fenomen se va repeta pana cand politicienii se vor teme cu adevarat de electorat. O sa vedeti ca, pe termen mediu si lung, o sa fie bine.
Răspundeanonimus2 - 12-10-2012
INCREDIBIL, citi cititori - facind parte din â€popor†- s-au simtit atacati de acest articol. Trag concluzia, ca adevarul doare rau de tot, mai ales ca este corect ce a scris DPA.
Răspundemrjack - 12-10-2012
Stati linistit domnule Ion Popescu, nu vrea nimeni sa se puna nici cu dumneavoastra, nici cu domnul Aligica... Pe cuvant, zau asa...
RăspundePROF - 12-10-2012
Popoarele gresesc, majoritatile pot gresi. Domnul Aligica, NU! Decizia colectiva luata de societatea romana pe 9 Decembrie 2012 este departe de a reflecta maturitate, responsabilitate si inteligenta politica. Domnul Aligica reflecta! Asa stand lucrurile, cu cat este ingropat mai repede, ( mitul, Doamne fereste nu poporul!) cu atat mai bine. Un holocaust v-ar satisface Domnule Aligica?
Răspundeadelina - 12-10-2012
Domnu Paul, dar daca sunt atitia care nu va inteleg si va interpreteaza prost scrisele, adica aia pe care-i faceti tonti, prosti, lichele samd, adica tot mai puţinii cititori ai gazetei asteia de perete,nu inseamna cumva ca e ceva in neregula cu modul in care scrieti? Poate sunteti ilogic si nu argumentati cum trebuie. Sincera sa fiu, mie mi se pare extrem de plicticos si netemeinic modul in care scrieti. Poate ca sunteti cam nazist in ceea ce spuneti.(Boala asta pe poporul care nu-l aveti la suflet ca e de neinteles, face scheme, isi da aere, actioneaza paradoxal si nu asa cum ati vrea dumneavoastra si stapinii - este contagioasa. O are sefu dumneavoastra, Basescu, o aveti si dvs si alti intelectuali de budoar, ca Avramescu sau Patapievici, de parca o tara s-ar compune din citiva vacari (politicieni, intelectuali rasati etc.) si de restul capre si tapi. Daca ar fi dupa dumneavoastra, democratia ar trebui aplicata selectiv: homosexualii, tiganii si cei care nu gindesc ca dvs ar trebui exceptati de la vot. Aveti scurtaturi de gindire care va usureaza retorica, dar fac ca logica dvs sa fie paradoxala si extrem de periculoasa pentru democratie.) Poate ca sunteti omul unei singure carti (si aia un compendium de idei fixe). Poate, poate, poate- poate ca ar fi trebuit sa aveti o mama care sa va invete sa fiti mai politicos cind dialogati pentru ca mirlania nu demonstreaza siguranta sau rafinament, ci doar imense frustrari acumulate de pe vremea cind erati sacul de box al colegilor mai mari de liceu sau de pe cind traiati esecul primei iubiri. Aveti straniul obicei de a trage flegme in fata celor care va contesta, Nu stiti sa dialogati, aveti un defect de vorbire sau pur si simplu sunteti prost-crescut si vreti sa ne dati de inteles ca nu aveti rabdare cu prostii, cind de fapt nu ati putea purta un dialog dupa care eu, cel putin, v-as da clasa si v-as culege cu spaclul de pe pereti.
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Domnule, ce conditii, ce batut mingea, ce logica primara? Dumneata ai citit articolul de mai sus? Ar fi dramatic sa raspunzi ca da. Asta este una dintre acele interventii despre care vorbeam mai jos. Nici dumneavoastra nu stiti ce vreti sa spuneti. Adoptati o postura, pozati, incercati o intepatura, dati un sfat -toate odata- dar daca sunteti rugat sa precizati la obiect care e argumentul si contra-argumentul care va mana in lupta, ramanem in suspensie....
RăspundeIonPopescu - 12-10-2012
Felicitari pentru articol! Pentru cei care cred in intelepciunea unui popor: si poporul german cand l-a ales pe Hitler tot intelepti au fost, nu ? Si o vorba romaneasca: cu prostul sa nu te pui , ca are mintea odihnita ....
RăspundeBadea - 12-10-2012
Domnule DPA, Va admir in mod deosebit si doresc sa va supun atentiei articolul scris de Mircea Badea pe blogul sau "Ponta pupa in Bas slugile basiste cu buzele mele in seara victoriei". Desi zarurile au fost aruncate, totusi nu s-au facut jocurile. Sunt foarte multi dizidenti si in USL iar vocile lor critice se vor face auzite din ce in ce mai tare in perioada urmatoare. Asta este principala problema a mega-structurii USL. Nu mai exista Adrian Nastase sa le puna pumnul in gura la toti si sa vorbeasca la comanda iar dottore chiar daca este un tanar comunisto-plagiator nu stie sa tina in mana acest mamut. A.N. era un intelectual si impunea respect... baietasul asta s-a trezit premier si e necopt. Cat despre urmarile acestui vot va spun doar ca un Ion Iliescu desemnat P.M. poate fi o solutie atomica in interiorul USL... eu unul asa as proceda in locul domnului presedinte... domnul Ponta NU EXISTA in fata vesnicului Ion Iliescu, iar PNL nu cred ca ar agrea numirea.
RăspundeCititorul cel Cumplit - 12-10-2012
Acesta nu-i un Apel catre Lichele, pentru ca tocmai, Lichelele vor ramine cit sint, Doar niste Bestii.......Oricit de Tirziu si Iluzoriu vi s-ar parea NICIODATA NU E PREA TIRZIU si ILUZIA NICIODATA PREA MARE .........APEL catre Mesterii Felceri, Priceputele Doici si "Mestesugarii de Vorbe" : A Venit Vremea Sa Treceti la Adevarata Dumneavoastra TREABA si DESTOINICIE.......Cu toata uimitor de marea intirziere, si cu, si cu atit mai mare GreutateA, ridicati-va poalele-n briu si mintea de pe urma la CAP si priviti-va-n Busola care va indica Drumul Cel Bun si Puneti-va cu Burta pe Treaba....Lasati-va Osinza pe bancile SCOLILOR pentru Copiii acestui NEAM si pentru Viitorul acestei TARI...caci de NU ! vai de Capul Nostru si vai de Opincile Voastre daca nu o veti face....si-apoi Numai ASA, cu Timpul, Toate Cele, Se Vor Aseza, Cindva, in MATCA celor Cuvenite si Drepte.....Priceputa-ti oare ceva din cite intimplatu-s-au de din 89 pina mai azi, AU BA ?
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Uite unul istet, care o da intoarsa. E un gen in sine acest tip de comentariu. Realitatea ese ca numai el stie de spune. Daca-i ceri sa elaboreze, o sa vedeti ce iese. Hai sa incercam: Elaboreaza, domnule, ca sa intelaga toata lumea, inclusiv dumneata ce nelamurie sau observatie ai de facut.
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Habar nu am ce e cu referinta aiurea in tramvai la preferatul in cauza etc. dar e clar ca nu ati urmarit atent publicistica mea. Gresiti: In mod constant ma aplec cu placere si interes asupra comentariilor categoriei de cititori din care faceti parte.
Răspundemaria - 12-10-2012
Sunteti delicat, domnule Aligica?Ignoranta sa nu zic prostia fac o casa buna cu manipularea...Va asigur ca cei mai multi habar nu au ce au votat.Cunosc oameni cu carte care nu stiu ce au votat sau spun ca au votat impotriva lui Basescu.Prin urmare poporul poate gresi ,poate gresi grosolan,e adevarat ,,ajutat...
RăspundeM. Chemono - 12-10-2012
Domnule Aligica, jocul s-a terminat, spectatorii au plecat, luminile s-au stins si dumeavoastra ati ramas cu prietenii sa mai bateti putin mingea si sa va incurajati ca in alte conditii le-ati fi aratat voi lor. Continuarea retoricii acesteia cu poporul care se poate insela este nu numai lipsita de demnitate si barbatie dar si de logica primara. N-a afirmat nimeni ca nu se poate insela dar asta este jocul democratic si votul dat ieri este singurul arbitru. Luati o pauza de la critica o jumatate de an aratand ca ati interiorizat cutumele occidentale si apoi puteti reveni cu critici la obiect, va asigur ca vor fi suficiente motive reale nu oamenii de paie pe care va scremeti de cateva luni sa-i inventati.
Răspundecatalin m - 12-10-2012
Stimate domn in acest moment vizionez documentarul :dupa revolutie..va recomand sa il vedeti .dupa.20.de ani nu ati inteles.nimic
RăspundeEmil - 12-10-2012
Un prim pas este si faptul ca de la inaltimea majestatii dvs. intelectuale binevoiti sa va aplecati (as indrazni sa spun, cu curiozitatea unui entomolog, ca sa citez din unul din preferatii mei - si sunt sincer cand imi exprim preferintele) asupra comentariilor "prostimii". Si sa le mai si raspundeti, ceeace pana acum nu prea s-a intamplat. Stim, obligatiile ....
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Domnul Vasile, daca te limitai sa zici Aluigica, si te retrageai rapid, aveai o interventie solida si demna de toata stima. Dar asa, te-ai apucat sa strigi tot efectul cu consideratii care nu se ridica la inaltimea nivelului intelectual cu care te-ai ilustrat in deschidere. Pacat.
Răspundeagentu'acoperit - 12-10-2012
Stimate dle D.P. Aligica, Ati reusit sa stabiliti cind se sfirseste un mit. Felicitari! Amintiti-ne si cind incepe. Cumva cind este clamata "intoarcerea la popor!"?
RăspundeAspazia - 12-10-2012
Ce prostii. Una este sa folosesti in mod abject numele poporului, iar alta este sa castigi niste alegeri libere. Daca nu realizati diferenta intre cele doua situatii, va meritati pseudonimul.
RăspundeLight - 12-10-2012
Buna seara, N-o sa ingroape nimeni,nici un mit. Abia ce a fost dezgropat socialismul latent din poporul roman si asumat deschis, dand la o parte ipocrizia jocului de-a democratia. Experimentul numit pompos “democratie†nu transmite poporului roman ce doreste acesta sa auda. Firava incercare de democratie a propus magnificului popor roman sa-si asume propria-i existenta: sa munceasca daca vrea sa-i fie mai bine, sa negocieze daca vrea sa-i fie mai bine, sa gandeasca daca vrea sa-i fie mai bine, sa fie cinstit si sa nu-si fure singur caciula daca vrea sa le fie mai bine copiilor sai, sa gandeasca si sa gaseasca solutii daca vrea mai binele, sa renunte la moartea caprei vecinului si sa invete de la acesta ce trebuie sa faca pentru a-i fi mai bine, sa raspunda atunci cand greseste. Cati au raspuns provocarii democratiei? Sa tot fie 20 %, ceilalti facand ce i-a invatat socialismul cel mai bine, sa mimeze. Cam cum mimeaza Ponta cand face comandamente si comisii care, chipurile, muta muntii de zapada. Nu face nimic, dar “se procupaâ€. A obosit, bietul popor roman sa mimeze ca si-ar asuma ceva. Prefera un tatuc sa decida in locul lui, iar in maruntisuri negociaza el cu militianul ca n-a fost rosu semaforul, ci doar roz, autocautionare extinsa pana la acceptarea unui Stan, Becali, chiar Nastase. Asa constiinta lui poate reintra in hibernare. N-are nimic de-a face cu mitul, caci poporul a decis in deplina cunostinta de cauza ignorand groapa. Daca iese prost, l'enfer c'est les autres. constiinta lui poate reintra in hibernare. N-are nimic de-a face cu mitul, caci poporul a decis in deplina cunostinta de cauza ignorand groapa. Daca iese prost, l'enfer c'est les autres.
RăspundeVasile - 12-10-2012
Domnule Aluigica,"poporul" a votat asa pentru ca aroganti ca dvs l-au desconsiderat de-a lungul si de-a latul operei lor de trei parale. Invocati mereu criteriu autoritatii, ba chiar v-am vazut dindu-va peste cap poalele doctorale pentru a va coplesi in felul acesta orduros adversarii. Reusiti doar pentru ca aveti o voce mai stridenta si sunteti la butoane sa stergeti comentariile care va dau frisoane si sa-i spalati in bai acide pe cei care va contesta. Ideea de a culpabiliza un "popor" pentru ca ati citit dumneavoastra undeva cum este mitizat şi poetizat ( de pilda in Herder... sau în Goebbels, nu mai stiti exact), o teorie incorecta, desigur, dar potrivita cu puseurile doctrinare ale descoperirii/nasterii natiunii de secol 19, mi se pare tragic ( se lasa cu executii in masa) Poporul, domnule Aluigica, nu exista decit pentru propagandisti ca dvs si tot pentru propagandisti ca dvs poporul produce dezamagiri. Spuneti poporul si va si aud cum gemeti de dezgust. Poporul i.e. niste rebuturi umane, niste resturi care nu pot decit sa ingrase pamintul istoriei... Probabil ca aveti multe frustrari adolescentine in care complexul oglinzii joaca un rol esential (narcisism, autosatisfactie etc) si cel freudian al ordurii personale. Asadar, plimbari mai lungi sa ii cunoasteti pe cei pe care-i dispretuiti. Oricum, repet, in zilele de azi doar pentru fanaticii si nostalgicii totalitarismului există poporul. Tot ei sunt cei care teoretizeaza steril si halucinant pe marginea acestui concept. In rest, suntem eu, tu, el, ea etc, niste trestii ginditoare pe care vine unul ca seful dumneavoastra si vrea sa le culce la pamint fara sa le intrebe de sanatate. Va recomand mai multa cainta pentru vorbele proaste spuse de-a lungul anilor, mai multa spasenie, umilinta etc. ba chiar ar fi bine sa taceti o vreme ca sa nu mai consumati oxigenul planetei si in orice caz sa stiti ca nu puteti hotari pentru mine sau pentru altii ce e mai bine sau mai rau. Fiecare cu liberul sau arbitru. Chiar dacă al dumneavoastra e teleghidat.
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Cred ca e o neintelegere: Nu vreau sa iau apararea PDL. Tot ce spun este ca retorica populista care prin definitie scuteste de orice responsabilitate electoratul/norodul e contraproductiva. Mai mult, este unul dintre miturile nationalism-populismului romanesc, de la fondare pana azi. Daca nici evenimentele din 9 decembrie 2012 nu ingroapa acest mit definitiv, nu stiu ce il mai poate ingropa...
Răspundemrjack - 12-10-2012
Lasati-l domnule Alex in plata lui, zau asa, chiar vreti sa reinviati epoca de aur a basismului, atunci cand artisti de mare viziune precum Guta sau Printesa Ardealului ii compuneau acestuia imn de campanie, si poporul nu mai era ignorant si vota cum vroia domnul propagandist? :)) Zau asa, aveti mila...
RăspundeDan B - 12-10-2012
Domnule DPA ,evit un text pus intr-o parabola ca sa nu plicitsesc ,azi e luni.Nu credeti ca totul ar fi fost atit de simplu ca cineva sa iasa din timp si sa ne spuna simplu, plat dar repetitiv ca sa inteleaga tot omu' ca au stabilizat tara cu masuri dure , necesare etc.Dar apoi n-au mai stiu ce sa faca si s-au calcat pe bataturi unii pe altii s.a.m.d..Asumarea erorilor cu o voce cit mai puternica si onesta.Eu unul n-am auzit, poate sunt porst informat.Eu cred ca "poporul" ar fi inteles mai bine decit va imaginati.Si asta e un exemplu doar.Despre aroganta ,poate e nevoie de un volum de impresii.Poate vi se pare prea banal....
RăspundeCititorul cel Cumplit - 12-10-2012
CANTRO VERITABILA DEMOCRATIE COUNTRY..........ORTACIII si BECALIII LUI ILIESCU AU DAT IAMA-N ............BABUSOI........Venind TOT de la Tg. Jiu ca-n iunie 1990, ortacii de-atunci, ortacii de astazi, cu totii ortacii Tovarasului Ion Iliescu, sa ne traiasca ! cu avalul boborului, au dat navala caricatural democratic punind stapinire pe cirma baporului pe care comandantul la datorie nu l-a parasit ( inca ! ? ! ), desi el se scufunda lent de la 44 (paspatru) incoace cind muscalii au navalit si ei cu democratia lor original-populara instaurind ceea ce, ne tot este frica sa ne reamintim si sa pomenim Dictatura Ideologiei Criminale, Comunismul....... Fiii ÅŸi becaliii Lui Spirituali s-au reinstalat de ieri decembrie 2012 la Conducerea si Puterea Tarii Romanesti alesi de UN SFERT din totalitaritatea romanilor cu drept de vot..........Asa-i dupa Revolutie, Asa-i in democratie, Asa-i in Tenis ......Cind Poporul ( cu " P " Mare) alege, faca-se voia Lui ! .....Vom numara boabele, bobocii si bobirnacele peste inca vreun sfert de veac, de-o mai fi cazul.....Pina-atunci, cu Voie Buna-nainte ! caci viata fiecaruia e mai cu dichis decit toate poemele ÅŸi fleacurile istea......Comentariu valabil la oricare din articolele de azi dar strecurat aici ca dintr-o intimplare fatal-fatalista.......Sa ne fie de Bine si sa TOT ridem in hohote ca la o piesa de Caragiale-Cioran-Urmuz-Ionesco ! ! !
RăspundeAlex - 12-10-2012
@D P Aligica Cum era cantecul acela? Supararea cand imi vine Jignesc pe cine nu imi convine... :-))))
Răspunderonea - 12-10-2012
Ideea dumneavoastra ca poporul geseste si dupa 4 ani repara greseala si pe urma iar poate gresi este simpatica. Ia sa-mi spuneti d-stra cum a reparat poporul german prin alegeri greseala comisa in 1932 cind l-a adus democratic pe Hitler la putere? Totu-i frumos pina cind se respecta principiile, statul de drept. Ori tocmai asta nu intelegeti d-stra la USL. Este un partid care, precum national-socialismul hitlerist, ATACA frontal principiile statului de drept. Ca daca ar fi fost mai corupt si mai prost ca PDL nu ar fi fost deloc un capat de lume!
Răspundevlad - 12-10-2012
scria d-l Aligica acum cateva ore "Sigur, o sa ziceti, asteapta o ora doua si vei vedea ca apare rapid un forumist sa ia apararea Poporului oropsit si sa te critice in numele Poporului. Bineinteles". S nu l-am crezut - ca va apare acel comentator; nu aici, de acest site, nu astazi. Ei bine, am gresit. A aparut nu unul, ci doi sau trei. Asadar, hai sa va spun eu, domnilor, ce d-l Aligica nu poate spune, fiindca el poate ca mai spera. Treaba va sta asa: romanii educati si cu spirit si performanta occidentala , intre care, fara falsa modestie, ma aflu si eu, au plecat deja din Ro sau vor pleca, si vor iesi de facto din entitatea numita poporul roman. Cei care vor ramane vor suporta eroziunea mintala generata de traiul in Ro (asta daca aveau ce li se eroda in the first place). In final popurul roman va dispare prin selectie naturala, pentru ca e prea putin performant ca sa merite a exista. Un razboi, o catastrofa naturala, ceva, la care nu este in stare reactioneze; sau pur si simplu plrin plecare si inlocuire. Au ma idisparut popoare, nu-i bai. Asta e.
Răspunderonea - 12-10-2012
Aveti dreptate, nu e bine sa singularizam. Au mai fost alegeri catastrofale in 1990 si probabil in 2000. Cind ai doua variante, A si B, inteleptul alege pe cea mai putin proasta si nu pe C, care este ideala (dar nu exista). In cazul nostru, una din alegeri este un partid care zguduie din temelii statul de drept, minte permanent si incalca Constitutia fara sa respire. Pai mai grav ca asta cu greu se poate imagina. Orice alta alegere era deci mai inteleapta decit USL.Nu sint dubii. Este important ca cei ce au ales sa fie coerenti cu alegerea lor si peste citva timp cind vor apare consecintele. Multi au memoria scurta, si vor zice ca pe vremea lui Hitler ca nu credeau ca..., ca nu se asteptau la... ca nu au stiut ca...Nu-mi place ipocrizia. Au avut 6 luni de test "on live", au ales in deplina cunostiinta de cauza, sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce va urma !
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Domnule, apreciez comentariul dar credeti-ma, sincer, n-am inteles nimic din el. Nici ce imi atribuiti ca as vrea sa spun, nici care credeti dv ca este pozitia corecta.
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Domnule, crede-ma, este de ajuns sa-ti citesc panseurile si inteleg. Inteleg tot.
Răspundesalex - 12-10-2012
Inca un articol in logica "poporul greseste pentru ca eu am dreptate!" Adica ignoratio elenchi, ca miza e tocmai de a vedea ce argumente aveti pentru teza ca aveti dreptate, nu de a stipula ca aveti dreptate. Apoi, domnule Aligica, cei care spun ca ce-a facut poporul la votul din 9 decembrie este un vot de blam, lectia, poporul manios bla bla etc. etc. este discursul unor analisti si jurnalisti cu oarece vizibilitate. Nimeni n-a intrebat poporul de ce a votat cum a votat. Dar cel mai mult ma irita la articolul dvoastra pozitia ambigua: daca astea sunt mituri (incepand cu poporul, cel mai mare mit), atunci singurul lucru logic pe care-l puteti face este sa demascati mitul, si, mai departe, sa renuntati complet la a mai atribui responsabilitati si cauzalitati popoarelor. Daca chiar credeti intr-o entitate numita popor, care e sursa de cauzalitate si de responsabilitate, atunci ma astept sa nu-i atribuiti lui ce se-aude pe la televizor. Pentru un om cu educatia si spiritul dvs. analitic, zau ma asteptam la oarece control al puseurilor si pasiunilor. Si la oarece claritate in definirea propriei pozitii.
RăspundeCristi Danilet - 12-10-2012
Democratie nu se confunda, de ex, cu tirania majoritatii. In numele `poporului` s-au facut multe in Romania: de exemplu, s-a pus jugul comunist pe tara pentru peste o jumatate de secol.
Răspundegim grecu - 12-10-2012
este foarte greu de argumentat impotriva poporului, si asta nu din cauza forumistilor si nationalistilor care iti sar in cap. a spune ca poporul poate gresi este o afirmatie de bun simt, pe care nu o poate contesta nimeni. insa, si acum ajung la dificultatea initiala, cine poate gresi mai putin decat poporul? un partid politic? un grup de intelectuali? inteleptii? stiinta? statistica? sau, cu un fior, ma gandesc ca poate presedintele insusi? desigur, oricare dintre acestia. insa, daca e sa ramana democratie, din 4 in 4 ani proiectele politice trec pe la judecata (posibil eronata) a poporului. judecata e un termen pompos, academic, de manual de logica. de obicei, la noi poporul alege intre doua rele. intrebarea e: dupa ce criterii? supararea dumneavoastra apare cand, din perspectiva unui simpatizant pdl, considerati ca poporul a ales gresit. pai, daca lucrurile vor merge prost, si vor merge, tot poporul ii va da jos pe cei ce acum au fost alesi. atunci, veti spune, iata cum a ajuns poporul la judecata mea. dar va fi o falsa mandrie. caci poporul, asa otv-izat, sarac, incult, a votat acum impotriva unor promisiuni ale lui Traian Basescu din 2004, care s-au transformat intai in bancuri, apoi in cinism, iar acum vorbim despre ura pur si simplu. retrospectiv, ar trebui sa spunem ca poporul a votat gresit in 2004 si 2008, dat fiind ca â€sa traiti bine†nu s-a materializat perceptibil in capul natang si buzunarul firav al poporului? stiu care este argumentul dumneavoastra central: usl-ul este si mai prost, si mai corupt decat pdl-ul. perioada 2000-2004 ar trebui sa fie o confirmare, mai ales ca psd-ul are aceleasi structuri interne. problema e ca pdl-ul, in ultimii ani, a afirmat mereu acest lucru cu aroganta, cu auto-suficienta, atat fata de opozitie, dar si fata de popor. poporului nu-i place aroganta, de aia nastase n-a avut succesul lui basescu. plus ca ii cereati un lucru dificil, pe langa acceptarea acestei arogante: sa aleaga pentru un al treilea mandat consecutiv proiectul lui Basescu, proiect ce se scalda in aceeasi anti-coruptie teleghidata, in timp ce bunastarea e mereu proiectata la orizont. asta-i tot. poporul a zis nu. al treilea mandat e deja extrem de mult in romania post 89. dumneavoastra aveti exemple culte pentru a arata micimea usl-ului: constitutionalitate, principii de drept, apoi ati incercat sa le fardati pentru vulg - rusificare, iesirea din UE, etc. asadar, daca nu aveti argumente mai consistente impotriva â€judecatii poporuluiâ€, eu ii dau dreptate, desi este foarte probabil ca usl-ul sa fie mai prost si mai corupt.
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Prostia nu doare insa. Fapt dovedit de comentariul dumitale. N-ai simtit nimic, nu? QED.
Răspundemrjack - 12-10-2012
Va este complet straina ideea de democratie. Nu pentru ca este poporul nu-stiu-cum se bate ARD la cutite cu partidu' lu' domnu' Dan, ci pentru ca a reusit sa aiba cea mai slaba echipa guvernamentala, dublata de servilism feroce si de furt generalizat, totul sub aripa maretului conducator. Poate a gresit poporul, poate ca nu - asta insa va stabili istoria, nu un simplu si comun propagandist al perdantilor in momentele sale de nerdrage. Dar esential intr-o democratie este sa inteleaga toata lumea ca poporul are dreptul sa greseasca. PS: constat ca in continuare n-ati inteles nimic din cauzele esecului, si cu asemenea atitudine, nici n-o sa intelegeti.
RăspundeION - 12-10-2012
O tara intreaga nu se poate insela, dar tara si-o va lua in freza! a vrut USL, usl o sa aibă! cine naiba o sa mai opreasca usl de la orice: o sa calareasca bugetul, o sa incalece constitutia, justitia, fonduri europene (daca o sa mai ajunga la ele)...etc.,. in schimb o sa arunce si trei firfirei la pensii si ajutoare sociale, ca doar nu vor da de la ei din buzunar, ci vor impovara bugetul.
RăspundeVali - 12-10-2012
Domnule Aligica, Poporul n-a votat (si, de regula, in acest colt de Europa nu voteaza) o doctrina, o viziune, o agenda administrativa. Alegerile de ieri au insemnat victoria catorva lozinci vide, falimentul de imagine al lui Traian Basescu, impingerea PDL-ului in penumbrele Legislativului. S-a votat ranchiunos, bezmetic, fara discernamant. Dar cand s-a votat la noi, masiv, pe baza de calcul lucid, optiune ideologica sau isprava analitica? Era clar ca electoratul se va comporta infantil si razbunator, ca o gagica dezamagita ce cade in bratele primului golan intalnit, din dorinta de a-si pedepsi partenerul vinovat. Asta e varsta politica a romanului actual: o vehementa pubertate. George Bernard Shaw: “Democracy is a device that insures we shall be governed no better than we deserveâ€.
RăspundeAlex - 12-10-2012
Realitatea doare. Neputinta acestui articol de ma amuza :-))))
RăspundeD P Aligica - 12-10-2012
Domnule Stanciu, de data asta totul este atat de evident ca nu mai poate fi vorba de marja de interpretare. Sigur, o sa ziceti, asteapta o ora doua si vei vedea ca apare rapid un forumist sa ia apararea Poporului oropsit si sa te critice in numele Poporului. Bineinteles. Dar nu despre acel forumist vorbim.
Răspundejudex - 12-10-2012
Poate ca dl. Aligica greseste si romanii au descoperit motorul cu soia, pe care il cercetewza de ani buni. In aceste conditii, cine se mai bazeaza pe petrol si gaze va ramane sigur de caruta. Laserul de la Magurele nu mai este de actualitate, ca nu e pe baza soia.
RăspundeAdrian Stanciu - 12-10-2012
Desi sunt foarte de acord cu ideea articolului, nu inteleg de ce singularizati tocmai aceste alegeri. Cele de pana acum vi s-au parut pline de intelepciune?
Răspunde