Pe aceeași temă
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a anuntat sambata la amiaza ca au fost analizate pana in prezent o parte dintre amendamentele aduse Constitutiei de proiectul de revizuire si s-a constatat ca peste 10 dintre acestea nu sunt constitutionale, informeaza ziare.com.
Membrii CCR s-au reunit si sambata pentru a discuta proiectul de revizuire a Constitutiei in conditiile in care duminica seara expira termenul de 10 zile in care trebuie sa se pronunte asupra modificarilor aduse de comisia parlamentara condusa de Crin Antonescu.
Augustin Zegrean le-a spus jurnalistilor, care l-au asaltat cu intrebari, ca s-a ajuns cu discutiile la art 102 din actuala Constitutie, iar o parte dintre amendamentele propuse de parlamentari s-a constatat ca sunt in contradictie cu art.152. alin.2 din Constitutie, fiind vorba despre articole care nu pot fi revizuite pentru ca se incalca sau sunt afectate drepturile fundamentale.
De asemenea, magistratii CCR au facut si cateva recomandari de "rescriere si recorelare a textelor".
"Textele trebuie sa fie in acord cu Constitutia si cu principiile dreptului constitutional si statului de drept", a mai precizat Augustin Zegrean.
Acesta a dat asigurari ca duminica se vor incheia dezbaterile, va fi comunicata public minuta deciziei, iar in urmatoarele zile ea va fi publicata in Monitorul Oficial si comunicata Parlamentului.
Intrebat de jurnalisti cate articole sunt neconstitutionale, presedintele CCR a spus ca nu le-a numarat, dar sunt in jur de 10, "mai multe sau mai putine".
"Nu pot sa fac o apreciere de ansamblu. S-a incercat, oamenii s-au straduit, nu e usor, e greu sa le concentrezi", a declarat acesta, incercand sa ii scuze pe parlamentarii care au elaborat proiectul de revizuire a Constitutiei.
De asemenea, intrebat de jurnalisti daca noua Constitutie va impiedica traseismul parlamentarilor, Augustin Zegrean a replicat: "Constitutia actuala prevede ca mandatul imperativ este nul. Nu au modificat acest articol, concluzia o trageti dumneavoastra".
Alte prevederi care au probleme de neconstituţionalitate se referă la posibilitatea folosirii probelor ilegale dacă sunt în favoarea acuzatului, precum şi posibilitatea de a se recunoaşte prin lege organică ” zone tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor”
În plus, articolul care prevede că preşedintele nu poate refuza numirile de miniştri din partea premierului va cuprinde recomandările judecătorilor Curţii Constituţionale, întrucât există o lege care stipulează foarte clar în ce condiţii o persoană nu poate fi numită ministru.
Pe de alta parte, jurnalistii au vrut sa stie ce se intampla daca Parlamentul nu va tine cont de decizia pe care CCR o va da maine.
"Noi nu dam aviz, dam decizie, iar ea e obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial", a subliniat presedintele Curtii.
In plus, acesta a reamintit ca "o solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa in CCR", prin urmare proiectul de revizuire nu va putea fi retrimis la CCR fara modificarile cerute de curte.
Decizia CCR se va comunica Parlamentului, urmand ca proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie pus in acord cu cerintele Curtii. Dupa aceea, vor urma dezbaterile si aprobarea formei finale, care va fi trimisa pentru consultare si Comisiei de la Venetia.
Proiectul final va trebui din nou verificat de constitutionalitate de catre CCR, pentru ca nu vorbim de o noua Constitutie, ci de o revizuire a celei existente prin lege.
Rezultatul final va fi supus referendumului national.
Sursa: ziare.com.