Programul de guvernare al PNL, Recladirea nationala, votat in cadrul Consiliul National al partidului. PNL intentioneaza sa introduca un nou sistem fiscal din 2017

P.c. | 25.05.2015

Pe aceeași temă

PNL a votat cu unanimitate de voturi programul de guvernare al partidului, sambata, in cadrul Consiliului National desfasurat la Pitesti. Programul de guvernare contine principalele directii ale unei incercari de reconstructie nationala, axata pe economie, justitie, educatie si sanatate, relateaza Hotnews.

 

Conform programului, PNL isi propune "introducerea unui nou sistem fiscal incepand cu anul 2017", sistem prin care se are in vedere, printre altele, "generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe si impozite (impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, TVA si toate taxele pe munca".


Programul de guvernare a fost prezentat de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu: "Acest program pune probleme esentiale si ofera raspunsuri la aceste probleme. Vorbim in el despre un stat puternic, dar care respecta cetatenii. (...) Vorbim despre un guvern eficient (...). Oriunde veti deschide acest program, veti gasi solutii pentru problemele de astazi, dar si pentru problemele de maine", a spus Predoiu.
 

Programul de guvernare al PNL, intitulat "Recladirea Nationala", are ca obiectiv punerea in opera a principiilor si obiectivelor platformei "Romania lucrului bine facut".
 

In 2015, PNL isi propune realizarea unui parteneriat intre Guvern si Societate, in 2016, o armonizare intre buna guvernare si efortul national, elemente ce ar trebui sa conduca in 2017 la un "model propriu de dezvoltare".

In 2018, potrivit PNL, in baza acestui model sa se poate ajunge la o "economie competitiva", la o "societate educata, dinamica" si la o "administratie inteligenta", componente care ar putea sta, in 2019, la baza obiectivului de "recladire nationala".

 

CITIȚI ȘI:  Consiliul National al PNL: Motiunea de cenzura va avea ca obiect votul prin corespondenta al diasporei



PNL mai propune, in programul sau de guvernare, realizarea unor "grupuri strategice" la nivelul Executivului, precum si crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania. PNL isi propune de asemenea crearea unui grup de lucru si dialog permanent cu mediul de afaceri in vederea culegerii direct din economie a semnalelor si propunerilor privind imbunatatirea mediului de afaceri, cu o atentie speciala pentru incurajarea si dezvoltarea capitalului autohton.

 

In document se mai sustine crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania care prevede, intre altele, "constituirea unui Comitet International de Sprijin pentru interesele Romaniei, compus din personalitati economice, diplomatice si politice internationale care simpatizeaza cu Romania, atat de cetatenie romana, cat si straina".


Programul de guvernare propus de PNL mai propune, ca masura in domeniul fiscal-bugetar pentru stimularea consumului intern, "readucerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016".

 

O alta masura de stimulare a consumului intern propusa prin programul PNL se refera la "introducerea a doua cote diferentiate de TVA", una pentru "alimente, medicamente, energie electrica, gaze naturale, carti" si o alta pentru "serviciile turistice, transport in comun si alte produse, a caror oportunitate va fi determinata prin consultarea cu mediul de afaceri, partenerii sociali si societatea civila".
 

Totodata, PNL isi propune "introducerea unui nou sistem fiscal incepand cu anul 2017", sistem prin care se are in vedere, printre altele, "generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe si impozite (impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, TVA si toate taxele pe munca".
 

PNL mai sustine, in programul sau de guvernare, ca alocarea bugetara necesara pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de toate tipurile - rutier, feroviar, naval, aerian – a Romaniei este de circa 3% din PIB.
 

La capitolul privind consolidarea Justitiei, se sustine "dreptul CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind organizarea sistemului judiciar", iar la capitolul Sanatate are in vedere o alocare bugetara a "cel putin 6% din PIB incepand cu anul 2016".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22