Pe aceeași temă
Republica Moldova organizeaza, duminica, alegeri legislative. Cetatenii moldoveni sunt asteptati la urne pentru a vota viitoarea configuratie a Parlamentului de la Chisinau. 21 de partide, un bloc electoral si patru candidati independent vor fi trecute pe buletinele de vot. Pentru a guverna, partidele au nevoie de 51 de mandate, insa analizele arata ca niciun partid nu are puterea de a forma majoritatea parlamentara. In acest context, scena politica din tara vecina este vizata de un scandal, cu doar cateva zile inainte de alegeri. Astfel, partidul de stanga Patria, condus de Renato Usatîi (un om de afaceri apropiat Moscovei), risca sa fie scos de pe listele electorale, fiind acuzat ca a primit finantare ilegala in campanile, din afara tari, potrivit Gandul.
Miercuri, în presa de la Chişinău a fost publicată o înregistrare în care liderul formaţiunii ar recunoaşte că face jocurile Moscovei şi ar vorbi despre o împărţire a profitului afacerilor sale cu FSB (serviciul rusesc de securitate interna, fostul KGB – n.r.).
Liderul Patria recunoaşte că vocea din înregistrare este a sa, dar spune că a vrut sa faca jocul interlocutorului sau, pentru a afla ce vrea de la el.O eventuală excludere a Partidului Patria de pe listele electorale riscă să provoace miscari de strada.
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a propus Curţii de Apel din Chişinău excluderea din campania electorală a Partidul „Patria”, condus de omul de afaceri Renato Usatîi, informează Unimedia.md.
Decizia vine dupa o sesizare din partea Inspectoratului de Politie.
Decizia a fost luată după o sesizare din partea Inspectoratului de Poliţie. CEC a propus anularea deciziei de înregistrare a partidului pe motiv că ar fi primit, contrar legii, bani din străinătate pentru a-şi finanţa campania electorală. Dincolo de excluderea din competiţia electorală, CEC a propus Curţii de Apel ca fondurile Partidului Patria să fie confiscate în folosul statului.
“Nu se ating de mine”
Renato Usatîi, liderul Patria, ar aparea intr-o inregistrare publicata miercuri, pe Internet, si preluata de presa de la Chisinau. Apropiat al Kremlinului, Usatîi apare in inregistrare vorbind despre ordinele pe care le primeste de la vice-directorul FSB.
„Ultima dată, fiscul a fost la mine cinci ani în urmă, sunt protejat. O jumătate din venitul meu îl dau lor: cumpăr bilete la avion private pentru anumite persoane, cheltui pe agenţi, etc. În schimb, nu se ating de mine”, spune vocea atribuita lui Usatîi, prezenta in înregistrare.
În replică, Usatîi a negat că ar fi agent al Rusiei: „Nu sunt agent şi nu am fost niciodată, şi asta deşi am demonstrat de mai multe ori cunoştinţe în domeniu, lucru care s-a văzut şi în cazul Antena 3 sau în cazurile cu dosarele penale despre care anunţam din timp că îmi vor fi intentate. Am contactat (sic!) cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din România. În cazul acestei înregistrări, interlocutorul meu încerca să mă atragă într-o colaborare. Ştiam asta şi, din acest motiv, exact ca şi el, am înregistrat toată discuţia. A durat cam vreo 15 ore. Am inventat o legendă, ca să-i par mai credibil. Astfel, încercam doar să aflu ce vor ei de la mine. A fost un joc de cuvinte şi replici”, a spus Usatîi.
Un “Maidan sangeros”
Fortele special moldovene au efectuat, miercuri, perchezitii la domiciliile unor membri ai gruparii Antifa. Considerata extremista, Antifa este acuzata ca pregatea un “Maidan sangeros”, dupa alegerile din 30 noiembrie.
Fortele speciale au descins la 15 locatii, vizati fiind doi lideri Antifa, Pavel Grigorciuk si Mihail Amerberg. In urma actiunii, a fost gasit un adevarat arsenal: explozibil, pistoale cu amortizor, munitie, grenade, arme de foc, masti si uniforme militare, dar si mari sume de bani, potrivit adjunctului Inspectoratului General al Politiei, Gheorghe Cavcaliuc.
Partidul Patria a reusit sa atraga o parte importanta a electoratului comunistilor moldoveni si, desi nu exista certitudinea ca va atinge pragul electoral de 6%, formatiunea nu este exclusa din discutiile privind eventualele coalitii guvernamentale care ar urma sa fie formate dupa alegeri.
Scenarii legislative
Doar 4-6 partide vor atinge pragul electoral de 6%, in scrutinul de duminica, potrivit sondajelor de opinie. Totusi, nicio formatiune nu pare sa aiba capacitatea sa stranga toate cele 51 de mandate necesare pentru a forma majoritatea si a guverna.
In acest context, exista trei scenarii posibile:
1. Un prim scenariu vorbeşte de o recoalizare a principalelor trei partide considerate proeuropene (PLDM, PD, PL).
2. Al doilea scenariu este o coaliţie de stânga, între comuniştii lui Vladimir Voronin - PCRM şi alte două partide de stânga cu lideri apropiaţi Kremlinului - Patria şi Partidul Socialiştilor (PSRM).
3. A treia variantă este o mare coaliţie a proeuropenilor din PLDM şi PD cu comuniştii PCRM, aceştia din urmă afişând acum un program aparent reformat şi mai interesat de apropierea de UE. Acesta este un scenariu-capcană, însă, avertizează unii experţi care susţin că o asemenea alianţă este exact ceea ce vrea Vladimir Putin.