Presedintele CSM: Sistemul judiciar, vizat de amenintari generate de interese personale sau de grup

T.d. | 11.09.2014

Pe aceeași temă

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a declarat joi ca in Romania riscul vulnerabilizarii sau amenintarii sistemului judiciar exista si este generat de interese personale sau de grup, conform Ziare.com.

"CSM a luat pozitie ori de cate ori independenta sistemului judiciar, independenta sau reputatia magistratilor au fost afectate. De aceea, notiunile 'stat de drept', 'independenta', 'impartialitate' sau 'responsabilitate' se inscriu in valorile actuale ce trebuie mereu aparate, indiferent de regimul de guvernare al statului.

Intr-o perioada de framantari accentuate in Europa de Est, Romania se bucura de o viata normala, in care separatia puterilor statului este respectata ca valoare fundamentala. Cu toate acestea, riscul vulnerabilizarii sau amenintarii sistemului judiciar exista si este generat de interese personale sau de grup
", a afirmat seful CSM.

Bordea a precizat ca niciun sistem judiciar nu se bucura de eradicarea totala a coruptiei, dupa cum nu poate raporta un procent de incredere a populatiei de 100%.

"De aceea atacurile asupra sistemului judiciar se produc, ele trebuie monitorizate iar responsabilitatea - asumata. Independenta este o valoare asumata de orice magistrat, astfel incat el este obligat sa o respecte si sa o protejeze prin aplicarea corecta si previzibila a legii.

Implementarea principiilor statului de drept reprezinta obiectivul permanent al fiecarui sistem judiciar, prin numirea unor judecatori competenti si impartiali, prin apararea independentei lor, oferindu-le garantiile statutului respectat de societate sau prin resurse adecvate bunei functionari. Altfel, nu numai independenta justitiei este afectata, dar chiar echilibrul intregii societati
", a adaugat el.

La randul sau, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca asigurarea unui act de justitie eficient, accesibil si de calitate reprezinta o asteptate legitima a cetatenilor unei societati intemeiate pe respectul normei de drept. El a subliniat ca sistemul de justitie reprezinta pilonul de baza al statului de drept si implicit al unei societati democratice, stabile si responsabile.

Cazanciuc a aratat ca fara un sistem de justitie modern, adaptat cerintelor societatii contemporane si capabil sa raspunda provocarilor viitorului, nu se poate asigura fundamentul dezvoltarii economice si sociale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22