Pe aceeași temă
Intr-o interventie telefonica la un post de televiziune, Valeriu Zgonea, noul presedinte al Camerei Deputatilor a dezvaluit in premiera planul USL pentru preluarea controlului asupra Curtii Constitutionale: judecatorii controlati de USL ii vor suspenda pe cei numiti de celelalte partide. Presedintele interimar si Parlamentul (unde PNL si PSD detin majoritatea), isi vor numi oamenii in posturile ramase vacante. In acest fel, USL va avea control 100% asupra noii Curti Constitutionale si il vor putea demite pe presedintele suspendat fara nicio problema.
Planul este similar celui prin care a fost preluata conducerea statului prin demiterea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a Avocatului Poporului si suspendarea presedintelui republicii.
ROMÂNIA TV (8 august, ora 22:00:01) - Realizator: La telefon, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea. Bună seara, domnule Zgonea!
Valeriu Zgonea: Bună seara şi sărut mâna, tuturor invitaţilor.
Realizator: Aflăm în această seară... Suntem în breaking news. În această seară, unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale a declarat că va urma o reunire de urgenţă a Curţii Constituţionale pentru soluţionarea tuturor controverselor care au apărut în aceste zile (referirile sunt la Tudorel Toader, propus de PNL n.red.). Chestiunea e că domnii judecători încep să se acuze de fals între ei. Vă întreb dacă tot ceea ce întâmplă în ultimele ceasuri la Curtea Constituţională nu afectează, până la urmă, şi credibilitatea acelei hotărâri care iată că trebuie analizată.
Valeriu Zgonea: Eu am spus de la început că acea hotărâre care nu a fost semnată de domnul Zegrean, care este în concediu, din punctul meu de vedere întoarce la 180 de grade decizia Curţii şi trebuia să fie luată numai într-un cadru reunit. Cadrul reunit, conform Legii Curţii Constituţionale, înseamnă două treimi din membri, judecători, adică şapte, şi cinci dintre ei să se pronunţe. În momentul în care dvs. aţi confirmat astăzi că trei dintre judecătorii Curţii nu au fost prezenţi, înseamnă că acel act a fost un fals. Pe cale de consecinţă, organele statului sunt obligate să ia o decizie.
Realizator: Adică...
Valeriu Zgonea: Cel care a semnat în numele domnului Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, este pasibil de suspendarea din funcţia de membru al Curţii Constituţionale...
Realizator: Adică să rămână fără cvorum?
Valeriu Zgonea: Iar cei care au participat, încălcând Legea Curţii Constituţionale, pe cale de consecinţă încălcând şi atribuţiile constituţionale ale Curţii, pot fi suspendaţi din plenul Curţii Constituţionale.
Corina Drăgotescu: Şi dacă e cineva suspendat din plen, cum se mai iau deciziile? De exemplu, hotărârea asta cu referendumul, care trebuia să se ia cu şase la trei, cum se mai ia?
Adina Anghelescu: Nu se mai ia.
Valeriu Zgonea: Există procedură. În momentul în care cei doi colegi sau trei sau cinci care au încălcat grav atribuţiile conferite prin Constituţie şi prin Legea Curţii Constituţionale vor fi judecaţi de către plenul Curţii, la fel ca şi la parlament, cei care sunt în acel moment analizaţi nu au drept de vot. Pe cale de consecinţă, în acel moment, pierzându-şi calitatea de membru al Curţii Constituţionale cu decizia plenului Curţii, parlamentul sau preşedinţia poate face nominalizări pentru completarea /Curţii/. Acesta este atributul lor.
Articol preluat de pe site-ul romaniacurata.ro.