Pretul ignorantei: Victor Ponta rateaza o mare sansa

Vladimir Tismaneanu 10.01.2014
SHARE 11

De același autor

Nu stiu cu ce se ocupa consilierii lui Victor Ponta. De fapt stiu, daca ma ma gandesc la gafele domnului Gyorgy Frunda, recunoscute pana si de Valeriu Zgonea. Se ocupa cu taiatul frunzei la caini. Daca ar fi fost bransati, i-ar fi spus plagiatorului ca Victoria Nuland este casatorita cu influentul politolog, specialist in relatii internationale si comentator Robert Kagan, cercetator la Brookings Institution, omul care i-a consiliat atat pe Barack Obama (o scurta perioada) cat si pe Mitt Romney (caz unic, dupa stiinta mea) in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale.

Macar sa fi apelat la serviciile lui Mircea Geoana, care, inainte de a deveni aparatcik PSD, a fost un diplomat dinamic aici in Washington si care continua sa frecventeze zonele care conteaza in lumea think tank-urilor , universitatilor si revistelor americane. Ar fi aflat ce inseamna "Brookings Institution", "The New Republic" si "The Weekly Standard". Victor Ponta nu pricepe ca oricate firme de lobby ar angaja, contactele umane sunt cele decisive. Iar acum, la Bucuresti, ar fi avut ocazia unui contact de maxima semnificatie. Aici este o diferenta esentiala intre Ponta, pe de o parte, si Iliescu, Nastase sau Geoana pe de alta. Ii intrece pe toti trei la capitolul tupeu, ceea ce, trebuie admis, nu e putin lucru...

 

I-ar fi spus ca Robert Kagan este contributing editor la “The New Republic” si ca a fost un timp contributing editor la “The Weekly Standard”. Ca, impreuna cu William Kristol, a fondat importantul “Project for the New American Century”. I-ar fi spus ca presedintele Obama a salutat cea mai recenta carte a lui Robert Kagan. I-ar fi spus ca si fratele sau, Frederick Kagan, este comentator de politica internationala la “The Weekly Standard” (ca si Max Boot si Charles Krauthammer). O revista in care tocmai am scris o recenzie a antologiei de articole pe tema stangii americane a lui David Horowitz (au aparut primele doua volume).

I-ar fi spus ca la Washington exista o comunitate de analize strategice in care fratii Kagan sunt cat se poate de influenti. Ca Victoria Nuland este o persoana care va mai juca multa vreme, indiferent de cine va fi presedinte, un rol de prim rang in luarea deciziilor pe teme europene si nu numai. I-ar fi spus ca Robert Kagan a scris una din acele carti care dainuie, ca el a fost cel care a formulat celebra distinctie: “Americanii sunt de pe Marte, europenii sunt de pe Venus”. Asa se rateaza mari sanse pe lumea aceasta, din prostie, din ignoranta, din tupeu.

http://www.weeklystandard.com/articles/good-fight_771511.html

http://mondoweiss.net/2011/10/no-problem-obamas-state-dept-spokesperson-is-married-to-romneys-neocon-foreign-policy-adviser.html

Sugestii de lectura, recenzia lui Frederick Kagan la memoriile lui Robert Gates:

http://www.weeklystandard.com/articles/gates-war_774086.html

precum si faimoasa carte a lui Robert Kagan:

http://www.nytimes.com/2003/03/05/books/books-of-the-times-americans-are-from-mars-europeans-from-venus.html

 

TAGS:

Comentarii 11

Mars vs. Venus - 01-13-2014

D-ul Tismaneanu uita sa precizeze ca Robert Kagan este unul dintre neo-conservatorii ideologi care au influentat dinamica politica americana, alaturi de acei "hawks" americani, spre ex. Rumsfeld, Wolfowitz, Cheney, etc. (care de fapt au cam dat-o in bara cu razboiul din Iraq promovand minciuna existentei armelor de distrugere in masa). Mai uita sa precizez cum diversi oficiali au fost concediati cand acestia au spus adevarul despre actiunile militare ale SUA in Iraq si Afganistan, cum ar fi generalul Eric Shinseki si Lawrence Lindsey din administratia lui Bush Jr. Mai uita sa spuna cum priveste SUA dinamica europeana in materie de aparare si securitate si, mai ales, cum in prezent accentul cade mai mult pe estul Asiei decat pe UE. Cu alte cuvinte, potrivit cartii lui Kagan, "Of Power and Paradise", SUA si UE sunt la capete opuse. Una consecventa in manifestarea puterii sale militare globala, cealalta doritoarea de a promova dialogul inter-national. Din fericire, Presedintele Obama, un "internationalist" prin nastere, este aparent mai mult de pe Venus decat de pe Marte. D-na Nuland a fost cat se poate de diplomata cu privire la unele intrebari din partea jurnalistilor (e firesc!). Insa toate elogiile aduse de d-ul Tismaneanu (care isi uita trecutul comunist din RO, iar in acest sens exista o serie de personaje politice in tara, fost utc-iste propagandiste si comuniste care acum se declara "de dreapta", gen MRUngureanu) cu privire la fratii Kagan sunt cumva fortate. Exact cum faceau comunistii in trecut. Daca Ponta-Plagiatorul nu stia de cartile lui Kagan, lumea interesata de conservatorismul american stie. Faima unui om se bazeaza pe munca sa dar in special pe interesele in serviciul carora este inscris. Si banii care provin din acestea. Nesimtirea pontiana este standardul psd-ului. Asta nu inseamna ca nu sunt si alti tupeisti pontieni in celalalte partide. Ponta, pana la urma, nu are calitati de lider oricat de mult si-ar dori el. Warren Bennis, intr-una din cartile sale, "On Becoming a Leader" scrie ca leadershipul se bazeaza si pe integritate morala. De fapt, asta este una dintre diferentele dintre oficialii americani si romani. Din pacate. Ponta & co. vorbesc de o relatie strategica cu SUA insa in practica raman tot neo-bizantini. Ambivalanta morala sau ceea ce Tom Gallagher numeste "dublu standard".

Răspunde

DDD - 01-12-2014

Eu mă întreb de ceva vreme cum de nu-l sperie pe Ilie Sârbu boala ginerelui său ?! Omul ăsta e bunic, nu se teme că nedescoperită şi tratată la timp o boală psihică poate dăuna în primul rând celor din familie ?

Răspunde

Ariel - 01-12-2014

Domnul Tismaneanu nu stie cat de ocupat poate fi un prim ministru( :D): partide demonstrative de baschet, talkshowuri la H3 si ghita tv, plus mese copioase cu baronii psd, pe care trebuie sa-i linisteasca cum ca mititica nu le va fi the next their house! Unde mai pui ca in ultimele luni n-a avut parte decat de infrangeri, sau altfel spus, mult mai multe infrangeri decat satisfactii: rateu la suspendarea din 2012, rateu cu regionalizarea, rateu cu referendumul la 30% pentru constitutie, acelasi rateu cu schimbarea codului penal si promovarea legii amnistiei penalilor usl, rateuri rateuri, greu de digerat pentru un copilot ambitios.... Deci, ar fi fost o ironie a sortii sa se spuna ca Victor s-a intalnit cu Vicroria(fie ea si Nuland ! :D) De aceea, victoras cel las -viteaz a ales sa nu se intalneasca cu Vctoria. Ar fi fost o noua infrangere dureroasa pentru orgoliul lui nesatul. Unde s-a ascuns in cele doua zile nu vom afla curand(poate in sifonierul unde isi tine daciana rachiile :D :D, sau mai stii?, sub biroul lui tata socru) Oricum, trebuie sa ai tupeu, nu gluma, ca sa apari iar la tv imediat ce a plecat tanti Victoria... Cand ma gandesc, insa , cat de infantil e ponta, parca nu e chiar atat de aiurea comportamentul lui, daca facem abstractie de functia lui, Doar daca facem abstractie.....

Răspunde

CHARLIE - 01-11-2014

Consilierii lui Pontica nu sunt mult mai avansati decat el insusi. In fond nu pot sa scoti apa dintr'o piatra seaca.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 01-11-2014

Chestia asta, coroborata cu postarea steagului chinezesc in locul celui al UE, il exclude pe ponta definitiv de la orice discutie serioasa. Dar, fireste, nu imbuibatii usl-isti au de suferit ...ceea ce la convine lor este sa nu-i intrebe nimeni nimic. Desigur, toate astea, in numele " poporului " ...

Răspunde

profesoru - 01-11-2014

"contactele umane sunt cele decisive" - e adevarat doar daca respectivii impartasesc aceleasi valori si/sau interese. Ceea ce nu e cazul. Vad ca toata lumea spune ca Ponta trebuia sa o primeasca pe Nuland. Dar puneti-va in locul lui. Ce sa discute? Sa isi ia la modul serios angajamentul ca va respecta statul de drept? Nici nu se gandeste. Sa ii imbrobodeasca inca o data pe americani? Nu mai tine. Sa le spuna verde in fata ca il doare in cot de Occident si ca de acum incolo in Romania va fi doar cum vrea el si mafia USL? E cam prematur. Asa ca singura solutie a fost disparitia in ceata. Sper ca episodul asta sa fie un semnal de alarma pentru electoratul PNL.

Răspunde

Io din popor - 01-11-2014

domnul Kagan i-a consiliat in acelasi timp si pe Barack Obama si pe Mitt Romney in timpul campaniei electorale, in conditiile in care cei doi erau adversari? si ca nu cumva sa sifoneze, cu un candidat folosea cuvinte deduse din literele alfabetului din la a la m si cu altul de la n la w? vorba lui Mao, noi la putere, noi la opozitie a fost tradusa in fapt astfel? si pe domnul Kaplan cine il consiliaza?

Răspunde

R.I. - 01-11-2014

Cu alte cuvinte: daca Ponta ar fi citit recenzia remarcabila scrisa de catre Tismaneanu in aceasta prestigioasa revista americana, ar fi stiut (nolens volens) ca "Victoria Nolan (sic!) este o persoana care va mai juca multa vreme un rol de prim rang."

Răspunde

dan - 01-10-2014

Dar o ploconire in fata chinezilor cu schimbarea steagului european a prins bine in fata populatiei?

Răspunde

Lie Ciocarlie - 01-10-2014

nea ultrasule, ce cati matale pe-acilea pe la rivista 22? Vezi-ti de Mitica Dragomir, Steaua si Dinamo si gata. Lasa, ca ne-au controlat destul neamurili proaste, pina la voma.

Răspunde

silenzio-stampa - 01-10-2014

nu cred ca o ploconire la patul conjugal a lui nuland ar fi fost un gest bine primit de populatie. exista o anumita repulsie fata de "cozi de topor" si "pioni" plasati de americani pentru a controla romania.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22