Pe aceeași temă
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/ si presedintele CEC Bank, a declarat ca reglementarea printr-un act normativ a conversiei creditelor in lei nu doar ca ar putea fi neconstitutionala dar ar si crea dezechilibre la nivelul sistemului financiar, relateaza Hotnews.
"In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament. Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut, iar bancile ar putea avea probleme destul de serioase. Problema este deosebit de delicata. Se vorbeste de exemple ale altor tari din Comunitatea Europeana, aflate in situatii oarecum similare.
Vreau sa spun ca nu sunt situatii similare, totusi. In Ungaria, de exemplu, nu s-a vorbit de faptul ca cel mai afectat este sectorul IMM, nu cel al populatiei. Conversia nu s-a facut la un curs istoric, ci la cel din 7 noiembrie 2014. Cert este ca, in opinia noastra, reglementarea conversiei indiferent din care valuta in lei printr-un act normativ ar crea un dezechilibru, ar putea fi chiar anti-constitutionala. De ce numai pentru cei in franci elvetieni? Daca ne gandim, in 2006, cursul euro ajunsese la 3,9, dupa aceea a scazut 3,2, iar acum a ajuns la 4,5. De ce nu am auzit atunci 'Je suis euro', si doar acum 'Je suis franc'? Bine, Doamne fereste sa auzim si 'Je suis euro'!", a afirmat Ghetea.
CITITI SI: BNR: CONVERSIA creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda ar putea FALIMENTA bancile
Oficialul ARB a facut referire si la romanii care s-au imprumutat in lei si care au platit mai mult la un moment dat, dar si la faptul ca, in opinia sa, autoritatile elvetiene vor lua masuri pentru a calma situatia.
"Se uita ca cel care a luat credit in lei a platit mai mult, iar acum plateste mai putin. Cel cu lei a ramas cu o garsoniera sau cu un apartament cu doua camere, iar cel care a imprumutat 240.000 de franci ramane cu vila pe care nu mai poate sa o plateasca. Noi consideram ca este ilegala o astfel de abordare (conversia creditelor la un curs istoric ¬ n. r.) si se creeaza un hazard moral. Pozitia ARB a fost exprimata zilele trecute si facea referire la faptul ca bancile care au dat credite in franci elvetieni, impreuna cu clientii, sa gaseasca solutii de comun acord. Nu trebuie sa facem legi pentru asta. Bancile sunt dispuse sa negocieze.
Probabil ca pentru cel cu vila de 240.000 de euro negocierea va fi altfel. Cei care au credite pe termen lung sunt convins ca vor avea ocazia ca, in 20 de ani de acum inainte, sa vada ca euro si francul o sa aiba si o alta evolutie. Sunt convins ca se vor gasi niste parghii, masuri, care sa aduca inapoi atat euro, cat si dolarul. De asemenea, sunt convins ca autoritatile elvetiene vor face tot posibilul sa calmeze francul. Noi nu ne putem permite sa aplicam altfel conversia creditelor decat ne recomanda Uniunea Europeana printr-o Directiva, respectiv conversia creditelor sa se faca din februarie 2016. Nu ar trebui sa ne grabim', a explicat Radu Gratian Ghetea.
BNR: CONVERSIA creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda ar putea FALIMENTA bancile
Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, a declarat miercuri, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni, ca Impunerea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda prin intermediul unui act normativ ar putea genera falimentul mai multor banci.
"Problema exista si sunt total de acord ca ea trebuie rezolvata, dar prin act normativ nu este posibil. Solutia (pentru cei cu credite in franci elvetieni - n.red.) nu este posibila decat pe baza discutiilor dintre banci si clienti. (...) Orice decizie luata prin act normativ produce pierderi, deci orice act normativ trebuie sa precizeze clar entitatea care suporta pierderile. Sunt mai multe banci care pot da faliment in cazul in care conversia se face la cursul istoric. S-a spus aici ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci da", a explicat Cinteza.
El a subliniat ca sunt 14 banci care au in sold credite in franci, dar nu toate ridica probleme din punctul de vedere al Directiei Supraveghere.
Nicolae Cinteza a precizat ca pierderile din conversia creditelor la un curs diferit de cel al pietei ar putea fi acoperite din capitalul bancilor, din reducerea dobanzilor la depozitele clientilor sau din costuri mai mari pentru creditele celor care platesc.