Pe aceeași temă
Programul de guvernare al Cabinetului Ponta contine prevederi precum moratoriu imediat pentru exploatarea gazelor de sist, reintregirea salariilor bugetarilor si recuperea sumelor retinute pensionarilor.
In Program se noteaza "Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica". Moratoriu privind exploatarea gazelor de sist inseamna sistarea oricarei activitati de extractie prin controversatul procedeu al fracturarii hidraulice, explica Hotnews.ro.
Romania s-ar alaturi astfel Bulgariei si Frantei, singurele tari din UE care au impus, pana acum, un moratoriu similar. Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.
Moratoriu imediat si protectia mediului inconjurator
"O gestionare corecta, eficienta si transparenta a domeniului mediului bazata pe principii europene de dezvoltare durabila poate aduce o imbunatatire a calitatii vietii in Romania, beneficii economice, sociale si respectarea dreptului romanilor la un mediu sanatos si curat", se arata in documentul Programului de guvernare.
Pe langa initierea moratoriului, se mai numara si:
-
Inceperea colaborarii active cu Comisia Europeana si celelalte institutii europene pentru diminuarea consecintelor negative cauzate de nerespectarea angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in domeniul mediului.
-
Accelerarea ratei de absortie a fondurilor europene. Reducerea riscului dezangajarilor de fonduri comunitare la sfarsitul anului 2012.
-
Operationalizarea Fondului de Mediu prin alocarea cu prioritate a resurselor pentru investitii verzi si crearea de locuri de munca verzi.
-
Adoptarea unei Strategii si a unui Plan National de gestionare a deseurilor.
-
Initierea colaborarii cu autoritatile locale in vederea garantarii si implementarii dreptului la un mediu curat si sanatos cu respectarea principiilor europene de dezvoltare durabila in comunitatile urbane.
-
Colaborarea cu ONG, partenerii sociali si cu autoritatile locale si stimularea participarii active a cetatenilor la luarea deciziilor de mediu.
-
Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica.
-
Avand in vedere preocuparea publica privind cazul Rosia Montana, Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic, situatia existenta astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.
-
Conservarea biodiversitatii Deltei Dunarii si initierea reconstructiei ecologice a concesiunilor agricole si piscicole.
-
Promovarea productiei de energie din surse regenerabile pentru crestere economica si creare de locuri de munca verzi
-
Cresterea suprafetei impadurite si reconstructia ecologica a padurilor corelat cu intarirea masurilor preventive si punitive contra taierilor ilegale si abuzive de masa lemnoasa.
-
Continuarea investitiilor pentru gestionare durabila a resurselor de apa si acces al populatiei la servicii publice la standarde europene (canalizare si apa curenta).
Acordurile petroliere pe care le-a incheiat Chevron cu Romania, care prevad concesiune pentru dezvoltare si exploatare in perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, au fost desecretizate la sfarsitul lunii aprilie. Contractele in cauza au fost incheiate pentru o perioada de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire pana la 15. Acordurile incheiate arata ca perioada de explorare va fi de sase ani de la data incheierii acordului; daca, in urma perioadei de explorare nu se gasesc zacaminte care pot fi valorificate comercial, perimetrul respectiv se pune la dispozitia agentiei; Chevron este obligata sa efectueze toate lucrarile de mediu.
Concret, perioada de explorare va fi de sase ani de la data incheierii acordului, in doua faze, una obligatorie si una optionala, Chevron avand dreptul sa extinda perioada cu inca patru ani, insa, pentru acest lucru, este nevoie de un program suplimentar de lucrari, aprobat de agentie.
Daca, in urma perioadei de explorare nu se gasesc zacaminte care pot fi valorificate comercial, perimetrul respectiv se pune la dispozitia agentiei, libera de orice sarcini sau obligatii, la sfarsitul perioadei de explorare.
De asemenea, Chevron este obligata sa efectueze toate lucrarile de mediu si sa aduca terenul respectiv la destinatia anterioara si sa intreprinda toate masurile pentru prevenirea punerii in pericol a vietilor oamenilor sau a proprietatilor tertelor persoane.
Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) din Romania a dat aviz pentru aceste acorduri petroliere, intrucat cuprind obligatii ce vizeaza protectia mediului, aspecte prevazute in Nota de Fundamentare a Hotararii de Guvern, potrivit unui comunicat al MMP din 30 martie, citat de Hotnews.
Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.
Reintregirea salariilor bugetarilor, restituirea sumelor retinute ilegal din pensii si continuarea acordurilor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana
Alte puncte importante in Programul de guvernare prevad reintregirea salariilor, recuperea sumelor retinute pensionarilor si crearea de noi locuri de munca. Programul de guvernare nu anunta posibile modificari de taxe si impozite, dar promite rediscutarea redeventelor pentru resurse naturale.
In ceea ce priveste sistemul de pensii, guvernul Ponta isi propune sa restituie contribuţia la fondul asigurărilor sociale de sănătate conform Deciziei Curţii Constituţionale si sa creeze cadrul legislativ pentru sistemul de pensii ocupaţionale.
La capitolul "Bugetul public si politica economica", guvernul Ponta noteaza ca scaderea "puternică a economiei din anii 2009 si 2010 a fost generată de un model economic vulnerabil, bazat pe îndatorare excesivă, îndeosebi a sectorului neguvernamental si o alocare ineficientă, respectiv către sectoarele neexportatoare de bunuri si servicii dar, în schimb, mari importatoare. Dezechilibrele interne au fost puse în evidentă de criza financiară internatională manifestată prin înghetarea finantării externe private, ceea ce a determinat implozia economiei românesti."
Ca măsuri si actiuni concrete Guvernul îsi propune următoarele priorităti în domeniul finantelor publice:
-
Realizarea unui mix eficient între politicile de stimulare a cresterii economice si obiectivul asigurării stabilitătii economice si financiare a tării;
-
În acest scop, vom continua acordurile cu partenerii externi (Uniunea Europeană, Fondul Monetar International, Banca Mondială si altii) si vom respecta prevederile acestora. Prin limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice vom contribui la asigurarea procesului dezinflationist si la stabilitatea cursului de schimb al monedei nationale;
-
Executia bugetară se va realiza de o manieră prudentă, concomitent cu respectarea obligatiilor asumate către diferite categorii de cetăteni, si anume, în cursul acestui an, reîntregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 si restituirea sumelor retinute fără bază legală pensionarilor;
-
Punerea în aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene – sursă de crestere economică durabilă si de modernizare a tării;
-
Gestionarea finantelor publice va fi caracterizată prin predictibilitate, transparență, reguli si proceduri clare în toate segmentele acestora, atât la nivel central, cât si la nivel local;
-
Cresterea încasărilor bugetare prin eficientizarea administrării fiscale, îndeosebi prin aplicarea de proceduri moderne de control, lupta fermă împotriva evaziunii fiscale si a coruptiei, precum si prin utilizarea cu rezultate cuantificabile a banului public (reducerea drastică a cheltuielilor materiale ale institutiilor bugetare si ierarhizarea investitiilor publice în functie de influentele economico-sociale favorabile ale acestora);
-
Eliminarea practicilor prin care "băietii destepti" au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public;
-
Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri si întărirea clasei mijlocii;
-
Guvernul sustine semnarea de către România a Tratatului Fiscal promovat la nivel european si va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale, urmând să adopte cu operativitate si alte măsuri de întărire a guvernantei economice adoptate la nivelul Uniunii Europene.