Pe aceeași temă
Eventualele consecinte ale unei decizii de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt greu de anticipat. Totusi, anumite posibile riscuri pentru Londra incep sa iasa in evidenta, in cazul in care britanicii aleg sa iasa din spatiul comunitar, potrivit Associated Press, citata de Ziare.com.
E deja cunoscuta intentia premierului David Cameron – recent reconfirmat prin vot la sefia Executivului de la Londra – de a organiza un referendum privind optiunea britanicilor in privinta apartenentei la UE.
In context, agentia internationala de rating Standard&Poor’s a avertizat, vineri, ca referendumul “reprezinta un risc pentru perspectivele de crestere a serviciilor financiare”, economia tarii urmand sa fie afectata, in general.
S&P a atras atentia, de asemenea ca ar putea cobori ratingul de credit al Londrei, intr-un orizont de doi ani, ca urmare a deciziei guvernului de a organiza un referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana.
De asemenea, aceasta a subliniat ca politicile economice "ar putea fi in pericolul de a fi mai expuse la politicile de partid decat am anticipat anterior, asemanator cu situatia din SUA, unde am coborat ratingul suveran in anul 2011".
Astfel, S&P a stabilit ca ratingul AAA al Marii Britanii are perspective negative, ceea ce inseamna ca exista o sansa din trei de retrogradare in urmatorii doi ani.
Noul cabinet conservator britanic are in vedere organizarea unui referendum privind apartenenta tarii la UE pana la finele lui 2017.