Pe aceeași temă
Senatorul PSD Georgica Severin a declarat pentru RFI ca modificarea actualului Cod Penal ar fi un lucru benefic deoarece pentru moment nu se poate defini clar traficul de influenta si prin intermediul acestei acuzari, procurorii pot face abuzuri pentru ca cei retinuti sa denunte alte persoane, precizeaza sursa citata.
Georgică Severin a declarat ca "sunt o serie întreagă de aspecte, iar practica din ultimul an de când avem acest nou Cod Penal a demonstrat că sunt mari probleme. O să vă dau un exemplu. Foarte mulţi judecători, dar în special avocaţi şi oameni de Drept au spus că este clar că mersul acesta pe suspiciune rezonabilă creează un teren extraordinar de mare de abuz. Citeam pe Internet un studiu legat de ceea ce înseamnă suspiciune rezonabilă. Caracterul subiectiv este atât de mare, încât practic orice cetăţean pornind de la o simplă delaţiune, poate intra în acest malaxor al suspiciunii rezonabile. Deci eu cred că n-ar fi rău dacă ne-am întoarce la indicii temeinice, cum este normal, cum este firesc".
Senatorul PSD spune că există o panica generala în privinţa traficului de influenţă: "Un alt lucru la care trebuie să ne gândim ţine în acelaşi timp de probleme legate de definirea traficului de influenţă. Eu nu mă feresc să vă spun că în momentul de faţă există o adevărată paranoia în această privinţă. Vă dau câteva exemple absolut simple, corecte. Eu primesc de ani de zile sau mai bine zis primeam cetăţeni la audienţe, care veneau cu probleme. Venea un domn care avea probleme cu pensia, nu era bine calculată, venea o familie cu un caz social şi aşa mai departe. Ei bine, era firesc, dădeam un telefon fie la Pensii, uite, îţi trimit pe cetăţeanul cutare, te rog eu foarte mult, primeşte-l şi calculează-i corect impozitul, vezi să nu fie păcălit şi aşa mai departe, dacă n-are dreptate, spune-i că n-are dreptate. Vine o familie cu patru-cinci copii, care n-are unde să stea, încerci să-i ajuţi. Ei bine, toate aceste lucruri devin pasibile de punerea sub acuzare, sub această idee a traficului de influenţă".
El spune ca marea problema este arestul preventiv: "Marea problemă de care vreau să mă leg este problema abuzului de arest preventiv. Arestul preventiv trebuie să fie o măsură cu totul şi cu totul excepţională, în cazuri de violenţă, în cazuri de recidivă, lucrurile sunt destul de clare. Din nefericire, ceea ce se întâmplă la ora actuală în România, de la Horia Georgescu până la Elena Udrea, de la Cocoş până la cine vreţi dvs. sau alţii care sunt ţinuţi în arest chiar şi la domiciliu, s-a abuzat. Arestul la domiciliu este clar că a devenit o formulă prin care se încearcă să se obţină denunţuri de la cei reţinuţi şi arestaţi. Nu este o formă de a proteja martorii, ci este aproape o tortură din punct de vedere legal, mă refer din punct de vedere psihic (...) şi nu este o formă în care se respectă drepturile omului. De la o formă cu caracter excepţional constatăm că ea a devenit o formă absolut comună în rezolvarea anchetelor".