Prognoze pesimiste privind economia Rusiei

Armand Gosu | 30.09.2014

Pe aceeași temă

Economia Rusiei gâfâie nu doar din cauza sancțiunilor Occidentului, ci și din cea a scăderii prețului la petrol și a lipsei reformelor.

Șeful Departamentului de Planificare al Mi­nisterului de Finanțe al Rusiei declara, pre­luat de presa de la Moscova, că Rusia a pier­dut 2% din PIB din cauza tensiunilor din relațiile cu Occidentul și alte 2 puncte procentuale din cauza scăderii prețului la petrol. După anexarea Cri­meei și sprijinirea se­pa­ra­tiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, atât SUA şi sta­tele mem­bre UE, dar și Ca­nada, Australia, Japonia au adop­tat mai multe seturi de sanc­țiuni economice și fi­nanciare împotriva Mo­s­co­vei. Impactul lor a fost imediat, mai mul­te miliarde de valută străină fugind de pe piața rusească. Pe termen mediu și lung, însă, tendința scăderii prețului la petrol pe piața mondială are consecințe mult mai serioase, obligând autoritățile fe­derale să reconfigureze bugetele și prog­no­zele de dezvoltare economică. În ciuda cri­zelor din Ucraina și Orientul Mijlociu, pia­ța internațională a fost saturată de petrol care încet, dar sigur, s-a ieftinit. Scăderea prețului țițeiului Ural (pe toate piețele, acesta este mai ieftin decât Brent, care dă prețul de referință), cel care se extrage în Rusia, de la 110 dolari la 93 de dolari pen­tru baril, la începutul celui de-al doilea tri­mestru al anului 2014, va conduce la o scă­dere a valorii exportului de hidro­car­buri cu 55 de miliarde de dolari pe în­tregul an 2014. Vestea cu adevărat proastă este că această scădere a prețului nu este una conjuncturală, forțată de cineva care vrea să administreze Rusiei o corecție, ci este o scădere structurală, generată de creș­terea producției de pe­trol, în special american, re­luarea exporturilor de că­tre Libia și Irak, în vreme ce ritmurile de creștere eco­nomică scăzute din China și India fac ca cererea de hidrocarburi să rămână mo­destă. Wall Street Journal explică faptul că, în acest context, jucătorii de pe pia­ța financiară și-au pierdut interesul pentru petrol și din cauza în­tă­ririi dolarului american în raport cu alte valute.

O analiză recent dată publicității de Banca Mondială formulează un diagnostic deloc optimist în privința viitorului economiei rusești, despre care spune că este la gra­nița recesiunii. Raportul, menționat de pre­mierul Dmitri Medvedev în des­chi­de­rea ședinței de guvern, prezintă trei sce­narii, în care cel mai optimist, care pre­supune ridicarea sancțiunilor contra Ru­siei până la sfârșitul anului și creșterea pre­țului la petrol, vorbește despre o creș­tere de jumătate de procent pentru 2014, un procent în 2015 și 1,3% în 2016. Pentru comparație, în zona euro, care nu se re­mar­că printr-o dinamică deosebită, creș­terea PIB prognozată este de aproape 1% în 2014, 1,41% în 2015 și 1,8% în 2016. Cât privește raportul publicat la 24 sep­tem­brie, în scenariul pesimist, dar probabil, ex­perții Băncii Mondiale afirmă că Rusia intră în recesiune, cu o scădere a PIB de 1% în 2015 și o inflație de 10%. Potrivit scenariului pesimist, în 2015 deficitul bu­getar ar fi de 2,8%, adică 82,3 miliarde de dolari.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul de la Moscova, Dmitri Medvedev (septembrie 2014)

Ca scenariul optimist să poată deveni rea­litate nu e suficientă ridicare sancțiunilor internaționale și apropierea prețului pe­trolului de vechile cotații (calculele din ra­port au fost făcute pentru 103 dolari ba­ri­lul în 2015 și 100 de dolari în 2016). Este ne­voie de reforme structurale, de in­ves­tiții directe, de creșterea încrederii con­su­matorului, toate acestea împreună putând să asigure creșterea economică. De­ma­ra­rea unor reforme sectoriale în sănătate, educație, transport etc. ar putea fi un fac­tor decisiv în atragerea investițiilor di­rec­te, de care Rusia are atât de multă nevoie acum. Decisiv, însă, ca Rusia să nu cadă în recesiune, pe lângă îmbunătățirea sen­si­bilă a relațiilor cu Occidentul care să ducă la ridicarea sancțiunilor, creșterea pre­țu­lui hidrocarburilor, reforme structurale și sectoriale și mai ales pentru ca viitoarea creștere economică să fie una sănătoasă, este nevoie de un alt model de dezvoltare economică.

Putin a câștigat alegerile în 2000 cu un mo­del economic bazat pe exploatarea hi­drocarburilor. Toată creșterea economică a fost posibilă în contextul ridicării pre­țurilor mondiale la gaz și mai ales petrol, după 11 septembrie 2001. Practic, peste ju­mătate din bugetul federal al Rusiei este ali­mentat de taxele și impozitele rezultate din exportul de hidrocarburi. În 2012, când Putin a câștigat al treilea mandat de președinte, de astă dată pentru şase ani, spre deosebire de primele două, care erau de patru ani fiecare, el a venit cu un pro­iect geopolitic, Uniunea Euro-Asiatică, ca­re se baza pe același model economic inau­gurat în 2000, anume, pe exploatarea re­sur­selor energetice. Acest model a făcut ca­rieră în anii 1970, în țările Golfului, de la Arabia Saudită la Irak, însă Rusia are al­te dimensiuni şi tradiții, iar elita rusă ar pu­tea să-și dorească și altceva decât o via­ță de lux într-un emirat poleit cu aur.

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22