Romania, intre Nabucco si South Stream

Armand Gosu | 06.11.2008

Pe aceeași temă

Pentru a include Bucurestiul in proiectele sale energetice, Moscova asteapta rezultatul alegerilor parlamentare din Romania

 

Interesul Gazprom pentru Romania este confirmat de recentele discutii („tehnice“, suntem asigurati!) care au avut loc la Moscova si Bucuresti, intre reprezentantii con­cernului rusesc si cei ai Transgaz si Romgaz, pre­cum si de primirea delegatiei romanesti de catre Aleksei Borisovici Miller, presedintele Gazprom. In ciuda decla­ra­tiilor raspicate ale presedintelui Traian Basescu care spunea recent ca nu a dat „mandat pentru nicio ne­go­cie­re“ si ale premierului Calin Popescu Tariceanu care afir­ma intr-un interviu ca „proiectul South Stream nu in­clu­de Romania in acest moment“, mai toti comentatorii de la Bucuresti si Moscova au vorbit despre posibilitatea atragerii Romaniei in proiectul South Stream. Or, South Stream concureaza proiectul Nabucco, agreat de auto­ri­ta­tile europene de la Bruxelles, iar Romania si-a for­mu­lat explicit, in mai multe ocazii, sustinerea pentru proiec­tul Nabucco. Ceea ce nu pare sa impiedice autoritatile de la Bucuresti ca, in cazul in care ar primi invitatia ofi­cia­la a Gazprom de a se alatura South Stream, s-o ac­cep­te. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosga­nian, a si facut o declaratie in acest sens si, in ciuda fap­tu­lui ca a fost contrazis de premier, el pare sa exprime un punct de vedere tot mai larg impartasit de elita poli­ti­ca si economica a Romaniei, care asteapta mai multe dividende de pe urma pozitiei geografice a tarii si care da semne tot mai evidente de nervozitate atunci cand i se cere continuarea reformelor, a luptei impotriva co­rup­tiei.

Romania a dat semnale Rusiei, in ultimele luni, ca vrea sa deblocheze dialogul politic. Bucurestiul nu s-a ala­turat coalitiei ad-hoc formata din Polonia si Tarile Bal­ti­ce, tari care au reactionat extrem de critic la adresa in­ter­ventiei militare rusesti impotriva Georgiei. Iar anterior, in problema nerecunoasterii independentei Kosovo, Roma­nia s-a aflat practic pe aceleasi pozitii cu Rusia, utilizand si aceleasi argumente. Toate aceste amanunte au fost pro­babil atent analizate la Kremlin. Si se pare ca n-au fost suficient de convingatoare ca sa provoace o modi­fi­ca­re substantiala in politica Rusiei fata de Romania. Me­sajul pe care-l astepta elita de la Bucuresti era invitarea oficiala a presedintelui Basescu de a vizita Rusia. Invi­ta­tia fusese promisa de Vladimir Putin cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti. Implinirea in aceasta toamna a 130 de ani de relatii diplomatice romano-ruse ar fi fost un bun pretext pentru a vizita Moscova, insa Kremlinul pare sa aiba alte planuri.

 

Potrivit presei de la Bucuresti, Romgaz a discutat cu Gazprom semnarea unui contract de furnizare directa a gazului, ceea ce presupune renuntarea la cele doua firme intermediare agreate de partea rusa, ceea ce ar putea duce la o ieftinire cu maximum 10% a gazului (mia de metri cubi – 540 dolari, in prezent).

Un alt proiect comun, depozitul de gaze de la Margineni (jud. Neamt), care urmeaza sa aiba o capacitate de 2 miliarde metri cubi de gaz) va fi in curand reluat. Gazprom este interesat si de cresterea capacitatii de stocare a altor depozite din Romania.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22