Pe aceeași temă
Premierul Victor Ponta si-a exprimat, vineri, punctul de vedere cu privire la bugetul de stat pentru anul 2015. Seful Executivului a declarat ca “nu exista nicio crestere de taxe si impozite in 2015”, iar bugetul “(…) trece la lucrurile adevarate, nu la declaratiile politice”, potrivit Agerpres.
"Bugetul pe care îl prezentăm în fața plenului reunit trece la lucrurile adevărate, nu la declarațiile politice, care au abundat în această perioadă. După cum puteți constata, nu există nicio creștere de taxe și impozite în 2015. (...) Chiar și cei mai sceptici și necredincioși pot să vadă în bugetul pe anul 2015 că strategia unică de impozitare stă la baza construcției", a spus Ponta.
El a susținut că bugetul pentru anul viitor conține măsuri benefice pentru economie precum scutirea profitului pe impozitul reinvestit, alocarea de bani mai mulți pentru investiții, reducerea TVA pentru pachetele de turism all-inclusive.
Potrivit lui Ponta, în bugetul pe 2015 există acoperire pentru mărirea pensiilor, dublarea alocațiilor pentru copii și indexarea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități.
"De asemenea, se confirmă cei trei ani de alocări suplimentare pentru două domenii esențiale — educația și sănătatea. Vă cer sprjinul pentru a păstra această direcție corectă: creșterea investițiilor în educație și sănătate", a transmis premierul.
Bugetul, votat in comisii
Bugetul de stat pentru 2015 a fost votat, joi, in comisiile de specialitate din Parlament, dupa dezbateri ce au durat trei zile. Cu doua voturi “impotriva” si o abtinere, proiectul a trecut si cu unele amendamente.
Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au început, marţi, dezbaterile generale la proiectul bugetului de stat pe 2015, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Finantelor Publice (MFP) Daniela Pescaru şi în ciuda obiecţiilor opoziţiei privind absenţa ministrului Darius Vâlcov de la şedinţă și le-a finalizat joi, la ora 22.00, după trei zile de dezbateri aprinse.
Raportul comisiei de buget-finanțe intra, vineri, în dezbaterea plenului Parlamentului, iar votul final ar putea avea loc duminică, în aceeași zi cu depunerea jurământului în fața Legislativului de către noul președinte ale României, Klaus Iohannis.
Proiectul de buget a fost aprobat în şedinţa din 12 decembrie a Guvernului.
Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.
Premierul Victor Ponta a motivate scaderile din buget prin reducerea contributiilor sociale la angajator cu 5% si prin plata titlurilor executorii.