Principii, nu oameni. Care principii?

Andreea Pora 29.10.2008

De același autor

Nu e nevoie de alegeri pentru a da ver­dic­tul final: re­for­ma clasei politice prin uni­nominal este un esec ra­su­na­tor, similar celorlalte esecuri care au marcat lungul sir al reformelor romanesti. Sa le enu­me­ram pe cele mai im­por­tante, cele care au suscitat energiile societatii civile: re­forma justitiei, a administratiei, reforma morala prin de­conspirarea Securitatii si Legea lus­tratiei. Varianta au­toh­tona a unino­mi­nalului a pervertit pana la perfectiune sis­te­mul listelor, dand frau liber celor mai urate apucaturi ale partidelor in numirea can­didatilor, dezlantuind impar­tirea clien­te­lara a banilor, prin care votul devine marfa la taraba guvernamentala a pome­ni­lor, facilitand ascen­siu­nea parvenitilor si mafiotilor de scoala noua si batandu-i in cuie pe vechii dosariabili si traseisti de pro­fesie.

Spre deosebire chiar de 2004, cand par­tidele au do­ve­dit, totusi, o minima reti­centa in a-si pune pe liste per­so­naje cu tre­cutul prea incarcat de citatii la parchet, spe­cia­lizati in devalizarea banului public, securisti cu patala­ma la mana si indivizi deveniti subiect de mult prea ra­su­na­toare scandaluri de presa, in 2008 orice criteriu s-a spul­berat sub tavalugul unei con­fuzii dense care s-a insta­pa­nit in ultimii doi ani. Prin comparatie, devine de ad­mi­rat efor­­tul scrasnit al partidelor care, in 2004, si-au “cu­ra­tat” superficial listele la soli­ci­ta­rea Coalitiei pentru un Par­lament Cu­rat, mi­mand consideratia pentru criteriile de inte­gri­tate ale acesteia. Acum, presate de fal­sul uni­no­minal, cu o disperare masu­ra­bi­la in procentele din PIB pe care le au de pierdut sau de castigat daca ajung la pu­tere, traduse in salarii si beneficii consi­de­rabile, par­ti­dele au stalcit sub bocancul cu tinte electorale orice ur­ma de decenta.

Listele sunt o aglomerare fabuloasa de penali, de ho­to­mani si smecheri, de de­pendenti de doza trimestriala din afa­cerile cu statul, de gugumani aspiranti la somnul dulce al parlamentarismului, de ar­tisti ratati, milionari de mucava sau se­mi­docti transpirati de efortul gandirii coe­ren­te in limba materna, oricare o fi ea. O suita nesfarsita de rebuturi in capul caro­ra mai ticaie doar neuronul sa­lariului si al pensiei, prin venele carora circula in­­gro­sat sangele capatuielii, un lant uman de tinere sperante im­­bal­samate deja cu pil­da mai marilor la a caror scoala au cres­cut. Tupeisti, plini de avant popu­listo-de­ma­gogic, dedati deja la dul­ceata sinecu­rilor de tot felul, junetea listelor este, in multe cazuri, la fel de cutre­mu­ra­toa­­­re ca dinozaurita lor. In plus, ei au as­pi­ratii pe ter­men lung! (Imi cer scuze fata de mi­no­ritatea iesita din aceste tipare.)

Problema e generala, niciun partid nu face exceptie. Cu toate acestea, singurul tras in tepele de recenta amin­­tire e PD-L. Cand se face analiza listelor, petele ne­gre ale democrat-liberalilor sunt feliate pe ca­prarii si in­­toar­­se pe toate fetele. Si pe buna dreptate. Motivul e la in­­­demana si usor de inteles. PD-L sufera de “sin­dro­mul Mona Musca”. Atunci cand te cocoti pe craca moralitatii, cand te bati cu pum­nul in piept cu reforma clasei politice si sus­tii uninominalul ca panaceu universal pentru toate relele, cand strigi pe unde apuci impotriva dosariabililor, pe­nalilor, tra­seistilor, tradatorilor si oportunistilor, nu-ti poti permite sa defilezi chiar tu cu ei. Pentru ca nimeni nu va judeca prin com­pa­ratie, putini vor pune problema in ecua­tia “dalmatienii unora versus dalmatienii celor­lalti”. Nu se va face un raboj pe care vor fi contabilizate de­seurile si rebuturile tu­turor, din simplul motiv ca as­tep­ta­rile fata de PD-L erau altele. Iar cel mai rau lu­cru e sa nu te ridici la nivelul astepta­ri­lor, sa le inseli. Acesta este sindromul Mo­na Musca. Degeaba a fost indepartata res­­pectiva doamna, daca ea a fost inlo­cuita cu Talpes, Ba­da­lan, Prigoana si vreo 30 de re­ciclati de pe la PSD, PNL sau PRM.

Asa se face ca putini vorbesc despre faptul ca PSD si PNL bat fara rusine re­cor­dul la penali si anchetati, ca Nas­tase “patru case” si trei dosare nu mai suscita nicio fi­brilatie morala, ca nume precum Mitrea, Seres, Voicu­les­cu, Miki Spaga, Constantin Contac, Gavril Marza, Emi­lian Cutean sau Ion Stan, toti urmariti penal sau tri­misi in judecata, nu tulbura niciun condei. Constiintele sfo­raie linistite, desi lista liberalilor e impanata de dosa­ria­bili: Morega, Fenechiu, Pacuraru, Adomnitei, Chiua­riu, de traseisti, sinecuristi, directori de agentii si regii abo­nati la banul public si lefuri peste capacitatea de­cen­ta de con­sum. Sunt mai frecventabili Nastase, Voi­cu­les­cu sau Fenechiu decat Talpes? Cali­nescu decat Pa­leo­logu? Nici vorba! Lucru­rile nu sunt insa judecate in aceasta grila. PD-L defileaza in mersul piticului pe sub o sta­cheta asezata pentru saritura cu pra­ji­na.

 

Candidatii penali ai PSD-PC


Dan Voiculescu - Bucuresti, Colegiul 8, Senat

Liderul PC este urmarit penal in doua dosare: privatizarea ICA Bucuresti si Loteria II. In ambele este acuzat de mita, spalare de bani si fals.

 

Codrut Seres - Teleorman, zona Videle - deputati

Este urmarit penal in doua dosare: Hidroelectrica, in care este acuzat pentru subminarea economiei nationale, si cel de tradare prin divulgare de informatii secrete si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational.

 

Adrian Nastase - Prahova, Colegiul 8 (Mizil) - deputati

Adrian Nastase este cercetat de procurorii anticoruptie in patru dosare: Zambaccian I, Matusa Tamara, Zambaccian II si Trofeul Calitatii. Principalele acuze sunt luare de mita, obtinerea de foloase necuvenite, spalare de bani si santaj. Dosarul Zambaccian II este inchis din cauza faptului ca deputatii au refuzat sa dea aviz de inceperea urmaririi penale.

 

Miron Mitrea - Vrancea, Colegiul 2 - deputati

Procurorii DNA au inceput pe 1 octombrie 2008 urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea in dosarul privind renovarea vilei mamei sale. Acuzele care i se aduc lui Miron Mitrea sunt “luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie”.

 

Serban Mihailescu - Teleorman, Colegiul 1 - Senat

Procurorii anticoruptie au cerut parlamentului in august 2008 aviz de inceperea urmaririi penale a senatorului Serban Mihailescu, in “dosarul armelor” in care acesta este acuzat de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

 

Marian Ghiveciu - Buzau, Colegiul 5 - deputati

Este cercetat penal de DNA, fiind suspectat de uz de fals in tranzactii imobiliare ilegale, prin transferul unor terenuri din localitatea Merei la Drumul european E 85.

 

Constantin Contac - Botosani, Colegiul 6 - deputati

A fost trimis in judecata de DNA pentru spalare de bani, fals in declaratii si obtinerea unor foloase necuvenite de 19,3 milioane lei.

 

Gavril Marza - Suceava, Colegiul 3 - Senat

A fost trimis in judecata pentru finantarea PSD prin intermediul Fundatiei “Armonia”, lucru interzis de lege.

 

Trifon Belacurencu - Tulcea, Colegiul 2 - Senat

Urmarit penal de DNA pentru rezilierea abuziva a unui contract de cesionare a unor terenuri piscicole.

 

Emilian Cutean - Alba Iulia, Colegiul 3 - deputati

Fost secretar de stat pentru Problemele revolutionarilor, deputatul PSD Emilian Cutean este judecat pentru abuz in serviciu si evaziune fiscala. Dosarul se afla la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a suferit deja cateva amanari.

 

Ion Stan - Dambovita, Colegiul 3 - deputati

Este acuzat de DNA in dosarul ofiterilor SRI din Prahova privind traficul cu produse petroliere. Dosarul a fost trimis in instanta.

 

Petre Daea - Mehedinti, Colegiul 2 - Senat

Fost ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost cercetat de procurorii anticoruptie in mai multe dosare referitoare la afaceri privind importul cu grau, la privatizarea societatii Piscicola SA Neamt. In acest dosar, fostul PNA (actual DNA) l-a pus sub acuzare pentru abuz in serviciu.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22